Eén van de indrukwekkende foto's uit de expositie "On"zichtbaar. Foto: Kyra Broshuis
Eén van de indrukwekkende foto's uit de expositie "On"zichtbaar. Foto: Kyra Broshuis

Expositie “On”zichtbaar te zien bij De Mattelier

Cultuur

GROENLO - Bij De Mattelier is tot eind van het jaar de bijzondere expositie “On”zichtbaar van Sjoukje Geelink en Marleen Swienink-Koppelman te zien. Met de opening afgelopen vrijdag kwam de droom van het duo uit: het onzichtbare zichtbaar maken. Zelf kampen Sjoukje en Marleen met een onzichtbare aandoening en ze willen graag mensen met een soortgelijk verhaal helpen naar buiten te treden. Met deze expositie van bijzondere foto’s én een persoonlijk verhaal laten 26 mensen zien waar ze mee worstelen.

Door Kyra Broshuis

“Je masker afzetten en je kwetsbaarheid tonen, daar is moed voor nodig. Kwetsbaarheid is een enge emotie die we niet graag aan anderen laten zien. Niet aan je naaste en al helemaal niet aan de harde oordelende buitenwereld. Daar waar we veelal stuiten op onbegrip”, zegt Marleen in haar openingstoespraak. Eén voor één worden de prachtige portretten onthuld, allemaal in zwart-wit en en begeleid door een korte tekst. Het portret van Sjoukje zelf wordt ondersteund door de tekst ‘..ik heb je lief zoals jij mijn imperfecties elke dag opnieuw omarmt..’. Het portret van Marleen wordt vergezeld door de woorden ‘.. in de weerspiegeling van mijn gedachten zag ik mijzelf voor het eerst ECHT..’ De foto’s zijn gemaakt door Sjoukje en Marleen heeft, in overleg met de deelnemers, de teksten geschreven. 

Emotioneel
De spanning is vrijdagavond voelbaar, zo ervaart het duo. “We merken dat de deelnemers emotioneel zijn. Heel logisch, dat zijn we zelf ook. Maar bovenal voelen we de saamhorigheid. We hebben deze opening ook bewust klein gehouden, alleen de partners van de deelnemers zijn aanwezig. De impact van alle doeken bij elkaar is enorm.” Zaterdag, tijdens het Open Huis van De Mattelier, is de belangstelling voor de bijzondere expositie direct groot. De doeken hangen in het oude gedeelte van het sociaal cultureel centrum. “Daar komen ze best tot hun recht”, legt Sjoukje uit. De bijbehorende persoonlijke verhalen hangen aan een stelling zodat ze niet zo direct ‘open en bloot’ te zien zijn. We hebben ervoor gekozen om bij de doeken alleen de voornaam, de diagnose een een passende quote te plaatsen.” De diagnoses zijn, net als de deelnemers zelf, zeer divers en variëren van chronische schouderklachten tot borderline en van fibromyalgie tot depressies.

Dankbaar
Sjoukje en Marleen vertellen ontzettend dankbaar te zijn dat de deelnemers hun verhaal hebben gedeeld. “De verhalen aan tafel waren intens en verdrietig maar ook liefdevol. We hebben gehuild maar ook gelachen. Door onderling begrip, respect en herkenning voelen wij de verbinding.” De expositie is tot eind december te zien tijdens de openingstijden van De Mattelier. Op instagram en facebook wordt wekelijks een nieuw beeld gedeeld: www.instagram.com/loenco.fotografie en www.facebook.com/loenco.fotografie

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna