De cast van 'Paniek op het dak!'. Foto: Toneelvereniging D.I.T.O.
De cast van 'Paniek op het dak!'. Foto: Toneelvereniging D.I.T.O.

Paniek op het dak! helpt kinderen kennismaken met theater

Cultuur

GROENLO - De afgelopen weken maakten drie boeven het toneel van De Mattelier in Groenlo onveilig. Na een aantal jaren stilstand heeft toneelvereniging D.I.T.O. uit Groenlo besloten de kindervoorstelling Paniek op het dak! weer op de kaart te zetten. Dit keer in samenwerking met Culturije.

De leden van D.I.T.O. beleven zelf veel plezier aan het spelen voor jeugdig publiek; de reacties van de kinderen zijn altijd weer fantastisch…en oorverdovend! Maar, toneelfanaten als ze zelf zijn, willen ze ook jonge kinderen al vroeg kennis laten maken met cultuur. Hoe voelt het om in een theaterzaal te zijn? Veilig met je eigen klas, leerkracht en begeleidende ouders binnen handbereik is die drempel niet zo hoog meer.

Voor Paniek op het dak! richt D.I.T.O. zich op groep 3 en 4 van de basisschool. Zo waren er in totaal ruim 600 kinderen uit de gemeentes Berkelland en Oost Gelre aanwezig om uitbundig mee te leven met de avonturen van de Pieten op het dak. Beschenen door de maan en de sterren en met een rokende schoorsteen op de achtergrond zijn deze Pieten druk bezig om de juiste cadeaus in de juiste schoorstenen te gooien. Op één Piet na. Die zit liever wat te dutten tegen een schoorsteen aan. En laten er nu net op dat moment drie boeven tevoorschijn komen die de zak vol cadeautjes van de slapende Piet stelen. En die slaapt wel héél vast, want ook het waarschuwende geroep van alle aanwezige kinderen, oorverdovend dus, krijgt de Piet niet wakker.

Samen met een schoorsteenveger en een schoorsteenbewoner bedenken de Pieten onder leiding van Grote Piet een plannetje om de cadeaus weer terug te krijgen. En gelukkig is dit uiteindelijk, met hulp van de aanwijzingen van de kinderen, ook helemaal in orde gekomen.

De kinderen hebben genoten en de spelers en de begeleiders hebben weer genoten van reacties van de kinderen. D.I.T.O. slaat een jaartje over en hoopt daarna voor een nieuwe groep 3 en 4 weer deze prachtige voorstelling neer te kunnen zetten. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant