De pk's vliegen je om de oren tijdens het Spektakelweekend in Mariënvelde. Archieffoto: Achterhoekfoto.nl
De pk's vliegen je om de oren tijdens het Spektakelweekend in Mariënvelde. Archieffoto: Achterhoekfoto.nl Johan Braakman

‘Veur de 25ste keer knapp’n met dat grei’

Cultuur

Jubileum- editie Spektakel- weekend Mariënvelde op 13 en 14 augustus

MARIËNVELDE - Organisatie en publiek hebben er twee jaar extra op moeten wachten, maar nu lijkt het toch eindelijk door te kunnen gaan: het Spektakelweekend in Mariënvelde. Het 25ste Spektakelweekend Mariënvelde vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 en zondag 14 augustus. Het evenement vindt plaats bij de kruising van de Zanddijk met de Zompweg. Zaterdag is de aanvang om 14.00 uur, zondag om 10.00 uur.

De eerste twee jaren dat er met combines werd gereden, waren meteen een groot succes. De derde editie van de Combinerace door Motorclub Mariënvelde (MCM) werd door overvloedige regenval afgelast, de weersomstandigheden een jaar later waren niet veel beter. Eén modderpoel waardoor de combines onbestuurbaar waren en de wedstrijd gestaakt werd, maar Jovink en de Voederbietels boden de organisatie de kans om in augustus 1998 een derde combinerace te organiseren, samen met hun Voederbieteldag. Grote aantallen toeschouwers en een perfecte dag. Het jaar erop werd het evenement nog groter en succesvoller, maar het groeide de MCM boven het hoofd. De leden van de MCM hielpen nog wel mee als vrijwilliger. In 2001 is besloten om ieder weer zijn eigen weg te gaan. Sindsdien is elk laatste weekend van de bouwvakantie de datum voor de combinerace, later omgedoopt tot Spektakelweekend Mariënvelde, omdat het meer omhelst dan alleen combinerace.

Dit jaar wordt op zaterdagmiddag om 14.00 uur afgetrapt met de autorodeo. Vele crossauto’s zullen deze middag verscheidende manches rijden op de crossbaan om uit te maken wie de beste autocrosser wordt. Ook is er een speciale driewieler-klasse die voor spektakel zal zorgen. Wanneer de stofwolken zijn opgetrokken, zal in de grote feesttent het Dors(t)feest van start gaan. Als eerste zijn The Dudes of Hengel aan de beurt. Deze tweemansformatie zal het publiek alvast opwarmen in de tent, waar na de pauze de rockband ‘Baby Blue’ de sterren van de hemel zal spelen. “Deze band is absoluut een bezoek waard aan de Zanddijk.”

Op zondag 14 augustus is het vanaf 10.00 uur gedaan met de rust. Na de remmentest van de combines, zullen de Bangers de aftrap doen. Normaal racen deze verbouwde auto’s op asfalt, maar speciaal voor Mariënvelde wordt er op een grasbaan, of wat er nog van over is, gecrost en daarbij telt niet om zo snel mogelijk zo veel mogelijk rondjes te rijden. Nee, het is de bedoeling om een andere deelnemer uit de baan te rijden, wat voor het nodige beukwerk en spektakel zorgt. Vooral in de fameuze bangerbocht lijkt het naderhand eerder op een autokerkhof. Door de hoge veiligheidseisen lukt het alle coureurs na de race om zelf uit de hoop verwrongen staal te bekijken. Zodra alles is afgesleept, kunnen ze weer met mokers en slijptollen aan de slag om de auto weer klaar te maken voor de volgende manche.

Vervolgens zijn de combines aan de beurt. Typerend voor een combine is, dat er met de achterwielen wordt gestuurd en dat ze geen graan maar een crossbaan voor de kiezen krijgen. En dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn hierbij drie klassen: de standaard klasse, hierbij moet de aandrijving via de V-snaar gebeuren en moet de combine zo veel mogelijk origineel blijven. Dan is er de vrije klasse, hierbij is men vrij in motorkeuze en vering. Hier rijden combines rond met V8 motoren met dik 500 pk. Snelheden boven de 100 kilometer per uur op de korte baan zijn hierbij geen uitzondering. Nieuw is de specialklasse. In deze klasse rijden allemaal identieke combines rond en mogen ze wat meer contact onderling hebben, waardoor het een sensatie is, om te bekijken. Behalve de heren, kunnen ook de dames onderling aan de slag. 

Tijdens het baanvlakken zullen de motorcrossers van de MCM ook hun stuurmanskunsten kunnen laten zijn. Aan het eind van de middag zal er op de crossbaan worden geëindigd worden met de Alebussendrekrace. Trekkers zonder cabine met een giertank vol water zullen proberen elkaar en de baan zo nat mogelijk te krijgen. De mooiste creaties rijden en glijden hierbij over de baan. Wanneer de tanks leeg zijn, is de crossbaan omgetoverd in een modderpoel. Op dat moment begint het Combinefeest in de tent. De Millennium Showband, die ’s middags al op het buitenpodium heeft gespeeld, zal het feestgedruis tot ongekende hoogte opzwepen. Deze gasten zorgen voor een heerlijke stemming in de mooi versierde en verlichte feesttent. De afsluiter is Jaman dut Voedertitels met enkele oud-leden van de Jovinks.

Dit evenement is voor alle leeftijden. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang en voor hen is er een speciale kinderweide met luchtkussen, skelterbaan, autoverven, zandbak, schminken, tattoos en een ranjabar, dit alles gratis.

Zaterdag Autorodeo (aanvang 14.00 uur) en Dors(t)feest (tent open 20.30 uur), entree: 10 euro. Zondag is de aanvang 10.00 uur en bedraagt de entree 12,50 euro.

Kinderen vermaken zich met verf en een oude wagen. Archieffoto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna