Een deskundige van het Rijksmuseum vertelt bijzondere wetenswaardigheden over het beroemde kunstwerk van Rembrandt. Foto: Kyra Broshuis

Een deskundige van het Rijksmuseum vertelt bijzondere wetenswaardigheden over het beroemde kunstwerk van Rembrandt. Foto: Kyra Broshuis

Nachtwacht van Rembrandt te zien in kapel Molenberg

Cultuur

GROENLO - “We hebben er lang op moeten wachten en we dachten even dat ie niet meer zou komen. Maar gelukkig is de replica van De Nachtwacht van Rembrandt (1642) veilig en wel gearriveerd”, zegt Miranda Krabben van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Het bijzondere doek doet Groenlo aan tijdens het project ‘Nachtwacht on tour”. 

Door Kyra Broshuis

Het project van het Rijksmuseum in Amsterdam brengt de levensgrote Nachtwacht naar verpleeghuizen en seniorencomplexen. Het idee is ontstaan toen tijdens de coronacrisis mensen niet naar kunst konden komen kijken. ‘Dan brengen we het naar de mensen toe’, zo was de gedachte. In samenwerking met Philips, de Elisabeth Art Foundation, het Rijksmuseum Fonds en Pon wordt het project uitgevoerd. “We kregen in juni de vraag of we nog steeds geïnteresseerd waren. Nou en of!”, vertelt Krabben enthousiast. 

4 bij 5 meter
De officiële opening woensdag trekt al veel bezoekers en de medewerkers van Marga Klompé/De Molenberg verwachten veel belangstelling de komende weken. Het kunstwerk, met een grote van 4 bij 5 meter, de ware grootte, is een op doek geprinte foto, uiteraard met de allerhoogste resolutie. Het doek, inclusief een bijpassende lijst, is een Rijksmuseumbeleving op locatie. De Molenberg heeft een wel heel bijzondere plaats voor het kunstwerk bedacht; het schilderij staat in de historische kapel en komt daar prachtig tot zijn recht. De kapel komt overigens straks, na de grote nieuwbouw van De Molenberg, weer helemaal vrij én in het zicht te staan.

Een andere naam
Van 21 september tot 10 oktober is de Nachtwacht te zien voor bewoners, familie, vrijwilligers en medewerkers. “Tijdens deze periode organiseren we verschillende activiteiten rondom dit beroemde kunstwerk waaronder een workshop en een interessante lezing”, vertelt Krabben. In de weekend wordt de kapel ook opengesteld voor de andere inwoners van Groenlo en omgeving. “We hopen heel veel mensen te mogen ontmoeten de komende tijd.” De officiële onthulling van het meesterwerk wordt vervolgens gedaan door René Fielt en Mirjam Reusen die in historische kledij het doek over het schilderij verwijderen. De meegekomen deskundige van het Rijksmuseum vertelt dat het schilderij de naam ‘Nachtwacht’ kreeg omdat het heel sterk vervuild was. “Men dacht dat het een avond- of nachtweergave was. Later, na een forse schoonmaak, bleek het schilderij een andere titel te hebben: ‘’De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’. De naam Nachtwacht is echter altijd in gebruik gebleven. 

De Nachtwacht op ware grootte zien? Belangstellenden zijn in van harte welkom op 1 en 2 oktober en 8 en 9 oktober tussen 13.00 uur en 16.00 uur in de kapel van de Molenberg in Groenlo. De toegang is gratis. 

De Nachtwacht van Rembrandt wordt onthuld door Mirjam Reusen en René Fielt. Foto: Kyra Broshuis
Miranda Krabben van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé bij het levensgrote doek. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant