Er in en vooral heel snel er weer uit, dat was het motto van de meeste deelnemers.

Er in en vooral heel snel er weer uit, dat was het motto van de meeste deelnemers. 

Kyra Broshuis

Nieuwjaarsduik in Grolse stadsgracht

Cultuur

GROENLO - De historische Grolse gracht is dit jaar het water voor de jaarlijkse nieuwjaarsduik in Oost Gelre. Tientallen liefhebbers verzamelen zich zondagochtend op het prachtige terrein van Scouting Groenlo om met een frisse duik het nieuwe jaar te beginnen.

Door Kyra Broshuis

Géén bommetje!
Voor de mensen het water in mogen zijn professionele duikers bezig de gracht op het afgezette zwemgedeelte vrij te maken van gevaarlijke spullen. Er worden wat grote takken uit het water gehaald. Door het gewoel in in de bodem kleurt het water zwart maar dat deert de zwemmers niet. “Het is erin en eruit”, zo zegt één van hen. De fraaie steiger mag niet gebruikt worden voor de duik omdat de planken te glad zijn. Een bommetje zit er dus niet in. De deelnemers volgen voorafgaand aan de duik een speciale warming-up onder leiding van Diana ter Maat van de organisatie en op de muziek van ‘Noodgeval’ van Goldband. Ter Maat is blij dat de duik dit jaar bij Scouting Groenlo plaats kan vinden. “De vorige keren namen we een duik in de grote vijver in Lievelde maar daar konden we niet meer terecht. De Grolse gracht is een prachtig alternatief en de locatie hier bij Scouting Groenlo leent zich er uitstekend voor. De mensen van Scouting zijn zeer behulpzaam en ik hoop ook dat de ton met vrije giften goed gevuld wordt.” De vrije gift is bedoeld voor Scouting Groenlo om ze te helpen met de wederopbouw na de brand eerder vorig jaar.

Watertemperatuur van 10 graden
De 11-jarige Fleur klein Gunnewiek en de even oude Koen Huinink uit Lichtenvoorde zijn twee van de jongste deelnemers. Koen heeft al vaker meegedaan met zijn ouders en broer en haalde dit jaar klasgenoot Fleur over om ook een duik te nemen. Voor Fleur is het de eerste keer en ze is een beetje zenuwachtig. “Niet nodig”, moedigt Koen aan, “we gaan er maar heel even in.” Echt koud is het ook niet met een buitentemperatuur van 11 graden en een watertemperatuur van 10 graden. Er wordt afgeteld van 10 naar 1 en dan rennen de deelnemers het water in. De meesten keren na een paar seconden weer terug maar een groepje gaat onder tot de schouders en blijft zo even in het water. “Zo krijg je echt een boost, het is heel goed voor je gezondheid om geregeld het koude water in te gaan. Koud douchen is echter ook al goed”, zegt één van hen.” Na de duik kunnen de deelnemers genieten van warme erwtensoep. Spreekstalmeester Sander van Beckhoven nodigt hen daarvoor van harte uit. 

Waar de Nieuwjaarsduik Oost Gelre volgend jaar wordt gehouden, is nog niet bekend. Nog een keer de Grolse gracht in is zeker niet uitgesloten, zo laat de organisatie weten. 

Fleur klein Gunnewiek en Koen Huinink (beiden 11) uit Lichtenvoorde zijn bijna klaar voor de duik.
Het water van de Grolse stadgracht was tijdens de Nieuwjaarsduik 10 graden.
Veel belangstelling van deelnemers én toeschouwers bij de Nieuwjaarsduik Oost Gelre.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant