Het bewuste staartstuk dat afbrak, op de plek waar het naar toe werd gesleept. Foto: Corsogroep Lansink-Bluiminck

Het bewuste staartstuk dat afbrak, op de plek waar het naar toe werd gesleept. Foto: Corsogroep Lansink-Bluiminck

‘Het is voor ons eigenlijk nog steeds een raadsel hoe het is gebeurd’

Cultuur

Staartje voor afgebroken staart ‘Reptilia’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - “Het is de grootste nachtmerrie die je je als wagenbouwer voor kunt stellen. Dat er iets afbreekt van de wagen is al erg maar dat het dan ook nog op publiek valt, dat is het allerergste.” Ewald Berendsen, voorzitter van Corsogroep Lansink-Bluiminck, blikt twee weken na het afbreken van de staart van de wagen ‘Reptilia’ tijdens de corso-optocht terug op het incident. 

“Die staart van een meter of drie hebben we er snel af kunnen slijpen, want we hebben altijd wel gereedschap bij ons. Met circa 25 man hebben we de staart langs de kant van de weg kunnen leggen. We moesten wel meteen verder, we konden niet voor- of achteruit. Binnen 5 minuten waren we weer aan het rijden, maar dan zie je nog EHBO-ers bezig. Dan denk je ‘oh God, wat laat je achter? Gaan we straks ambulances horen?’ Het voelt als weggaan bij een ongeval dat je zelf veroorzaakt hebt. We wisten niet hoeveel gewonden er waren, want dat heb je op dat moment helemaal niet door. We zijn vervolgens bij de eerste rotonde van de route afgegaan om even op adem te komen, maar ook om te inventariseren wat er nog meer gebeurd is, wat kan er allemaal nog?”

Partytent
Al snel kon de balans opgemaakt worden. “Uiteindelijk heeft één persoon de klap opgevangen,” weet Berendsen. “De staart is op een partytent gevallen. Deze is van onschatbare waarde geweest, omdat de val gebroken is en andere mensen in staat heeft gesteld om te vluchten. Er is wel één mevrouw die wat heeft meegekregen van het incident, evenals omstanders die duidelijk geschrokken zijn van wat er is gebeurd. Dit betreuren wij en dit vinden we echt heel erg vervelend. Bij die mevrouw ben ik een week geleden, samen met Thijs Kroezen, voorzitter van SBL, op bezoek geweest. We willen dit zo goed mogelijk oplossen en hebben over de afhandeling ook goed contact met SBL. Ook voor SBL is het een nachtmerrie dat zoiets gebeurt. Er was best wel paniek namelijk op dat moment. Ook bij een paar kinderen die dit hebben zien gebeuren. Je kon zien dat zij geschrokken waren en ze zijn meegenomen naar de achtertuin van mensen die woonden aan de route. Maar deze kinderen wilden ook alweer vrij snel verder kijken naar het corso en zaten gewoon weer op de stoep vooraan.”

Oorzaak
Naar de oorzaak van het afbreken van de staart werd direct uitgebreid onderzoek gedaan. “De technische commissie van SBL heeft ook meegekeken, je probeert hier lering uit te trekken voor de toekomst, want dit wil je absoluut niet. Bij ons werken ook zeker geen beunhazen aan de constructies. Wij laten er vooraf allemaal constructieberekingen op los. We hebben zelfs nog een testrit gemaakt. We gebruiken ook nooit oud spul, voor de constructie gebruiken wij ieder jaar nieuw staal. Het is supersterk gemaakt. Het is voor ons eigenlijk nog steeds een raadsel hoe het is gebeurd. Een samenloop van omstandigheden zeg maar.”

De schrik was bij de wagenbouwers en figuranten ook groot. “De groep is enorm geschrokken. Het was lastig om de optocht te verlaten, maar we konden niet anders. Een moeilijk besluit, dat wel. We wisten niet of er binnen nog meer gebeurd was. De mensen in de wagen zijn ook enorm geschrokken toen ze ineens licht binnen zagen komen onder de wagen en zagen dat het achterstuk eraf was. Dan ga je op een gegeven moment verder, kom je langs de hoofdtribune, krijg je groot applaus. Ik dacht op dat moment ‘laat dat applaus maar even achterwege.’ Het ging allemaal supersnel. De 30 figuranten die langs de route stonden en in zouden stromen bleven maar wachten en vroegen zich af waar we bleven, hoorden van het publiek dat er wat met de wagen was gebeurd. Toen het gebeurde stonden de meeste corsogroepen nog op het terrein, maar ze kregen alles mee via de portofoons. Ook zij schrokken. We hebben van alle wagenbouwgroepen steunbetuigingen gehad. Dit is voor iedere wagenbouwer een nachtmerrie. Je hebt er zoveel werk in zitten, gaat het in de eerste kilometer al mis.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna