De Eumkes na hun promotietour door de regio. Foto: De Eumkes

De Eumkes na hun promotietour door de regio. Foto: De Eumkes

De Eumkes

‘De Eumkes’ organiseert opnieuw grootse kermisbuutavond!

Cultuur

ZIEUWENT - Vorig jaar organiseerde CV De Eumkes aan de vooravond van de eigen Zieuwentse kermis voor het eerst een kermisbuutavond. Een probeersel, geboren vanuit enthousiasme. En als De Eumkes ergens voor gaan; ‘neet te holl’n’!

Door Henri Walterbos

De kermistent was meer dan uitverkocht, oftewel ‘brekkende vol’. Er werd smakelijk gelachen om de vier optredende buutreedners en het was enorm gezellig. Reden genoeg om hier een vervolg aan te geven. Dit smaakte duidelijk naar meer. De koppen werden weer bij elkaar gestoken, een krat koud beslagen pijpjes in het midden gezet, en zo werden ideëen vervolgens plannen die nu in een vorm zijn gegoten voor een tweede kermisbuutavond, als opmaat naar een daverende Zieuwentse kermis 2023. Op vrijdagavond 9 juni zal de kermistent weer het decor zijn voor de tweede editie van de lenteversie van Zieuwentse buutavond.

DNA
Het carnaval zit dan wel niet in het dna van de Zieuwentenaren, maar De Eumkes weten ieder jaar weer te verrassen en de aandacht op zich te vestigen, zowel binnen als buiten Zieuwent. Hun reputatie gaat De Eumkes al vele jaren ver vooruit. Na de wederopstanding in 2012 vieren De Eumkes volgend jaar alweer hun 12,5-jarig jubileum. “Het hoogtepunt van het carnaval in Zieuwent is uiteraard het Eumkesbal op de vrijdagavond, voorafgaande aan het carnavalsweekend, maar we willen ons als vereniging breder prifileren, niet enkel als seizoensvereniging opereren. Daarnaast willen we de vereniging bruisend houden, met ook een toegevoegde waarde voor het dorp, in de breedste zin van het woord. Dat vinden we belangrijk,” vertelt Jur Eekelder, Eumkespresident. “Het succesvolle tienerbal afgelopen voorjaar, georganiseerd in samenwerking met Harreveld en Marienvëlde, was hier een mooi voorbeeld van. Het mooiste compliment dat we kregen was van een moeder die haar verkleedde zoon enthousiast hoorde vertellen bij thuiskomst: ‘Mama, ik wil later ook Eumke worden’.”

Zomerstop
Het carnavalsseizoen kent nu de zomerstop, maar De Eumkes grijpen iedere gelegenheid aan om er een feest van te maken en deze feestvreugde te delen met zoveel mogelijk gelijkgestemden. “Aangezien het carnavalsseizoen al een zeer druk programma kent, en omdat de kermistent in Zieuwent op vrijdagavond beschikbaar is, leent dit moment zich hier uitstekend voor. We hopen de Zieuwentse bevolking wederom een gezellige en humorvolle avond te bezorgen.”

Vier spraakmakende buuts zullen het programma vullen vanaf 20.00 uur. “Dit jaar geen buutreedners uit Brabant, maar twee Twentenaren en twee Achterhoekers. Paul Wiefferink uit De Lutte en Harrie Nordkamp uit Overdinkel weten hoe ze en zaal naar hun hand moeten zetten. Ook in de Achterhoek, waar beiden al vaker optraden. Jongens van de kolde grond, met een hoge grapdichtheid.” De twee Achterhoekerrs komen uit ‘s-Heerenberg, Vincent Nijhof en Daniël Schmitz. “Zij stonden 2022 ook op ons podium. Aan het eind van de avond is er nog een loterij, en een heus veilingitem. De avond wordt feestelijk afgesloten onder leiding van DJ Piet.”

Noaberplicht
Ook de ieder jaar rond carnaval in alle hevigheid oplaaideende onderlinge ‘strijd’ met de buurtverenigingen wordt deze lente editie van de Eumkesbuutavond niet vergeten. “Om de mede-carnavalisten uit de buurtdorpen uit te nodigen voor de buutavond zijn we vorige week zondag met de gehele vereniging, onder leiding van Prinses Annet en Adjudante Marloes, op pad gegaan om te ‘neugen’, oftewel uit te nodigen aanwezig te zijn. Bij de verscheidene horecagelegenheden in de buurt zijn posters en flyers overhandigd. Wij zijn ook altijd welkom bij de georganiseerde buutavonden van andere verenigingen, dus zien wij ze ook graag als extra gasten op onze buutavond!”

De inloop in de kermistent op vrijdagavond 9 juni is vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten 11 euro en zijn te koop bij SPAR en Het Witte Paard, beiden gevestigd aan de Dorpsstraat in Zieuwent. Ook via internet zijn kaarten te bestellen via eumkes.eventgoose.com. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna