Menigte gaat los op muziek van een ABBA-tributre bij Over De Top. Foto: Koolmees Photography

Menigte gaat los op muziek van een ABBA-tributre bij Over De Top. Foto: Koolmees Photography

Over De Top, oase van feest en vermaak

Cultuur

LICHTENVOORDE - Het Swite-terrein was afgelopen pinksterweekend een oase van feest en vermaak. Twee dagen lang genoten jong en oud van muziek, theater, acts en verrassend spektakel. Muziekliefhebbers kwamen ruimschoots aan hun trekken met een zeer uitgebreid muziekprogramma waarin bijna alle genres vertegenwoordigd waren. Zo divers als de muziekstijlen waren, zo divers was ook het vermaak met goocheltrucs, onverwachte theateracts en demonstraties. Een recordaantal bezoekers genoot van het Over De Top-festijn.

Door Dinès Quist

Over De Top mag met recht een kleurrijk festival genoemd worden. Vrolijke vlaggen, sfeervolle feesttenten, zomerse terrasjes en heel veel kleurrijke mensen voeren de boventoon op het festivalterrein. Het zomerse weer helpt een handje mee en heeft menig bezoeker uitgedaagd zich in een kleurig zomerse outfit te hullen. Beide dagen gaat het terrein om 12.00 uur open en stromen de bezoekers geleidelijk aan binnen. Al snel bruist het terrein van kinderen die zandkastelen bouwen en kletsende mensen. Twee goed gegrimde oude dames dagen bezoekers uit voor een potje jeu de boules, even verderop wordt een hoepel-clinic gegeven en wie niet oppast belandt in een levende wasstraat. Degene die een kappersbeurt nodig heeft kan plaatsnemen in de mobiele barbershop van Beauty By Claudy. Maar er valt ook wat te leren op het festival. Bij de ‘Science on Tour’ in de grote koepeltent worden kijk- en doe-experimenten gedemonstreerd door studenten van de Universiteit van Twente. Kinderen en hun ouders ontdekken hoe je een treintje boven een magnetisch spoor kunt laten zweven, hoe een magnetron werkt en waarom je haar statisch wordt.

Alle muziekgenres 
Na 17.00 uur worden de kinderattracties opgeruimd en breidt het muziekprogramma zich uit. Op de vier grote podia treden niet de minste artiesten op. Afwisselend klinken er maar liefst veertig bands en dj’s uit verschillende hoeken: rock, ska, een ABBA-tributre, metal, hiphop, soul en alles wat daartussen zit. De organisatie, die bekend staat om zijn goede muziekkeuze, is er wederom in geslaagd om iedereen aan zijn trekken te laten komen en dat is aan het publiek te zien. Metal fans, soul-liefhebbers en hiphoppers dansen en feesten tot in de kleine uurtjes door.

Onverminderd populair
Zo’n 5.800 bezoekers kwamen er afgelopen weekend op het tweedaagse festival af. Daarmee heeft de twaalfde editie van Over De Top zichzelf opnieuw overtroffen en bewijs geleverd dat het festival onverminderd populair blijft. “De kracht van het festival is, dat het kleinschalig is,” vertelt woordvoerder Nienke Penterman. “Mensen treffen elkaar hier en kinderen kunnen overdag lekker rondlopen zonder dat ze verdwalen. Dat willen we ook zo houden, op deze manier is het te behappen. We hebben een superleuke club van ruim tweehonderd vrijwilligers, door hen kunnen we dit festival realiseren. Elke jaar maken we het festival weer iets anders, zo blijft het leuk voor de bezoeker maar ook voor ons als organisatie en onze vrijwilligers. Dit jaar hebben we ons vooral gericht op het opknappen en mooier maken van decorstukken en podia.” Een verrassend item is een levensgrote strandstoel midden op het terrein waar kinderen naar hartenlust opklauteren. Bij binnenkomst lopen de bezoekers tegen een enorme kleurplaat op een krijtbord aan, waar de krijtjes klaarliggen om de plaat in te kleuren.

Pilot plastic beker-inzameling
Ook nieuw op het terrein zijn de 24 bekercontainers die verspreid over het veld staan. Het is de bedoeling dat bezoekers hun plastic bekers daarin gooien. Het betreft een pilot van gemeente Oost Gelre in het kader van de, vanuit de overheid, verplichte plasticscheiding die binnenkort van kracht wordt. De organisatie van Over De Top is tevreden over de werking van de containers. “Door de bekerpilot hebben we als organisatie gemerkt dat bezoekers sneller geneigd waren om hun beker in de juiste container te gooien. Hierdoor bleef het festival relatief schoon het hele weekend en waren we snel klaar met opruimen.”

Een Over De top bezoekertje test hoe je statisch haar krijgt bij 'Science on Tour' op het festival terrein.
Even een potje schaken op het Over De Top festival
Non-stop live muziek op het Over De Top festival
Lekker tekenen op een reuzen krijtbord op Over De Top
Non-stop live muziek op het Over De Top festival
Twaalfde editie Over De Top festival druk bezocht.
Plezier op Over De Top.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna