Voorzitter Wim Hofacker knipt het lint door onder leiding van Marijke (links met pet) en Jette (in het beige) van het PEERtof theater. Foto: Mirjam van Erp
Voorzitter Wim Hofacker knipt het lint door onder leiding van Marijke (links met pet) en Jette (in het beige) van het PEERtof theater. Foto: Mirjam van Erp

Audiotour voor kinderen gelanceerd bij Achterhoeks Openluchtmuseum

Cultuur

LIEVELDE - Het Achterhoeks Openluchtmuseum blijft vernieuwen. Eerder werd De Mindsetshow al geïntroduceerd: een audiovisuele beleving waarmee museumbezoekers hun rondwandeling kunnen beginnen. Bovendien was er ook al een audiotour - in het Nederlands, Duits en Achterhoeks - waarin tijdens het museumbezoek zelf allerlei wetenswaardigheden worden verteld. Dinsdag 26 maart werd er wederom iets nieuws gepresenteerd: een kinderaudiotour.

Door Mirjam van Erp

Hoe leuk is het om door een museum te lopen en dan tegelijkertijd verhalen te horen over het leven dat zich vroeger heeft afgespeeld in boerderijen en op werkplaatsen? Zo wordt de nieuwsgierigheid van kinderen vanzelf geprikkeld en worden tegelijkertijd op een speelse manier de kennis en het begrip van de Achterhoekse geschiedenis vergroot.

Marijke Domhof en Jette Holkenborg van PEERtoftheater uit Zieuwent die deze audiotour hebben ontworpen en ingesproken, ontvangen om half elf kinderen van de Antoniusschool uit Lievelde voor de officiële start. Wim Hofacker, voorzitter van het museum, knipt samen met penningmeester Wander Weenink en met leerling Gijs het lintje door. Daarna krijgt iedereen een mobieltje om de nek (een interactieve audiospeler, red.) en zo kan iedereen zelfstandig de verhalen gaan beluisteren. De route wijst zich vanzelf en enthousiast rennen de leerlingen hun geschiedenis tegemoet.

Ik loop over het prachtige terrein. Wat wordt alles hier goed onderhouden… ik kom langs de moestuin waar iemand aan het schoffelen is, ik kom door het Los Hoes waar een muur opnieuw van een leemlaag wordt voorzien. “Ja, en allemaal vrijwilligers,” vertelt Wim, “Zonder hen zouden we nergens zijn.”

Bij Het huuske (het toilet) kom ik Naomi, Lynn en Fileine uit groep 5/6 tegen. Ze zien me niet komen, zo aandachtig staan ze naar het verhaal te luisteren. Als het uit is lopen ze naar binnen en kijken ze om de beurt in het gat in de plank. “Ohhh dat zal toch echt heel vies zijn geweest. Nu ligt er nog geen stront in maar stel het is het eind van de dag?” “Ja of van de week?” “Ja en er komt dus echt alleen maar zand op als je klaar bent.” “En hoe deden ze dat dan in de winter… moest je echt naar buiten dan?” “Wel gaaf om het in het echt te zien”.

Ik loop verder. Even verderop kom ik Fien, Nina, Maud, Luuk en Beau uit groep 7/8 tegen die geboeid een film aan het bekijken zijn. “Het is echt interessant!” vinden ze unaniem. “Je hoort het verhaal terwijl je midden in de geschiedenis staat.” “We hebben ons nog geen moment verveeld. Steeds als we ergens klaar zijn, zijn we al benieuwd naar het volgende verhaal.” “Het is chill dat je het gewoon zonder begeleiding kunt doen.” “De boeren doen gewoon mooi werk, nog steeds. Maar als je ziet hoe anders het nu gaat…” “Het is ook humoristisch!” “Wij hebben het nu dus supergoed vergeleken bij toen. Wij hoeven niet tien kilometer naar school te lopen.” “En wij kunnen de wc doortrekken.” “Weet je, ik zou best een keer zo willen leven. Voor een weekje ofzo.” “Ja klopt! Maar inderdaad, voor een weekje.”

Alle lof dus voor het museum. En voor de makers van de audiotour. Voor de productie tekende het bedrijf ietsanders.nl uit Groenlo. Een aantal medewerkers van dit mediabedrijf, dat ook verantwoordelijk was voor de Mindsetshow, werkte met veel plezier aan dit project.

Het Achterhoeks Openluchtmuseum is iedere dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op de website.


www.achterhoeksopenluchtmuseum.nl

Fien, Nina, Maud, Luuk en Beau uit groep 7/8 kijken geboeid naar een film. Foto: Mirjam van Erp
Lynn, Fileine en Naomi (groep 5/6) luisteren op de daarvoor bestemde stip naar de audiotour. Foto: Mirjam van Erp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant