De creatievelingen voor de dertien letters van Lichtenvoorde
De creatievelingen voor de dertien letters van Lichtenvoorde Barbara Pavinati

‘Kunnen er niet meer letters komen?’

Cultuur

LICHTENVOORDE – Het kan je als inwoner van Lichtenvoorde haast niet ontgaan zijn: het mysterieuze filmpje in december 2023 op social media én de voorpagina van de Elna in januari dit jaar. Beide uitingen hebben creatievelingen opgeroepen zich te melden voor de vormgeving van een van de dertien letters van Lichtenvoorde. Deze letters worden namens ‘Geef Lichtenvoorde kleur’ gefaciliteerd door de gemeente Oost Gelre en komen in de periode van april tot de bouwvak geleidelijk aan de N18 bij de fietstunnel tussen Lichtenvoorde en Zieuwent te staan. Als je vanuit Varsseveld komt aanrijden met de auto, gaan ze je vrolijk toelachen.

Door Barbara Pavinati

Op woensdagavond 29 februari was er een bijeenkomst in Lokalen voor de dertig creatievelingen die zich voor een letter aangemeld hebben. Zij werden geïnformeerd, konden vragen stellen en de letter C die als voorbeeld buiten stond in levenden lijve aanschouwen om ideeën op te doen.

Drie adoptanten gezocht
Vincent Lette, initiatiefbegeleider van de gemeente, vertelt over het ontstaan van het project en dat de ontwerpen allemaal in een multomap komen waaruit dertien adoptanten een ontwerp mogen kiezen dat ze aanspreekt. Een adoptant gaat een contract met de gemeente aan waarbij hij voor vijf jaar verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van een van de letters. Vincent vertelt na afloop: “Op het moment zijn er zeven letters verkocht, is er op drie letters een optie en zijn er nog drie beschikbaar. Verenigingen, stichtingen of bijvoorbeeld wijken kunnen zich nog altijd melden om adoptant te worden.”

Regiegroep
Een regiegroep bestaande uit creatieveling Jan Willem Kolkman, beleidsadviseur Kunst en Cultuur Josje van der Wel, oud-voorzitter Bloemencorso Herman ter Haar en vergunningverlener Kim Verheij begeleiden het tot stand komen van de dertien letters. Ze zorgen ervoor dat het proces van het kiezen van een creatieveling door een adoptant soepel verloopt, controleren of de aanmeldingen in praktische zin uitvoerbaar zijn en zorgen ervoor dat het totaalplaatje straks geen ratjetoe wordt, maar een aansprekend geheel.

Enthousiasme
“Kunnen er niet meer letters komen?” en “Kunnen de kerkdorpen er niet bij betrokken worden?” zijn vragen die gesteld worden en duidelijk maken dat alle aanwezigen staan te popelen om aan de slag te gaan. Ze willen allemaal bij de dertien gelukkigen horen die uitgekozen worden door een adoptant. Het geopperde idee om de creatievelingen hun ontwerp te laten pitchen wordt enthousiast ontvangen en door de regiegroep meegenomen in hun overleg.

Eerste letter
Op Koningsdag wordt als eerste de letter C geplaatst die door Stichting Bloemencorso geadopteerd en door corsogroep Lansink-Bluiminck vormgegeven is.

Rick Mellink spreekt namens Lokalen de creatievelingen toe
De creatievelingen voor de dertien letters van Lichtenvoorde
Initiatiefbegeleider Vincent Lette spreekt de creatievelingen toe
De creatievelingen stellen vragen over de letter C die buiten staat

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant