Laura H. Foto: Marijke de Gruyter & Nicolien de Jong
Laura H. Foto: Marijke de Gruyter & Nicolien de Jong

Theater Oostpool brengt bestseller Laura H. in De Storm

Cultuur

WINTERSWIJK -  De toneelvoorstelling Laura H. van Theater Oostpool, gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek van NRC-journalist Thomas Rueb, is op donderdagavond 13 april te zien in Theater De Storm. Een voorstelling die vrijwel niemand ongemoeid laat. Het verhaal van Laura H. maakt de tongen los, want is ze nou dader, slachtoffer of leugenaar?

Het verhaal van Laura H. gaat over een vrouw die in 2016 met haar twee kinderen ontsnapt uit het Kalifaat. Ze werd bij haar terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught. Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen…

Verhalen van nu
Theater Oostpool brengt het verhaal van Laura H. naar de theaters. Het stuk past naadloos in de lijn die de groep onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar mensen het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

Meerduidige toneelavond
De verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Iemand is  dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen. De voorstelling toont echter hoe dun de scheidingslijn is tussen het maken van een naïeve keuze en het zijn van een nationaal terrorisme-riscio.

Laura H. is dan ook geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over een grotere context. Over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning.
Een ticket voor deze voorstelling kost 25 euro en is online te bestellen via www.theaterdestorm.nl of via de theaterkassa - geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur, tel. 0543 – 519285.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna