Spectaculaire wagens bij de grote optocht. Foto: Marthijn Ubbink
Spectaculaire wagens bij de grote optocht. Foto: Marthijn Ubbink

Vragender ‘bewaart beste tot het laatst’

Cultuur

Vragender ‘bewaart beste tot het laatst’

VRAGENDER - Op zaterdag 25, zondag 26 en maandag 27 juni staat, volgens de Vragenderse Feestcommissie, het beste kermisfeest van Oost Gelre weer op de agenda. Na de kermissen in Mariënvelde, Harreveld, Lievelde en Zieuwent is Vragender als laatste kerkdorp van de gemeente aan de beurt om de jaarlijkse kermis te vieren. En na twee jaren met coronamaatregelen heeft men er op de bult enorm veel zin in.

De kermis begint zaterdag 25 juni om 13.00 uur met de traditionele muzikale rondgang door het dorp voor alle kinderen uit Vragender m.m.v. de fanfare en drumband Antonius. Hierna vinden de kinderspelen plaats in de speeltuin met aansluitend het hardlopen waarbij altijd fel wordt gestreden om de bekers. De organisatie rekent oop en grote opkomst want ook oud-inwoners mogen meedoen. 

Om 19.00 begint de kermismis met medewerking van de fanfare Antonius bij Beneman. Tijdens deze muzikale dienst wordt gebeden voor het welslagen van de Vragenderse kermis en uiteraard voor fraai kermisweer. Pastoor Herman de Jong zal samen met Frans Dorresteijn voorgaan. Na afloop van deze dienst barst het feest los op het centrale feestterrein in het dorp.

Hoogtepunt op zondag 26 juni is ongetwijfeld weer de spectaculaire optocht die om 14.30 uur van start gaat. De rijdende megaconstructies zorgen altijd weer voor veel kijkplezier. Omdat er de afgelopen 2 jaar niet gebouwd is zal er nog groter en spectaculairder worden uitgepakt door de wagenbouwers. Alle deelnemende wagens worden vooraf gekeurd op (brand-)veiligheid. Ook de jonge generatie wagenbouwers laat zich niet onbetuigd; al wekenlang wordt er gebouwd door jongeren die met hun creatie deelnemen in de tussenklasse. Muzikale begeleiding is er door fanfare en drumband Antonius en Dokters Swingende Infuustoeters. 

Traditioneel trekken op maandagmorgen 27 juni vanaf 05.00 uur muzikanten door de straten van Vragender voor een uitbundige reveille. Na de prijsuitreiking voor de kleine wagens trekt de optocht nogmaals door het centrum waarbij een afgevaardigde van de gemeente en Pastoor Herman de Jong zullen aansluiten. Op het feestterrein barst de strijd los waarbij bij het vogelschieten voor heren en dames en het vogelgooien voor de jeugd bepaald zal worden wie zich een jaar lang koning, koningin, prins of prinses van Vragender mag noemen. Voor liefhebbers is er gelegenheid om deel te nemen aan de volksspelen. Tijdens de pauze de prijsuitreiking van de grote wagens en wagens van de tussenklasse. 

Na de huldiging van de koningsparen begint het echte ‘olderwetse’ kermisvieren voor de Vragenderse gemeenschap op straat en in de horecagelegenheden. Voor het volledige programma zie advertentie op pagina 6.

Hoge leaven van het nieuwe koningspaar. Foto: Marthijn Ubbink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna