Op de Markt met Wellspire.

Op de Markt met Wellspire.

Barbara Pavinati

Zomermarkt 2022: een mooier begin van de zomer kan je niet hebben

Cultuur Bloemencorso Lichtenvoorde

‘Het is een feest voor jong en oud’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Het eerste weekend van juli is het topdrukte in het centrum van Lichtenvoorde. De veertigste editie van de Zomermarkt trekt veel bezoekers vanuit heel de regio. De mensen lopen zichtbaar genietend in zomerse kledij rond. Er is voor iedereen wat wils: een kermis met roze suikerspinnen voor de kleinsten, een Formule 1 raceplein met simulators voor de racefans, de corso maquettepresentatie voor de liefhebbers van het corso, muziek voor degene die zin hebben in een feestje en nog veel meer. 

Voorzitter van de Zomermarkt Jan te Kronnie vertelt: “We zijn zaterdag goed gestart, maar moesten wel wat hobbels nemen omdat we twee jaar coronamaatregelen hebben gehad. Gelukkig hebben we een flexibel team, dus alles is goed opgevangen. Voor volgend jaar gaan we goed in gesprek met de horeca, zodat de neuzen nog meer dezelfde kant op staan. De Zomermarkt is een feest voor jong en oud. We hebben mooi weer en de straten lopen vol. Bij de Hazes Coverband was het zaterdagavond volle bak. Vandaag tijdens de start van de Formule 1 staat de Varkensmarkt vol. We doen dat dit jaar voor het eerst en er is blijkbaar animo voor. We proberen met de vrijwilligers van onze stichting een feestje voor iedereen te bouwen en dat is na twee jaar coronamaatregelen goed gelukt. De Zomermarkt is traditiegetrouw de start van de zomer. Mooier dan met dit weer kan die niet beginnen!”

Geel busje
De kramen staan er goed gevuld bij. Mensen lopen er nieuwsgierig langs en snuffelen tussen de telefoonhoesjes, broeken, rokken, armbanden, stenen, zonnebrillen, knuffels en ga zo maar door. Je kan het zo gek niet bedenken, of het wordt verkocht. Veel bezoekers nemen de moeite om naar Den Diek te lopen, ook al zijn ze slecht ter been. Daar is de maquettepresentatie van het Bloemencorso. Sommige laten zich daarvoor liever vervoeren door het gele busje dat ijverig heen en weer pendelt tussen de Markt en Den Diek. In Den Diek is er een zaal met Corsokids waar kinderen kunnen knutselen en de maquettes van de jeugd gepresenteerd worden. In een andere zaal staan de prachtige maquettes van alle corsogroepen te pronken. Bewonderaars bespreken de originaliteit en nemen de moeite om de winnaar te voorspellen. De tentoonstelling van de winnende corsofoto’s van 2019, 2020 en 2021 trekt ook veel bekijks.

Formule 1
Op de Markt drommen zondagmiddag veel mensen samen. Ze genieten in de zon van de rockende klanken van Wellspire met een biertje in de hand. Er is veel blij weerzien met oude bekenden en er worden vrolijk herinneringen opgehaald. ”Hoe is het met…?”, “Heb ik je al verteld dat…?” Vriendengroepen genieten proostend en swingend van de muziek. Tegen 16.00 uur stroomt de Varkensmarkt vol met Formule 1 fans. Ze willen allemaal kijken naar de start. En die is spectaculair: er is gelijk een rode vlag. De Zomermarkt wordt later op de avond afgesloten met Merqury, een Queen tributeband.

Snuffelen in de kramen.
Snuffelen in de kramen.
Gezellig op het terras.
Slenteren langs de kramen.
Straattheater.
Slenteren langs de kramen.
Kermis
Kermis
Kermis
Pendelbus Den Diek - Markt.
Corsokids in Den Diek.
Maquettepresentatie
De winnaar van het corso voorspellen.
Fototentoonstelling Bloemencorso.
Maquettepresentatie
Maquettepresentatie
Wellspire
In de rij voor de simulator op het Formule 1 raceplein.
Drukte op het Formule 1 raceplein.
In de simulator op het Formule 1 raceplein.
Drukte op het Formule 1 raceplein.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant