Jubileum Lichtenvoordse kei. Vlnr: Bianca Oonk, Madelon Kuijk, corso-mascotte Dahleo, Liselotte Westerman en wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Dinès Quist

Jubileum Lichtenvoordse kei. Vlnr: Bianca Oonk, Madelon Kuijk, corso-mascotte Dahleo, Liselotte Westerman en wethouder Jos Hoenderboom. Foto: Dinès Quist

De Lichtenvoordse kei is jarig!

Cultuur

LICHTENVOORDE - De Lichtenvoordse kei vierde afgelopen zondag zijn 150ste verjaardag. Nou ja, de kei zelf is natuurlijk al veel ouder maar afgelopen 12 mei lag hij precies 150 jaar op het marktplein in Lichtenvoorde. Daarom werd zijn verjaardag gevierd, en wie jarig is trakteert. Wethouder Jos Hoenderboom kreeg een keitje overhandigd, er werden taarten uitgedeeld en bezoekers konden op de foto met de vrolijk versierde Lichtenvoordse leeuw.

Door Dinès Quist

“De kei staat voor volharding, saamhorigheid en bedrijvigheid”, zegt Hoenderboom, “ik ben trots op onze kei, want het symboliseert het karakter van Lichtenvoorde. De saamhorigheid van het Ondernemersfonds bijvoorbeeld, die keer op keer hun schouders zetten onder de talrijke initiatieven. Al die vrijwilligers die zich inzetten voor anderen en de vele verenigingen. Zij zijn het die van Lichtenvoorde een bruisend dorp maken. Laat de leeuw maar brullen.” Hoenderboom krijgt een klein keitje in een schatkistje overhandigd door Bianca Oonk van het Stenen Museum Winkeltje. Het in tweeën gespleten keitje, toont zijn fraaie binnenkant die fonkelt in de zon. Nog zo’n mooie symboliek, die laat zien hoe krachtig en kleurrijk Lichtenvoorde is.

Aftrap jubileumjaar 
Aanjager van het jubileumjaar van de kei is Madelon Kuijk. Namens promotie Lichtenvoorde is zij coördinator van Geef Lichtenvoorde Kleur. “Dit feestje moet gevierd worden, want de steen is het krachtige merk van Lichtenvoorde. Met ballonnen hebben we hem vrolijk versierd, bezoekers kunnen van 13.00 tot 14.00 uur op de foto met de kei en de leeuw. We delen drie taarten uit aan mensen die de afgelopen tijd meededen aan de bonnetjesactie in de winkels. En we hebben Dahleo, mascotte van het Bloemencorso, uitgenodigd om de verbinding te maken met het corso-evenement. Vandaag vieren we het verjaardagsfeestje, maar dat is slechts het begin van de viering van het jubileumjaar, want we gaan in het eerste weekend van juli de Zomerse Keidagen (opvolger van de Zomermarkt, red.) houden, met de Kei-lympische Spelen. Op de Kei-lympische Spelen wordt er kracht gemeten, net als 150 jaar geleden.”  


De kei kent een rijk geschiedenisverhaal, dat vorige week te lezen was in Elna. Benno van Lochem is in de archieven gedoken en heeft alle feiten verzameld.

Lichtenvoordse kei is jarig. Bainca Oonk overhandigt een speciaal keitje aan Jos Hoenderboom.
Jos Hoenderboom kreeg een keitje aangeboden ivm met 150 jarig jubileum Lichtenvoordse kei.
Lichtenvoordse kei ligt precies 150 jaar op de Markt  in Lichtenvoorde. Vlnr: Bianca Oonk, Madelon Kuijk, Jan Kruip, Jos Hoenderboom, Liselotte Westerman en corso-mascotte Dahleo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant