Ontsteken van het bevrijdingsvuur in Zieuwent. Foto: PR
Ontsteken van het bevrijdingsvuur in Zieuwent. Foto: PR

Zieuwent viert de vrijheid

Cultuur

ZIEUWENT - Op 31 maart 1945 is Zieuwent door Canadese (en Poolse) troepen bevrijd van de bezetters. Dit is dit jaar dus al weer 79 geleden. De oudheidkundige vereniging Zuwent en de Beheercommissie Sint Werenfriduskerk Zieuwent willen dit moment samen met de dorpsbewoners vieren op zondagmorgen 5 mei met een bevrijdingsloop en aansluitend een bevrijdingsontbijt. Op dinsdag 5 mei hangen de vlaggen van Canada, Polen, Amerika, Engeland en Nederland op het kerkplein.

Bevrijdingsvuurestafette zondag 5 mei
De estafette vanuit Wageningen naar Oost Gelre symboliseert de Bevrijding van Nederland en vormt een belangrijke overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in Oost Gelre luidt op bijzondere wijze de lokale 5 mei activiteiten in. Het vuur zal rond 09.30 uur op de Markt in Lichtenvoorde aankomen. Kinderen van groep 8 van de basisschool uit Zieuwent zullen rond 09.45 uur het bevrijdingsvuur in Lichtenvoorde in ontvangst nemen en naar Zieuwent brengen. Rond 10.45 uur wordt het bevrijdingsvuur op het kerkplein verwacht.

Vrijheidsmaaltijd op het kerkplein in Zieuwent
Net als landelijk wordt ook in Zieuwent op 5 mei om 10.45 uur een vrijheidsmaaltijd georganiseerd. De voorverkoopkaarten voor de vrijheidsmaaltijd zijn à 2,50 euro te koop bij de Spar. De verkoop sluit op 3 mei. Deze vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

In verband met kerkdienst op zondagmorgen wordt er dit jaar een kwartier later gestart. Om 10.45 gaat René Spekschoor namens de 4 en 5 mei commissie de lopers en alle aanwezigen welkom heten. Daarna wordt het bevrijdingsvuur door de lopers aangestoken en worden de duiven losgelaten. Wethouder Arjen Schutten zal een toespraak houden over vrijheid en de toespraak eindigen met een toost. De maaltijd duurt tot ca. 12.00 uur.

Duiven
Witte duiven zijn een symbool van vrede, zuiverheid en geluk. Het loslaten van duiven staat voor elkaar vrijheid geven. Daarom gaat de organisatie dit jaar opnieuw duiven loslaten op het kerkplein in Zieuwent. Dit vindt plaats rond 10.50 uur. Dit is altijd weer een speciaal moment voor alle aanwezigen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant