Louis Ernst (midden) viel dit jaar de eer te beurt om het paasvuur aan te steken. Foto: Jos Betting
Louis Ernst (midden) viel dit jaar de eer te beurt om het paasvuur aan te steken. Foto: Jos Betting

Paasvuur uitgesteld wegens rolwolk

Cultuur

ZIEUWENT - Ruim honderd bezoekers staan op Eerste Paasdag klaar om het Paasvuur te zien ontvlammen dat traditiegetrouw ontstoken wordt om 20.00 uur. Maar een fikse onweersbui gooit roet in het eten. De organisatie besluit om veiligheidsreden het aansteekritueel een uur op te schuiven. Om 21.00 uur gaat dan alsnog de fik in de tien meter hoge boeskenmiete. Louis Ernst is het die de eer krijgt van het aansteken, waarna het vuur zijn licht schijnt op de tent van Paaspop aan de andere kant van de weg, waar er feest gevierd wordt tot in de kleine uurtjes.

Door Dinès Quist

In het weiland aan de Rouwhorsterdijk verzamelen de toeschouwers zich rond de boeskenmiete. Het zijn beduidend minder bezoekers dan andere jaren. Dat heeft alles te maken met de donkere wolken die zich op dat moment samenpakken boven Zieuwent. Hoewel de eerste druppels al voelbaar zijn klinkt er vrolijke muziek van harmonieorkest Zieuwent-Mariënvelde die zich een weg baant door het drassige terrein. Maar als de regen aantrekt en de eerste bliksem in de verte te zien is druipen steeds meer toeschouwers af. Als dan een tweede bliksemschicht door de hemel flitst, kondigt de organisatie van stichting Paasvuur aan dat de ceremonie opgeschoven wordt naar 21.00 uur. De bezoekers kunnen de feesttent van Paaspop in om te schuilen.

Geweldig vuur, weinig bezoekers
De bui is overgetrokken en degenen die het geduld op konden brengen verzamelen zich voor de tweede keer rond de miete. Het zijn er slechts nog enkele tientallen. Louis Ernst krijgt de eer om de miete aan te steken. Hij is al 22 jaar de Spar-eigenaar van Zieuwent. Iedereen in het dorp kent hij en iedereen kent hem. Hij is begaan met de dorpsgenoten en weet aan welke producten zij behoefte hebben. “Ze hebben me al vaker gevraagd”, vertelt Louis, “maar ik sta niet zo graag in de belangstelling. Toen heb ik bedankt voor de eer, maar een tweede keer kwam ik er niet onderuit.” Veel belangstelling heeft Louis uiteindelijk ook niet gekregen want de donderwolk heeft de meeste bezoekers weggejaagd. Maar het vuur trekt zich weinig aan van het weer, want dat brandt als vanouds. Al snel grijpen de vlammen zich een weg door de takkenbossen en ontstaat er een geweldig paasvuur. Jong en oud zien hoe uiteindelijk het kruis dat boven de miete uitsteekt bezwijkt.

Kinderdoemiddag 
Op zondagmiddag is er voorafgaand aan het paasvuur een kinder-doe-middag op het Paaspop-terrein. Vanaf 17.00 uur stroomt het veld vol met kinderen. Zij laten zich schminken, knutselen een kuikenhoed, ravotten op het springkussen en leven zich uit op de stormbaan. Maar favoriet is de sloophoek waar kinderen (en hun ouders) van alles kapot mogen maken. Degenen die lekker willen rennen trekken een sprintje in de nog lege paaspoptent. Ook worden de bezoekertjes verrast met een dansvoorstelling door MOTIVdance. Menig toeschouwer danst een danspasje mee. Om 19.30 uur wordt de kinderdoemiddag opgeruimd en wordt het sfeervolle terrein vrij gemaakt voor de echte feestvierders.

Paaspop met meer podia
Zaterdag en zondag wordt er flink feest gevierd in de feesttent van Paaspop. Op zondag wachten veel bezoekers eerst de bui af, waardoor er rond 21.00 uur een forse rij ontstaat bij de ingang. Maar de bezoekers worden beloond bij binnenkomst want dit jaar heeft de feesttent maar liefst twee podia. Stichting Paaspop heeft de ambitie om te groeien. “We willen het wat groter aanpakken”, vertelt Sanne te Focht, mede-organisator, “Meer soorten muziek aanbieden om een breder publiek te trekken. De twee podia hebben we de namen gegeven van onze hoofdsponoren, te weten ‘podium Achterhoek Nieuws’ en ‘podium Ten Have ICT’.” Op zaterdag- en zondagavond staat de feesttent bol van de livemuziek van lokale bands, maar zeker ook van grote namen, met als hoogtepunt op de zaterdagavond Van Dik Hout. Het Paaspoppodium is voor hun bekend terrein, want zij staan hier voor de vijfde keer. Het is de organisatie goed gelukt een breed muziekgenre neer te zetten van Abba, Boh Foi Toch tot Femme Fatale, terwijl de jeugdige bezoekers vooral losgaan op The Dean en Jazzalike. Tot in de kleine uurtjes wordt er gefeest en het paasvuur smeult nog na als de bezoekers huiswaarts gaan. “Over de twee dagen zijn er 2700 bezoekers geweest,” vertelt Sanne. “Het was een groot feest, we zijn heel tevreden.”

Louis Ernst steekt het Paasvuur in Zieuwent aan
Lange rij voor de entree van Paaspop Zieuwent
Afbeelding
Van Dik Hout op het podium van Paaspop Zieuwent
Van Dik Hout op het podium van Paaspop Zieuwent
Van Dik Hout op het podium van Paaspop Zieuwent
Van Dik Hout op het podium van Paaspop Zieuwent
Van Dik Hout op het podium van Paaspop Zieuwent
Abba band Gimmi, gimmi, gimmi bij Paaspop Zieuwent
Abba band Gimmi, gimmi, gimmi bij Paaspop Zieuwent
Vermaak voor de kleintjes op de kinderdoemiddag van Paaspop Zieuwent
Paasvuur Zieuwent brandt alsnog na regenbui.
Feest bij Van Dik Hout op Paaspop

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant