De Schanskloppers in actie met hun passie. Foto: PR De Schanskloppers

De Schanskloppers in actie met hun passie. Foto: PR De Schanskloppers

De Schanskloppers in afgeslankte vorm verder

Cultuur Bloemencorso Lichtenvoorde

‘We zien de toekomst best wel met vertrouwen tegemoet’

Door Henri Walterbos

LIEVELDE - Opvallende afwezige tijdens de traditionele optocht in Vragender waren deze editie de Drumband en Harmonie uit buurdorp Lievelde. Ieder jaar vaste en zeer gewaardeerde ‘gasten’. “We hebben altijd met heel veel plezier meegedaan aan de optocht in Vragender maar het zat er dit jaar niet meer in.” Eric te Brake, voorzitter van de Schanskloppers, aan tafel bij Henrieke Bleumink, secretaris van de vereniging, met plezier terugkijkend op prachtige jaren en bovenal positief vooruitkijkend op het nieuwe hoofdstuk in de historie van de vereniging.

Krappe bezetting
De tamboers en melodiegroep zijn er mee gestopt en de majorettes sluiten aan bij de vendeliers. “In 2019 hebben we ons jubileum gehad. Toen werd het ook al minder met de bezetting maar heeft iedereen er zijn schouders onder gezet. Daarna zouden we wel verder zien. Het ging toen nog een tijdje fanatiek en daarna kwam corona. Maar, de eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we het ook zonder corona niet hadden gered waarschijnlijk.” Het besluit om in afgeslankte vorm verder te gaan komt daarom niet zomaar uit de lucht vallen. Erkent ook Te Brake, zelf gestopt trombonist. “Ik ben nog steeds voorzitter, omdat ik me zeer met de gehele club verbonden voel. Hoe het bestuur er in de toekomst uit zal zien, daar gaan we het nog over hebben. Het moet niet zo zijn dat de meerderheid in het bestuur gestopte muzikanten zijn, die bepalen voor de vendeliers en majorettes. Het stoppen van de muziek is lang niet over één nacht ijs gegaan. We hebben op een gegeven moment gezegd ‘we willen in 2022 weten wat we gaan doen, want met zo’n klein groepje verder gaan had geen zin meer.’ Iedereen had er op een gegeven moment dan ook vrede mee.” “We wilden ook niet afgaan als je op een gegeven moment te weinig mensen hebt,” vult Henrieke aan. ”Met een klein aantal instrumenten hou je het niet meer aan de gang, kun je geen optredens meer verzorgen. Op dit moment hebben we nog enkele majorettes. We hopen dat er in het nieuwe seizoen nieuwe aanwas bijkomt vanaf de basisschool. Dan kun je aansluiten als majorette of als vendelier, want je hebt ook jeugdvendeliers. Dat kan heel goed samen.”

Eigen muziek
De Schanskloppers werd opgericht in maart 1969. “De vendeliers van het toenmalige kermiscomité wilden op een gegeven moment graag vaker optreden dan alleen met de kermis omdat ze het zo leuk vonden. Dat kon alleen maar als ze eigen muziek zouden hebben. Anders waren ze altijd aan Harmonie Sint Willibrord gebonden. Het was toen zo dat de harmonie muziek maakte als de vendeliers optraden. De vendeliers wilden ook graag naar schuttersfeesten in de omgeving toe, maar de harmonie zag dat toen niet zo zitten. Iedere vendelier kreeg daarop in maart de opdracht er ieder ‘een trommel’ bij te regelen. Dat lukte. In een paar maand tijd hebben ze toen alles, zoals pakken en trommels, nog moeten regelen om met de kermis in Lievelde klaar te zijn.”

Het bleek het begin van een florerende vereniging. “Er zijn in de loop der jaren steeds meer vlaggen en trommels bijgekomen, later ook lyra’s en met de ventielinstrumenten hadden we er dus een blaasgroep bij.” “Ook traden damesvendeliers toe tot de club,” vult Henrieke aan, zelf één van hen. “Midden jaren zeventig breidde de groep wederom uit met een nieuwe tak, de majorettes. Het was een behoorlijke grote groep toen al,” weet te Brake nog. Vanaf ongeveer dezelfde periode sloot de vereniging zich aan bij de Gelderse Schuttersfederatie. “Ook Lichtenvoorde, Zieuwent- Mariënvelde zaten daar bij, maar de meeste schutterijen komen toch vooral uit de contreien Doetinchem, Wehl, Ulft. Wij hebben geen schutterij. Het schieten in Lievelde wordt verzorgd door het kermiscomité. Wij zijn toen op de concoursen mee gaan doen aan wedstrijden marcheren, defileren en vendelen. Daarnaast traden we in Lievelde op tijdens de Lievelder kermis en carnaval, met de Sinterklaasintocht en verzorgden we serenades. Buiten Lievelde deden we mee aan het Bloemencorso Lichtenvoorde, de optocht Vragender, incidenteel ook wel aan de kermisoptochten in Beltrum en Varsseveld. Dat was altijd wel passen en meten, en aanpassen, omdat we bijvoorbeeld best veel mensen in de zorg hebben werken.” “Op een gegeven moment hadden we 70 ‘spelende’ leden, waaronder 25 majorettes,” weet Henrieke nog.

Goede band
“We hebben nog steeds een hele goede band met de harmonie, en dat zal altijd zo blijven, want nu we geen eigen muziek meer hebben is het misschien een optie dat onze vendeliers weer zwaaien op muziek van de harmonie tijdens de kermis,” kijkt te Brake al vooruit. “Tijdens de laatste kermis waren we nog compleet, omdat het een afscheid was. Dat was best wel emotioneel. Kregen we een vlaggenhulde door onze eigen vendeliers. Dat doet wel wat met je.”

Op dit moment telt de vereniging naast de vaandeldrager nog 11 vendeliers, een mix van mannen en vrouwen, in de leeftijd van 20 tot 58 jaar. “We zijn blij dat we nog steeds aanwas hebben, zoals majorettes die doorgaan als vendeliers. We gaan nog wervingsacties opzetten om weer te groeien. We zien de toekomst best wel met vertrouwen tegemoet, gaan na de vakantie weer heerlijk om de twee weken repeteren en na afloop gezellig bij elkaar zitten,” vertelt Henrieke met een gezicht van ‘Ik heb er weer zin in.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant