Naast wereldthema's komt de plaatselijke woningnood voorbij. een 'hot issue' voor de Vragender jongeren met name.
Naast wereldthema's komt de plaatselijke woningnood voorbij. een 'hot issue' voor de Vragender jongeren met name. Henri Walterbos

Wereldthema’s beheersen optocht, op zijn Vragenders belicht

Cultuur

‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel blij verrast ben met wat ik zie’

Door Henri Walterbos

VRAGENDER - Haar eigen reputatie gaat de jaarlijkse spektakeloptocht al vele jaren ver vooruit. Had het in het verleden vooral de naam iedereen uit eigen dorp die links of rechts iets over de schreef ging, genadeloos aan de schandpaal te nagelen, de editie 2022 kent vooral wereldthema’s, vanuit Nederlands perspectief gezien, maar dan op zijn Vragenders belicht. Daar zit deze editie geen woord Spaans tussen. Vragender is in zijn eigen optocht recht voor zijn raap, windt er geen doekjes om wat men van zaken vindt. De parade van afgelopen zondag 26 juni is er niet een van subtiliteit, niet geschikt voor hen met tere zieltjes, lange tenen of korte lontjes. Aan de kant enkele duizenden belangstellenden die de bonte parade met een glimlach aanschouwen.

Vragender Almanak
Of de inwoners van Vragender zijn braaf geweest de afgelopen 3 jaar, of men is vergeetachtig of zachtmoedig vergevingsgezind, in de optocht worden de eigen dorpsgenoten gespaard en moeten vooral politici, zowel lokaal als landelijk, President Poetin en de vieze mannetjes van The Voice of Holland (‘Kom in mijn hokje. Dan kijk ik onder je rokje’, ‘Om door de halve finale heen te prikken was het even spuiten en slikken’), het meerdere keren in niet mis te verstane bewoordingen ontgelden, in spitsvondige teksten en spreuken die zo opgenomen kunnen worden in de eigen Vragender Almanak. Vragender is niet zo preuts, doet niet zo moeilijk, en al helemaal niet aan politieke correctheid vandaag.

Uitleven
De onderwerpen liggen voor het oprapen deze editie. Vooral onderwerpen waarvan men in 2019 nooit zou hebben kunnen vermoeden dat zij de actuele onderwerpen zouden zijn in de eerstvolgende optocht, al is dat 3 jaar later. De creatieve en vrije geesten van de ‘Vroagender bult’ konden zich naar hartenlust uitleven op al deze onderwerpen en, adel verplicht. Vragender heeft een reputatie hoog te houden.

Uiteraard komen de hoge brandstofprijzen (‘Diesel kan neet meer uut. Wi-j drukt de wagen zelf wal veuruut’, Schiphol (‘De boeren moeten stoppen terwijl we vliegtuigen vol proppen’, ‘Wij blijven liegen, zodat u kunt blijven vliegen’), het aanstaande studentenbestaan van Kroonprinses Amalia (‘Amalia eigen studentenkamer met luxe keuken, dat wordt een mooie studententijd met veel koninklijk……’), de oorlog in Oekraïne voorbij en mondjesmaat corona nog. Ook de mannen van Vandaag Inside. Menig sigaar rokende look-a-like van Johan Derksen komt langs. ‘Vroeger deden ze neet zo moeilijk,’ aldus een wagen, een van de mildste deze middag, al is het wel eens erger geweest, gebied de eerlijkheid te zeggen. De kwestie woningbouw in eigen woonplaats wordt belicht met een weinig vleiende nieuwe naam voor de gemeente waar Vragender deel van uitmaakt; ‘Gemeente Kutzooi’ staat op een kombord geschreven. Smakeloos? U mag het zeggen. Er is in ieder geval, voor wat betreft zieltjes winnen in Vragender, overduidelijk werk aan de winkel voor de lokale politici, wil men in de editie 2023 iets positiever voorbijkomen in de Vragender parade.

Vertederend
De kinderwagens openen de optocht. Zij belichten de wereldse zaken vooral vanuit hun vertederende zienswijze. Enkele meisjes laten op hun wagentje vooral een blij geluid horen; ‘Eindelijk weer kermis’. Een boodschap die op applaus kan rekenen van alle toeschouwers en waar iedereen het mee eens kan zijn. Andere meisjes hebben hun eigen idee om de woningnood aan te pakken; ‘Bouw je eigen zandkasteel’.

Rode zakdoek
Zijn de onderwerpen zeer divers en actueel, al even actueel is het symbool dat op iedere trekker voorbijkomt; de ‘boerenvlag’, oftewel de rode zakdoek. Het symbool van solidariteit met de Nederlandse boer en de strijd die deze voert tegen de voorliggende stikstofplannen. Niet vreemd in de woonplaats van een van de boegbeelden van het verzet, de eigen ‘Koning Henk’ Oonk. Minister Van der Walle en Groen Links-voorman Jesse Klaver moeten het ontgelden in niet de meest vleiende teksten. Ook hier valt over smaak te twisten. Laten we het er maar op houden dat het deels met een knipoog bedoeld is, maar de ondertoon is duidelijk, en misschien nog wel luider dan de boventoon. Ook in de Vragender optocht krijgen boeren bijval van de jongste generatie wagenbouwers met de wagens ‘#Trots op de boer’ en ‘Boeren aan de macht’, met rode zakdoeken dragende jongeren. Ook het asielbeleid krijgt een sneer in de boerenprotesten; ‘Daling van de veestapel, maar wel groei in Ter Apel’.

Zwanskloppers
Als het maar enigszins kan wordt er in Vragender met liefde een steek onder water aan Lievelde uitgedeeld. Met de opheffing van de Schanskloppers (‘Volk behouden kunt de Schanskloppers niet. Dan bu’w ze in Vroagender ok mooi kwiet’), sinds jaar en dag vaste deelnemer aan de Vragender optocht, wordt hier dankbaar gebruik van gemaakt met een Vragenders alternatief voor hen; de Zwanskloppers. Ook hier laten beelden niets aan duidelijkheid te wensen over. Er wordt smakelijk om gelachen.

Jurering
Voorafgaande aan de optocht is het onder meer jurylid Sander Esselink die de wagens mag beoordelen. “Je kunt wel zien dat ze twee jaar niks hebben kunnen doen, dat ze nu flink uitpakken. De meesten hebben veel aandacht aan de wagen besteed, is te zien. Zoals vindingrijkheid en afwerking bijvoorbeeld. Normaal gesproken zie je een driedeling; goede wagens, middenklasse en onderklasse. Het is dit jaar echt lastiger omdat de kwaliteit gewoon beter is, met name de middenklasse. Ik heb er op dit moment nog niet één waar ik van denk ‘dat wordt um’. We kijken naar idee, afwerking, vormgeving en we kijken in de optocht hoe de wagen en figuratie het doen bij het publiek, en de interactie met hen.” Ook Sander kent de reputatie van de optocht. Enkele jaren geleden werden om die reden regels aangescherpt. Hij vindt het wel meevallen, tot op heden. “Ik heb nog niets gehad waarvan ik denk ‘dat kan niet’. Het is altijd met de nodige humor en een knipoog wat je ziet. Er zitten altijd wel seksueel getinte zaken en dubbelzinnigheden in. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel blij verrast ben met wat ik zie. En het is mooi dat de animo groot is gebleven met 13 grote wagens, 4 deelnemers in de tussenklasse en 19 kleinere kinderwagentjes.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Henri Walterbos
Henri Walterbos
Henri Walterbos
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant