Deelnemers trekken een paarnummer aan de tafel van Jos Porskamp. Foto: Barbara Pavinati

Deelnemers trekken een paarnummer aan de tafel van Jos Porskamp. Foto: Barbara Pavinati

Kruisjassen bij Beneman: een begrip in Vragender

Cultuur

Busje voor de winnaar

VRAGENDER - Het begon zo’n vijfendertig jaar geleden. Hendrik, Marie en Johan runden Beneman. Hendrik had een oud busje waar hij vanaf wilde. Daarvoor organiseerde hij een kruisjastoernooi. De winnaar kreeg het busje. Sindsdien is het kruisjassen niet uit Beneman en Vragender weg te denken. Het is echt een begrip geworden. Als je kruisjast speel je als koppel tegen een ander koppel. De koppels zitten schuin tegenover elkaar aan tafel. De regels lijken erg op klaverjassen. Klaverjassen wordt meer in het westen van Nederland gespeeld, kruisjassen meer in het oosten en zuiden.

Door Barbara Pavinati

Voor jong en oud
In de periode van september tot en met april wordt er acht keer een kaartavond bij Beneman georganiseerd op de laatste maandag van de maand. Er komen dan ook mensen uit Beltrum, Lievelde, Bredevoort en andere omliggende plaatsen op af. Eind jaren negentig waren de hoogtijdagen. Toen waren er op een avond soms meer dan 140 deelnemers. Op het moment komen er per avond zo’n zeventig mannen en vrouwen van alle leeftijden. Dinsdag 27 december was de vierde avond van het seizoen. Er waren 28 paren. Elke avond worden er na drie rondes drie grote prijzen en een poedelprijs uitgedeeld. Bij elke ronde is er dan zestien keer gegeven. De prijzen bestaan uit bonnen van verschillende waarde van Beneman. Er is elk jaar ook een seizoenswinnaar. Daarvoor tellen de zes beste avonden van de acht. Een traditie is dat eind december er een Vragender Kampioenschap is. Daar mogen alleen (oud)inwoners van Vragender aan deelnemen. Op 30 december was de laatste.

Gezellige avonden
Jos Porskamp begint in 1998 met kruisjassen bij Beneman en doet sindsdien de organisatie en administratie. Hij zit op de speelavonden achter een tafel de deelnemers op te wachten. Ieder koppel komt daar blind zijn paarnummer trekken en na afloop van de wedstrijden de formulieren inleveren. Jos: “We doen hier een heleboel mensen een plezier mee. Het zijn gezellige avonden waarbij ook veel nieuwtjes onder het genot van een hapje en drankje uitgewisseld worden. Ik ben ook reservespeler, want om iedereen te kunnen laten spelen moeten we met een even aantal zijn.”

Mooi tijdverdrijf
Netty Weenink uit Lievelde doet al vijfentwintig jaar mee: ”Ik ben een echte spelletjesfanaat. Mijn vaste partner is Brigitta te Brake. In het seizoen 2002/2003 zijn we kampioen geworden en wonnen we een half varken. Je moet wel van kaarten houden als je meedoet.” Rita Overkamp komt uit Vragender en woont tegenwoordig in Bredevoort. Ze was in 2019 kampioen van het Vragender Kampioenschap: ”Ik ben dit gaan doen, omdat mijn man het enthousiast deed. Ik heb ook een keer de poedelprijs gewonnen tijdens een kaartseizoen.” Pim Elshof is met zijn 22 jaar deze avond de jongste deelnemer: ”Ik ben vanavond voor het eerst. De kameraad van mijn broer Jouke kon niet en het leek mij gezellig om in zijn plaats mee te doen. Het is geen oude mannensport. Iedereen kan kaarten.” Van familie Klein Gebbinck doen een aantal gezinsleden aan kruisjassen. Vanavond zijn vader Peter en zoon Simon een koppel, maar dat is toeval: ”Normaal spelen we ieder met iemand anders samen. We kaarten thuis ook. Vooral op een donkere en gure winteravond. We doen mee om te winnen, maar ook voor de gezelligheid en spanning. Het is een mooi tijdverdrijf en we kunnen zo ook trainen voor de Vragender Kampioenschappen.” De vrouw en andere zoon van Peter zitten aan andere tafels te kaarten deze avond.

Deelnemen?
Als het je leuk lijkt om een keer te komen kruisjassen, mag je altijd Jos mailen voor meer informatie: jos.porskamp@gmail.com.

Vader en zoon Klein Gebbinck zijn als koppel aan het kruisjassen. Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant