Veel belangstelling voor het melkveebedrijf van de familie Harmsen in Vorden. Foto: PR Fiets de boer op
Veel belangstelling voor het melkveebedrijf van de familie Harmsen in Vorden. Foto: PR Fiets de boer op

Geslaagde editie Fiets de boer op Zelhem-Halle

Cultuur

REGIO - De organisatie van Stichting de Boer Op kan terugzien op een mooie fietstocht langs interessante bedrijven. Op zaterdag 30 juli gingen ongeveer 850 deelnemers in Zelhem van start. De start was bij café Thuus Bi-j Theun aan de Dr. Grashuisstraat. Het was prachtig fietsweer en de stemming zat er goed in.

Diverse bedrijven hadden weer hun deuren geopend voor het publiek. De eerste stop was bij de Melkgeitenhouderij Mts Roekevisch met mini camping ’t Bosch. Daarnaast is er een transporttak, Roekevisch Transport dat veevoeder transporteert voor Gelre IJsselstreek. De 1900 geiten worden gemolken in een 90 stands carrousel. Op de camping is plaats voor 23 kampeerplekken, een Pipowagen en een blokhut. De energie wordt opgewekt door 290 zonnepanelen en een windmolen. Onder het genot van een kopje koffie konden de deelnemers kennismaken met dit mooie familiebedrijf. 

De route werd vervolgd via mooie landelijke wegen en door de bosrijke omgeving naar Vorden. De volgende stop was op het melkveebedrijf van de Familie Harmsen, boerderij ’t Schimmel in Vorden. Dit is een pachtboerderij van het Geldersch Landschap. ‘t Schimmel is een bedrijf met 90 melkkoeien en 50 stuks jongvee, 63 ha grasland waarvan 10 ha met een beperking en 8 ha mais. Hier kon men producten proeven, aangeboden door Friesland Campina. 

De derde stop was bij het land- en tuinbouwbedrijf van de familie Snellink. Hier worden verschillende soorten groentes verbouwd. Tevens is er de teelt van wortelen, aardappelen en mais. Bij de groothandel worden er andere groentes en fruit bijgekocht om een breder assortiment te kunnen aanbieden. Ook is Snellink begonnen met venten in Vorden, Kranenburg en later in Hengelo en nu zelfs ook in Zelhem.

Via een mooie route lieten we Vorden weer achter ons en kwamen aan in Zelhem bij Distilleerderij Bronckhorst, met een proeflokaal en een vernieuwd terras, waar natuur en echte ambacht samen komen. Een goed en eerlijk verhaal, passievol en gebracht met energie. Voor de distillaten gebruikt men alleen de beste ingrediënten. Die verbouwt het bedrijf zelf of zijn van Achterhoekse bodem. Met veel liefde en toewijding werkt Meester Distillateur Erik aan zijn ambachtelijke distillaten. Ze zijn MVO-gecertificeerd en maken hun distillaten op een eerlijke en duurzame manier. Om controle te houden over de kwaliteit houden ze het hele proces van a tot z in eigen hand. Direct naast de distilleerderij bevindt zich de camperplaats de Bronckhorst, mooi en natuurlijk aangelegd. 

De laatste stop was bij De Boerderij Zelhem. Deze is in 1983 opgezet als een project voor mensen zonder werk, en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een centrum vol van activiteiten op velerlei gebied en beslist niet alleen voor mensen zonder werk. Al die activiteiten worden mogelijk gemaakt door de inzet van velen, en allen vrijwilligers. De Boerderij is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 - 16.00 uur, en biedt activiteiten en cursussen aan, voor iedereen toegankelijk, maar ook voor hen die alleen behoefte hebben aan een praatje of een partijtje schaak, spinnen en schilderen. Verder hebben ze een werkplaats voor houtbewerking, waar men zaken maakt als voederhuisjes, nestkastjes, poppenhuizen en schildersezels. Deze zijn bedoeld voor de verkoop. Ze beheren ook een volkstuinencomplex met ca. 25 tuintjes. 

Hier kon men dan nog gezellige napraten onder het genot van een hapje en drankje en alles werd muzikaal omlijst door de geweldige muziekgroep Eigen weg. De organisatie dankt alle deelnemende bedrijven, vrijwilligers en deelnemers voor hun inzet en belangstelling en kijkt uit naar de editie van 2023. 

Vertrekpunt bij café Thuus Bi-j Theun in Zelhem. Foto: PR Fiets de boer op
In de stal bij melkgeitenhouderij Mts Roekevisch in Zelhem. Foto: PR Fiets de boer op

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna