Corsogroep Rensing 2023 voor hun corsowagen 'De reiziger'. Foto: PR

Corsogroep Rensing 2023 voor hun corsowagen 'De reiziger'. Foto: PR

Corsogroep Rensing uit de brand met tijdelijke locatie

Cultuur

LICHTENVOORDE - De broodnodige bouwlocatie waar corsogroep Rensing al jaren naar op zoek was, kwam afgelopen najaar als uit de hemel vallen. Groep Rensing dreigde komend corsoseizoen dakloos te raken, maar boer Jan Houwers, aan de G.J. Doorninkweg, bood net op tijd een deel van zijn perceel aan.

Door Dinès Quist

Eén jaar te vroeg moest de corsogroep zijn oude vertrouwde plek aan de Einsteinstraat verlaten. “Zeventien jaar lang hebben we daar gezeten, daarmee hebben we het luxe gehad,” vertelt voorzitter Thijs Rensing. “We wisten al een aantal jaar dat we weg moesten omdat eigenaar Hans Wensink zijn pand wilde verkopen zodra hij met pensioen ging. Logisch, uiteraard. Dit jaar was het dan zover, het bedrijfspand werd verkocht en wij moesten nu echt weg. Meteen na de kermis zijn we de boel gaan afbreken. Hoewel we de afgelopen jaren al intensief gezocht hebben naar een andere locatie, heeft dat niets geschikts opgeleverd. Totdat er een aanbieding kwam uit onverwachte hoek.”

Uit de brand door boer Houwers
Jan Houwers aan de G.J. Doorninkweg, waar we onze knollenopslag hebben, hielp ons uit de brand. Toen Jan lucht kreeg van onze zorgen zei hij: ‘Dan zetten jullie de tent toch hier neer’. Dat gulle gebaar hadden we niet voorzien. We zijn superblij met dit welkome aanbod, want niet bouwen was geen optie. Nu de hele bouwtent verhuisd moet worden, moeten we de handen uit de mouwen steken. Een deel van het maisveld hebben we al vlak gemaakt, nu is het wachten op droog weer zodat we de vloerplaten neer kunnen leggen en de containers kunnen plaatsen. Zodra het kan, beginnen we met de opbouw van de tent. We willen begin van het jaar de bouwlocatie in orde hebben zodat we op tijd kunnen starten met de constructie van onze corsowagen ‘Eekhoorns’ die we komend jaar gaan maken.”

Flink aan de bak
Groep Rensing moet dit jaar flink aan de bak, want behalve de opbouw van de tijdelijke locatie aan de G.J. Doorninkweg, zit het volgende project er ook al aan te komen. Namelijk de nieuwe bouwlocatie bij de Waterzuivering. De afgelopen tijd hebben zij al hard gewerkt om geld en materiaal te genereren voor de nieuwe locatie, waar zij één van de zes hallen gaan realiseren. “Afgelopen zomer hebben we veel werk verzet op de Zwarte Cross om geld te verdienen voor de benodigde materialen voor de nieuwe hal. We hebben het podium van de Bayou en de bar bij de Reggaeweide ontworpen en gebouwd en bardiensten gedraaid.” Samen met drie andere corsogroepen heeft groep Rensing constructiemateriaal gekocht van de gedemonteerde steenfabriek De Vlijt in Winterswijk. De stalen spanten, gordingen en dakplaten kunnen zij goed gebruiken voor de bouw van hun hal.

Corsobouwlocatie Waterzuivering 
Corsogroep Rensing kijkt uit naar de nieuwe bouwhal waar zij in 2025 hun eerste corsowagen hopen te bouwen. “We zijn echt uit ons jasje gegroeid de afgelopen jaren. Onze bouwtent is twaalf bij achttien meter, ooit waren we daarmee één van de grootste bouwlocaties, maar dat zijn we al lang niet meer. De nieuwe bouwhal is met vijftien bij vijfendertig meter een maatje groter en past inmiddels beter bij onze ambities. We willen namelijk meedraaien met de top. Ook kijken we erg uit naar het samenzijn met meerdere corsogroepen op één grote creatieve bouwplaats. Het is makkelijker om elkaar te helpen en expertise uit te wisselen, zo helpen we het corso naar een hoger niveau en wordt de corsosaamhorigheid alleen maar groter.”

Bouwmateriaal van corsogroep Rensing. Foto: PR
Corsogroep Rensing op hun oude bouwlocatie aan de Einsteinstraat. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit