Bennie Weenink, Paul Kasten en Bennie Oosterholt zijn leden van het eerste uur bij Partoli. Foto: Barbara Pavinati

Bennie Weenink, Paul Kasten en Bennie Oosterholt zijn leden van het eerste uur bij Partoli. Foto: Barbara Pavinati

Partoli bestaat vijftig jaar

Cultuur

LIEVELDE - Dit jaar bestaat Partoli 50 jaar. Partoli is een toneelvereniging met een kleine 30 actieve leden waarvan 14 spelende leden. In totaal hebben er in de loop van de jaren 47 amateurtoneelspelers weleens een rol in een stuk gehad. Op 9, 10 en 11 maart voeren ze ‘Hallucinatie’ op in Erve Kots. De spelers oefenen van september tot februari een keer in de week op donderdagavond bij De Barbier. Vanaf februari is dat twee keer in de week, waarvan een keer bij Erve Kots. “Het mooie van toneelspelen is dat je in de huid van een ander personage kan kruipen. Daarnaast is het ook een goede afleiding van de dagelijkse beslommeringen en is het mooi om samen naar een mooi eindproduct toe te werken en zo het publiek te vermaken. Het oefenen is onderdeel van de hobby”, vertellen de bevlogen Wilfried Wopereis, Broddy Krabbenborg, Bennie Weenink, Paul Kasten en Bennie Oosterholt. Laatstgenoemde drie personen zijn leden van het eerste uur.

Door Barbara Pavinati

Geschiedenis
De naam Partoli is de afkorting van Parochie Toneel Lievelde en is opgericht in 1954. Als de voorstellingen in 1969 stoppen, is er in 1972 en 1973 een revue. In augustus 1973 besluiten Bennie Weenink, Yvonne te Brake en Ria Stevens om Partoli op te richten. Bennie gaat daarvoor bij de ouders die toneelgespeeld hebben bij het Parochie Toneel langs om zo voor elkaar te krijgen dat hun kinderen bij de nieuwe vereniging mogen. Door deze benadering staat hij met 3-0 voor en krijgt hij een mooie groep mensen bij elkaar. Zelf heeft hij in totaal zes keer meegespeeld. Trouw bezoekt hij altijd de voorstellingen: “Ik zie het als een uitdaging om na de eerste drie regels van het stuk in te schatten hoe het zal aflopen.” In 1974 hebben de kersverse leden veel geoefend en in 1975 is de eerste voorstelling met ‘De avond van de 7de juli’. Mimi Rasing is de regisseur. Sindsdien is er praktisch elk jaar een voorstelling. Na Mimi is Henriette Klein Gunnewiek regisseur geworden, zij doet dit ongeveer 25 jaar maar nu niet. In verband met ziekte wordt de regie dit keer door Marja Fuchs gedaan

In de beginjaren worden er alleen stukken in ABN gespeeld, omdat de regisseur dat passender vindt voor toneel. Vanaf 1994 zijn er ook uitvoeringen in dialect. De spelersgroep was in het begin verantwoordelijk voor het totaalplaatje, namelijk: spel, decor en techniek, maar vandaag de dag zijn de taken verdeeld. Je hebt nu een aparte bouwgroep die verantwoordelijk is voor het decor en de techniek. Zo kunnen de spelers zich volledig focussen op het spel, al ondersteunen ze natuurlijk wel bij de opbouw van het podium en decor.

Bijzonder voorval
Voor de voorstellingen gebruikt Partoli bestaande toneelstukken van een toneeluitgeverij. Deze worden door de leesgroep, die elk jaar van samenstelling wisselt, uitgezocht op grond van aantal spelers en het genre. Partoli speelt altijd een blijspel of klucht. Eén keer hebben ze een uitstapje naar drama gemaakt. Maar dat werd naar eigen zeggen ‘een drama’. Het viel bij de spelers, maar ook bij het publiek niet in goede aarde. De start van de voorstellingen was bij Reijrink (tegenwoordig Loco, BP), de laatste zeven jaar wordt gebruik gemaakt van Erve Kots. Een voorval die Bennie Weenink, Bennie Oosterholt en Paul Kasten in het geheugen gegrift staat is de voorstelling van 1978 bij Reijrink. Er brak toen brand uit in de geluidsinstallatie. Dit was na de middagvoorstelling voor kinderen. De gordijnen vlogen in de fik. Alles werd op tijd geblust. Gelukkig konden de gordijnen in de avond nog wel gebruikt worden, maar de plooien waren er wel uit. Met haarlak is de brandgeur die in de zaal hing bestreden.

Rollen
Bennie Oosterholt vertelt dat hij in het stuk ‘De verloofde van mijn vrouw’ een karakterol speelde van een fanatieke visser die niks van vrouwen wilde weten. Ook moest hij allemaal ingewikkelde namen van vissen uit zijn hoofd leren. Deze rol stond ver bij hem vandaan. “Na veel oefenen kwam ik in de rol en kreeg ik er plezier in. Uiteindelijk heb ik het er toch goed van afgebracht, want na afloop kreeg ik veel complimenten.” Bennie Klein Avink had in het verleden vaak succes met bepaalde komische typetjes. Decorbouwer Paul speelde een keer een kleine rol als bakker in een stuk en beleefde daar veel plezier aan.

In de regio
De week voor de opvoering zijn de dienstdoende spelers elke avond in de weer met de regisseur. Dit jaar is dat Marja Fuchs. Er is goed contact met de toneelverenigingen uit de regio. De spelers daarvan bezoeken elkaars voorstellingen. Soms ook om te zien hoe hetzelfde stuk door een andere vereniging wordt opgevoerd. Het is dan leuk om te onderzoeken wat de verschillen zijn. De data en op te voeren stukken worden door de verenigingen zoveel mogelijk onderling afgestemd zodat niet iedereen op dezelfde dagen speelt of in een jaar hetzelfde stuk opvoert.

Jong talent
Partoli is op zoek naar jongere leden, want voor een stuk heb je mannen en vrouwen van alle leeftijden nodig. Een jonger iemand kan je wel ouder schminken, maar een ouder iemand moeilijk jonger. De leeftijd ligt nu op 50plus. Je hoeft niet echt acteertalent te hebben, iedereen kan toneelspelen leren. Facebook: Partoli

Foto uit 1987.
Foto uit 1978.
jaartal onbekend
Foto uit 2006.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant