Willy Hermans en Anke Sitter met Geheimtipp Achterhoek. Foto: Barbara Pavinati

Willy Hermans en Anke Sitter met Geheimtipp Achterhoek. Foto: Barbara Pavinati 

Anke Sitter presenteert eerste Duitstalige boek over Achterhoek

Cultuur

BREDEVOORT - Er is champagne, aandachtig publiek en een stapel prachtig groene boeken. Allemaal ingrediënten om een boekpresentatie geslaagd te laten verlopen. Iets wat een boek als ‘Geheimtipp Achterhoek, Der überraschende Osten der Niederlande’ zeker verdient. Het is namelijk het eerste Duitstalige boek over de Achterhoek en is geschreven door Anke Sitter. Het beschrijft in vogelvlucht het unieke van de regio en Ankes zienswijze erop. Op zaterdagavond 25 juni werd het gepresenteerd in de Koppelkerk. Er werd uitbundig geproost: “Dat grenzen vervagen zonder dat de regio’s hun identiteit verliezen.”

Door Barbara Pavinati

Verrassend
De formele aftrap van ‘Geheimtipp Achterhoek’ was vrijdagmiddag 24 juni in het Duurzaamheidscentrum in Winterswijk. Toen werd het aan Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, overhandigd. Hij schreef ook het voorwoord. In zijn toespraak vertelde hij dat het boek een waardevolle toevoeging is en dat de Achterhoek niet te vergelijken is met de rest van Nederland. Kijk bijvoorbeeld maar naar de geschiedenis. Anke biecht op dat het wel een hele encyclopedie had kunnen worden, zoveel informatie is er te vinden over de Achterhoek. Er is veel geschrapt om tot het 300 pagina’s tellende boek vol verrassingen te komen. Anke heeft zich al lezend, interviewend en schrijvend namelijk regelmatig laten verrassen en neemt de lezer daarin graag mee. Daarom staat het woord ‘überraschende’ ook in de titel. De schrijfster deelt enkele exemplaren uit aan dierbare mensen die veel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het boek. Er is ook een exemplaar voor Willy Hermans van Uitgeverij Hermans. Hij neemt kort het woord: ”Het is belangrijk dat dit boek er is. Het is niet alleen leerzaam voor Duitsers, maar ook voor alle Nederlanders en de Achterhoekers zelf. Ik heb er zelf een hoofdstuk over De Graafschap in geschreven. Anke heeft het in eigen beheer uitgegeven. Ik ben verantwoordelijk voor de distributie en verkoop.”

In gesprek gaan
“Ik heb dit boek geschreven vanuit een eigen behoefte,” legt Anke uit, “Ik kom uit Duitsland en was voor familie en vrienden vaak op zoek naar een mooi boek over de Achterhoek. Dat bestond niet. Toen besloot ik om het zelf te gaan schrijven. Dat het zo dik zou worden had ik nooit kunnen vermoeden. Ik zag ook kansen, want er zijn in de Achterhoek veel Duitse toeristen en zakenrelaties. Voor het boek heb ik dertien mensen geïnterviewd en heb ik enkele gastschrijvers gevraagd. Er staan veel mooie foto’s in. Van mijzelf, maar ook van fotografen. Het is vormgegeven door Evelien Nijenhuis en gedrukt door Bas Kempers. Ik heb gekeken naar dat wat daadwerkelijk interessant en anders is in Duitsland en de Achterhoek en hoop dat de mensen met elkaar in gesprek gaan en samen ontdekken hoe mooi de regio is. ‘Geheimtipp Achterhoek’ begint met een beschrijving van het leven van alledag. Verderop kan je onder andere lezen over ondernemen en plezier maken. Aan het eind vind je de geschiedenis van de Achterhoek met interessante weetjes zoals bijvoorbeeld het gegeven dat de Achterhoek nooit bezet is geweest door de Romeinen en dat het daarom geen hiërarchische structuur kent, maar uitgaat van een Saksisch model gebaseerd op saamhorigheid. Ik hoop van mijn lezers te horen en reflecties op mijn zienswijze te ontvangen. Bedankt voor jullie aanwezigheid en aandacht.”

Bestellen
Na afloop van de presentatie schaffen gasten het boek aan, bladeren ze er bewonderend in en gaan ze geanimeerd met elkaar in gesprek. Heb je interesse? Het boek is voor 39,50 euro te koop bij Uitgeverij Hermans en verschijnt snel in diverse boekhandels.

Er is champagne om Geheimtipp Achterhoek te vieren. Foto: Barbara Pavinati
Anke Sitter signeert Geheimtipp Achterhoek. Foto: Barbara Pavinati
De gasten bladeren nieuwsgierig in Geheimtipp Achterhoek. Foto: Barbara Pavinati
Anke Sitter proost op 'Geheimtipp Achterhoek'. Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant