Hannah Arendt. Foto: PR

Hannah Arendt. Foto: PR

Film ‘Hannah Arendt’ te zien in de Koppelkerk

Cultuur

BREDEVOORT - Een bijzondere film draait op vrijdagavond 26 augustus in de Koppelkerk. ‘Hannah Arendt’ toont het verhaal van deze Duits-Joodse filosofe,  een eigenzinnige vrouw die tegen de stroom in durfde te gaan. Met haar boek ‘De banaliteit van het kwaad’, dat zij schreef naar aanleiding van het Adolf Eichmannproces, maakte zij een controverse los. Met haar ideeën veranderde ze de wereld. 

Arendt, gespeeld door Barbara Sukowa, vlucht voor de nazi’s naar Amerika waar ze gaat werken als journalist en docent. In de jaren zestig neemt ze een baan aan bij de krant ‘The New Yorker’ en mag ze verslag doen van het proces in Israël tegen de SS’er Adolf Eichmann. Ze omschrijft hem niet als een gruwelijk monster, maar als een nietszeggend mannetje. Iets dat bij veel mensen in het verkeerde keelgat schiet. Men zag het boek als een verdediging van Eichmann en een aanklacht tegen de Joodse leiders.

Banaliteit van het kwaad
In de film wordt op een boeiende manier de theorie van Hannah Arendt uitgelegd. Zo sluit de film af met een toespraak, waarin Arendt aan een groep studenten vertelt dat het proces van Eichmann over een type misdaad ging dat voorheen nog niet bestond. Het was niet een systeem of een ideologie die werd berecht, het was alleen een man die terechtstond voor zijn daden. Eichmann toonde aan dat het grote kwaad wordt begaan door ‘niemand’, mensen zonder motieven of bedoelingen. Arendt omschreef dit als de banaliteit van het kwaad.

Vrijheid, gelijkheid en eigenheid
De film wordt vertoond in het kader van het project ‘Vrijheid, gelijkheid en eigenheid’, waarin culturele vrijplaats de Koppelkerk in Bredevoort de hele zomer aandacht vraagt voor het kunnen zijn wie je wilt zijn. De bijbehorende tentoonstelling waarin het werk wordt getoond van vijftien uitzonderlijke kunstenaars is nog tot en met 4 september te zien.
De film begint om 20 uur en de entree bedraagt 7,50 euro, incl popcorn. Reserveren via de website.


www.koppelkerk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna