De leden van de projectgroep 'Achterlicht'. Vlnr: Bart Wopereis, Erwin Wessels, Benno van Lochem, Max Wekking, Marcel Eekelder, Peter Elferink, Eef Steentjes, Anja Onstenk en Rick Mellink. Nick Ebbers ontbreekt op de foto. Foto: Rick Mellink

De leden van de projectgroep 'Achterlicht'. Vlnr: Bart Wopereis, Erwin Wessels, Benno van Lochem, Max Wekking, Marcel Eekelder, Peter Elferink, Eef Steentjes, Anja Onstenk en Rick Mellink. Nick Ebbers ontbreekt op de foto. Foto: Rick Mellink

‘We willen geschiedenis schrijven met de verhalen van nu‘

Cultuur

LICHTENVOORDE – Wie zijn de mensen die de cultuur van Lichtenvoorde vormgeven en die zich inzetten voor hun omgeving? Of die juist gebruik maken van het brede aanbod op sociaal, cultureel of economisch gebied? Wat zijn de verhalen en dromen van deze mensen en wat kunnen we van ze leren? Achterlicht is een platform waarop persoonlijke verhalen verteld worden van zij die verschil maken. En dan vooral van de mensen die normaal niet in de spotlights staan. Op maandagavond 13 mei vond de lancering van dit platform plaats bij Lokalen. Onder het genot van een hapje en een drankje proosten de bedenkers Peter Elferink en Bart Wopereis met het team van meedenkers, aanjagers, makers en eerste geïnterviewden op het feit dat Achterlicht nu echt de wereld ingaat.

Door Barbara Pavinati

Lichtenvoorde van nu vastleggen
“Het idee is eigenlijk al in 2002 ontstaan,” lachen Peter en Bart, “Toen keken we de jaren zestig film over Lichtenvoorde Hoe het hier reilt en zeilt en bedachten we dat het mooi zou zijn om het Lichtenvoorde van nu vast te leggen voor de generaties die na ons komen. We wilden een jaar lang alle activiteiten en evenementen af gaan en die vastleggen op film. Elk jaar opnieuw wilden we beginnen, maar het kwam er maar niet van. We zagen het echt voor ons. Hoe we alle winkels, de industrie en het hele reilen en zeilen van Lichtenvoorde zouden filmen en dat een voice-over dan van alles op humoristische wijze zou inspreken. In de trant van Man bijt hond.”

Cultuur van Lichtenvoorde
“Het bleef bij een idee. Totdat we zo’n twee jaar geleden het met anderen gingen bespreken en mensen gingen benaderen die het verder zouden kunnen brengen,” leggen Peter en Bart uit, “Op 19 november 2022 om 00.49 maakte Bart om te beginnen een appgroep aan met Marcel Eekelder, Benno van Lochem, Nick Ebbers, Max Wekking en Erwin Wessels. We spraken daarna af bij Van Ooijen omdat we allemaal enthousiast waren en wel een film wilden van ons verdomd mooie dorp. Er werd veel gelachen en bier gedronken, maar het werd maar niet concreet genoeg. We spraken nog een paar keer af en toen vroegen we Anja Onstenk erbij. Zij liep zelf al een tijdje met een vergelijkbaar idee rond. Zij wilde graag portretten van Lichtenvoordenaren via een bepaald concept vastleggen. We brainstormden verder en strikten Rick Mellink, omdat het ook een documentair karakter zou moeten krijgen. Toen kwam Eef Steentjes erbij voor onder andere het juridische gedeelte. We willen de cultuur van Lichtenvoorde in beeld brengen door de verhalen van de mensen die er wonen te vertellen en besluiten een stichting op te richten. Dat heeft Hobbelink & Buitink notarissen voor ons kosteloos gedaan. We benoemden Marcel tot voorzitter, Erwin tot penningmeester en Peter tot secretaris.”

Aanpakken
“Om alles van de grond te krijgen hebben Rick en Anja al een aantal mensen uit Lichtenvoorde in beeld gebracht en heeft Benno verhalen over de geschiedenis geschreven. Om het werk te verdelen hebben we Eline Hofman, Annekée Cuppers en Barbara Pavinati benaderd om teksten voor ons te gaan schrijven. We willen niet dat dit idee na een jaar stopt, maar dat het voor onbepaalde tijd doorgaat. Het is toekomstgericht en heeft de bedoeling dat de volgende generatie het gaat overnemen,” leggen Peter en Bart uit, “We willen geschiedenis schrijven met de verhalen van nu, want we zijn trots op onze cultuur en willen die levend houden, meegeven aan nieuwe bewoners en vastleggen voor de volgende generaties. De Lichtenvoordse cultuur kenmerkt zich door aanpakken en naoberschap. We bedenken niet alleen iets, maar doen het daadwerkelijk ook. Voor dit project hadden we ook middelen nodig om de makers te betalen en moeten we kapitaal aantrekken om door te kunnen pakken. We hebben enkele aanjagers benaderd en zij hebben voor een startkapitaal gezorgd. We zijn trots op Lichtenvoorde en willen dat op een mooie manier in beeld brengen. Om dit idee te waarborgen voor de toekomst gaan we fondsen werven.”

Achterlicht
“Achterlicht staat voor Lichtenvoorde, Lichtenvoorde vastleggen voor de volgende generatie, Achterhoek, het achterliggende verhaal, het verhaal achter de mensen, terugblik/achterom kijken, zij die verschil maken in de spotlight zetten. We willen iedere maand 1 à 2 nieuwe verhalen in beeld brengen middels podcast, film, verhaal of foto. Houd dus vooral onze social mediakanalen en website in de gaten. We zijn ook blij met de samenwerking met de Elna, want er komt een vaste rubriek van ons in waarin we mooie verhalen kunnen delen. Mocht je nog een tip hebben over een bijzonder persoon laat dat gerust weten,” besluiten Peter en Bart.


www.achterlicht.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant