Zeskamp Zieuwent 2022.

Zeskamp Zieuwent 2022.

Dinès Quist

Zeskamp deelnemers bloedfanatiek

Cultuur

ZIEUWENT - Wie afgelopen maandagochtend op het sportveld van Zieuwent was, zag een kleurrijke menigte van sportievelingen. Het waren de deelnemers aan de traditionele zeskamp die elk jaar gehouden wordt tijdens het kermisweekend. Vijf buurten streden tegen elkaar om de felbegeerde wisselbeker. Ondertussen werden zij al even fanatiek aangemoedigd door een menigte buurtbewoners, familie en vrienden.

Door Dinès Quist

Het sportveld aan de Waareise staat vol met stellages, waterbakken en allerhande parcours. Hier vond afgelopen zaterdag de jeugd-zeskamp ook al plaats, maar nu is het de beurt aan de volwassenen vanaf 17 jaar. De vijf buurtschappen de die wel tot 80 man per groep telden, staan in hun eigen felgekleurde shirts te popelen om te beginnen. Na een openingswoordje van voorzitter Hans te Molder sprinten de deelnemers op hun onderdeel af. De waterbak is populair bij het publiek, waar twee tegenstanders elkaar boven het water van de balk af moeten duwen. Een eindje verderop gaat het er rustiger aan toe. Twee teams lopen op geïmproviseerde skilatten, op de latten staan biertjes die heelhuids naar de overkant gebracht moeten worden. Achterop het veld proberen zeskampstrijders balletjes in een bak te werpen die hoog op een stellage hangt.

Zeskampstrijders
Aan de senioren is ook gedacht. Voor de vijfenvijftig plussers is een alternatieve sportuitdaging op touw gezet. Visjes vangen. De waterbak waar zojuist nog hardhandig gevochten werd om elkaar in het water te duwen, is omgetoverd tot een vredelievende visvijver. De senioren krijgen een hengel en moeten hun eigen kleur plastic visje vangen. Al even fanatiek als de jongere zeskamp sporters, duwen de senioren elkaar aan de kant om als eerste hun vis binnen te hengelen. Het winnende team wordt luidkeels toegejuicht.

Het laatste onderdeel wordt wederom uitgevochten in de waterbak. Om beurten duiken de deelnemers in het water, rennen naar hun teamgenoten die de natte kleren uitknijpen, het water opvangen en in een buis gieten. Het team met de meest gevulde buis wint.

Alle scores van de onderdelen worden nauwlettend bijgehouden door Laurens Onstenk, secretaris van de feestcommissie. “De uitslag van de zeskamp wordt straks kenbaar gemaakt in de feesttent. Het winnende team krijgt de wisselbeker en daarna barst het feest los. Alle teams die op het veld keurig gerangschikt bij hun teamgenoten bleven, vermengen zich dan tot een kleurrijke mengelmoes. Dat is fantastisch om te zien.” Die mengelmoes symboliseert de saamhorigheid in Zieuwent, waar ze niet vies zijn van een feestje. Wanneer de beker overhandigd is barst het feest los en vloeit het gerstenat rijkelijk, op de laatste dag van Zieuwentse kermis.

Voor uitslagen zie de facebookpagina van de Feestcommissie Zieuwent.

Bekertjes water overhevelen tijdens de zeskamp in Zieuwent.
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Er wordt flink gestreden tussen de Zieuwentse buurten tijdens de Zeskamp. Foto: Dinès Quist
Zeskamp Zieuwent 2022
Koningspaar tijdens zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Teamgenoten van 't Kevelder tijdens Zeskamp Zieuwent 2022
Een seniorenspel tijdens de Zeskamp Zieuwent 2022. Foto: Dinès Quist
Nooit te jong om de zeskamp in Zieuwent bij te wonen.
Broertjes meten krachten tijdens zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
Zeskamp Zieuwent 2022
De felbegeerde wisselbeker van zeskamp Zieuwent

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna