Er wordt nog druk gewerkt aan het Zieuwentse paasvuur. Foto: Mark Ebbers

Er wordt nog druk gewerkt aan het Zieuwentse paasvuur. Foto: Mark Ebbers

Paasvuur Zieuwent kwam door ‘stikstofauditie’ en bezoekers mogen warmte weer voelen

Cultuur

ZIEUWENT - Ook de het paasvuur in Zieuwent kreeg dit jaar te maken met de stikstofproblematiek. “We hebben een Aerius-berekening laten doen en konden verder met de voorbereiding, ook dankzij de welwillende medewerking van de gemeente Oost-Gelre”, vertelt Gijs Reukers van de organisatie. Het gaat door én dit jaar hoeven de kijkers naar het paasvuur niet meer op een afstand langs de weg te blijven, maar mogen ze weer de wei in, om het vuur heen om zo de warmte te voelen.

Door Mark Ebbers

Aerius is een online rekenmethode van het RIVM waarmee de uitstoot van stikstof van een activiteit kan worden berekend, en de depositie daarvan op kwetsbare natuurgebieden.

‘Er kan een
trekker
tegenaan
rijden en dan
komt er
nauwelijks
beweging in’


Boesken
Het paasvuur in Zieuwent is een zogenaamde boeske miete. Een boeske is een bij elkaar gebonden takkenbos. De takkebos bestaat in dit geval uit snoeihout. Het Zieuwentse paasvuur is een van de weinige die uit boesken wordt opgebouwd, andere paasvuren bestaan meestal uit hout dat bij elkaar is geschoven. “Op deze manier doen we eigenlijk aan landschapsbeheer”, stelt Gijs. “Hoe hoger de stapel, hoe efficiënter de verbranding. Hierdoor zorgen we voor minder uitstoot in vergelijking met dat het hout gewoon verstookt zou worden.”
Er wordt nog volop gebouwd tot er met Pasen een enorme miete zal staan. “Het is enorm massief. Ik schat dat het gewicht als het klaar is wel zo’n 80.000 kilogram is”, vervolgt hij. “Er kan een trekker tegenaan rijden en dan komt er nauwelijks beweging in.”

Vrijwilligers welkom
Ruim veertig vrijwilligers zijn al weken, sommigen al maanden bezig met de voorbereidingen. Een oud-Zieuwentenaar komt zelfs elk weekend vanuit Denemarken om te helpen. Gijs: “We merken wel dat het wat moeilijker wordt om vrijwilligers te krijgen, met name jongeren. Die gaan in het weekend vaak liever werken om een biertje te kunnen betalen in plaats van te helpen met het paasvuur.”

Dicht bij de warmte
Dit jaar mag het publiek in Zieuwent voor het eerst sinds jaren weer in de wei staan. Voorheen moest het paasvuur vanaf de weg bekeken worden. “Daarom bouwen we het vuur dit jaar ook dieper in de wei op, verder van de weg. Mensen moeten de warmte van het paasvuur echt kunnen voelen.” En die warmte is na de avond van het paasvuur niet direct voorbij, weet Gijs: “Het smeult nog wel een dag of drie na.”
Het Zieuwents paasvuur zal ook dit jaar weer ontstoken worden door iemand die volgens de organisatie veel voor Zieuwent heeft betekend afgelopen jaar. Wie dat is, dat blijft nog een verrassing. Totdat het paasvuur op de avond van Eerste Paasdag 9 april om 20.00 uur gaat branden, aan de Rouwhorstdijk in Zieuwent.

‘Hoe hoger
de stapel,
hoe efficiënter de
verbranding’

Er wordt nog druk gewerkt aan het Zieuwentse paasvuur. Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant