Koffers vol reisverhalen gedoneerd aan FENIX Museum. Foto: Sabine Rovers
Koffers vol reisverhalen gedoneerd aan FENIX Museum. Foto: Sabine Rovers

Koffers vol reisverhalen gedoneerd aan FENIX Museum

Cultuur

Zaterdag 21 mei koffer inzameldag in Arnhem

ACHTERHOEK – FENIX is een museum in oprichting dat in 2024 opent in Rotterdam in een voormalige, aan de rivier de Maas gelegen, op- en overslagloods uit 1923 die momenteel volledig wordt gerestaureerd. Met de koffer inzameldagen vraagt FENIX aan particulieren actief mee te bouwen aan de museumcollectie die migratie en de beweging van mensen over de wereld als uitgangspunt heeft. Het is voor het eerst in Nederland dat een museum zo te werk gaat.

Met de koffers en verhalen wordt een doolhof gebouwd dat een permanente plek krijgt in de museumpresentatie. Toekomstige bezoekers kunnen (ver)dwalen in het doolhof en ontdekken door de persoonlijke verhalen wat het kan betekenen om je koffer te pakken.

Koffers van over de hele wereld
Donateurs brachten in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht al 200 koffers mee die over de hele wereld zijn gereisd. Dat loopt uiteen van luxe hutkoffers uit begin twintigste eeuw tot eigentijdse Samsonites van personen die recenter in Nederland aankwamen. Eigenaren reisden van en naar Finland, Zuid-Afrika, Indonesië, Verenigd Koninkrijk, Sint Maarten en Peru met de koffers. In de verhalen die FENIX van donateurs optekende, waren liefde, een nieuwe start, studiereis of politieke situatie in een land enkele van de redenen om de koffers te pakken en te vertrekken.

Koffer inzameldagen weekend 21 en 22 mei
Wie nog een koffer met een (reis)verhaal heeft om te doneren kan aanstaande zaterdag 21 mei terecht in Forum, Groningen en Rozet, Arnhem en zondag 22 mei bij Amare in Den Haag of het TextielMuseum in Tilburg.


fenix.nl/koffers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna