Vlnr: Henk Graven, Ben Freriks en Dyon Temming verrichten samen de officiële openingshandeling. Foto: Annekée Cuppers
Vlnr: Henk Graven, Ben Freriks en Dyon Temming verrichten samen de officiële openingshandeling. Foto: Annekée Cuppers

Buurtmarkt Goed Volk en Lokalen slaan handen ineen

Economie

‘Dit is noaberschap pur sang’

LICHTENVOORDE – Bijna een jaar geleden startte Buurtmarkt Goed Volk zijn activiteiten in de opslagruimte van lunchroom Het Blok in Lichtenvoorde. Naarmate het aantal deelnemers steeg, groeide ook de behoefte aan meer opslagruimte en een fijne plek om elkaar te ontmoeten. Daarom verhuisde de Oost Gelrese voedselcoöperatie naar Lokalen aan de Frans Halsstraat in Lichtenvoorde. De verhuizing werd gevierd met een open dag die belangstellenden uit de omgeving trok én weer een aantal nieuwe deelnemers opleverde.

Door Annekée Cuppers

De eer om de nieuwe locatie te openen viel naast oprichter Ben Freriks te beurt aan de nieuwe voorzitter, Henk Graven. Samen met Lokalen-voorzitter Dyon Temming, zelf deelnemer van Goed Volk, vertellen zij over de samenwerking.

Je kunt erover praten of je het kunt doen. Buurtmarkt Goed Volk laat zien dat goed en gezond eten uit de buurt prima mogelijk is

Ben: “Het is al twee jaar geleden dat de eerste ideeën voor Goed Volk ontstonden. Langzamerhand begint het vorm te krijgen en groeit het aantal deelnemers. Het was fijn dat we bij Het Blok hebben kunnen starten maar wat daar vooral misten, was een vergaderplek en een gezellige ruimte om tijdens het afhalen van de bestellingen op zaterdagochtend een kopje koffie met elkaar te kunnen drinken. Die hebben we nu bij Lokalen gevonden.” Dyon vult aan: “Lokalen ziet Goed Volk als een volwaardige deelnemer van deze ondernemersplek en zij sluiten mooi aan bij de visie van lokaal betrokken ondernemerschap. Daarbij brengt Goed Volk een stukje reuring op de doorgaans stille zaterdagen bij Lokalen, ook dat zien we als een meerwaarde.”

Sociale aspect
Samen voedsel inkopen, dat is niet alleen voordelig en praktisch maar ook gewoon gezellig, zo weet Henk te vertellen. “De voedselketen is erg ondoorzichtig geworden. Dit doet mensen verlangen naar meer transparantie over waar hun eten vandaan komt en wat ermee gebeurt is. ‘Waar voor je geld’ werkt twee kanten op. De consument wil een eerlijk product voor zijn geld, de producent een eerlijke prijs voor zijn product. Er leeft bij sommige mensen het idee dat we een soort van voedselbank zijn of een actiegroep maar dat is beslist niet zo. Met de voedselcoöperatie kopen we samen lokaal voedsel in waardoor je lokale producenten ondersteunt en de dure tussenhandel omzeilt. Zo worden kunnen we goedkoper (biologisch) voedsel inkopen en zijn we minder afhankelijk van grote supermarktconcerns. Heel praktisch eigenlijk. Wel vinden we het sociale aspect erg belangrijk. Elkaar kennen en ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan.” Dyon vult aan: “Het is iedere zaterdag gewoon weer alderbastend gezellig om je bestelling op te halen. Kopje koffie en leuke gesprekken, een goed begin van het weekend.”

Goed Volk brengt een stukje reuring op de doorgaans stille zaterdagen bij Lokalen

Geen verplichtingen
Je inschrijven als lid van Goed Volk verplicht je tot niets, zo vertelt Ben. “In het begin had je een vast abonnementsbedrag van 15 euro per maand. We hadden het geld nodig om de coöperatie op te starten maar inmiddels staat de boel goed in de steigers en hebben we die bijdrage kunnen schrappen. Je betaalt nu enkel nog voor de producten die je bestelt. Dat kan heel simpel via internet want hoewel een voedselcoöperatie bij sommigen misschien de associatie oproept met geitenwollen sokken, we zijn gewoon een moderne onderneming met een digitaal bestel- en betaalsysteem.” Goed Volk draait volledig op vrijwilligers maar stelt geen verplichtingen aan de deelnemers. Dyon: “Samen houden we de boel draaiende. De een haalt bestellingen op, de ander helpt bij de uitgifte of werkt de social media bij. Als je mensen aanspreekt op hun talenten en passie, gaat dat eigenlijk allemaal vanzelf.”

Een van de deelnemers van het eerste uur is in het dagelijks leven docent economie. Waarom heeft hij zich bij dit initiatief aangesloten?
“Ik zag een artikel over de voedselcoöperatie in de krant en wat daar in stond, sloot aan bij mijn eigen ideeën. Op school leren we de kinderen over het streven naar winstmaximalisatie en over allerlei kosten van een product. En dat concurrentie leidt tot een lage prijs. Echter, we moeten we ook rekening houden met andere ideeën over productie en consumptie. Waarom zou je producten van ver halen die je hier ook hebt, vaak nog van betere kwaliteit ook? En via Goed Volk inkopen is ook nog eens heel praktisch. In plaats van dat we allemaal rondrijden om producten rechtstreeks bij de producent te kopen, gaat er maar één persoon op pad en kun je je bestelling zaterdags gewoon hier ophalen. Je kent de producent, kunt zien hoe hij met zijn land en dieren omgaat. En Goed Volk koopt zoveel mogelijk biologisch in, heeft oog voor het sociale aspect dat komt kijken bij samen voedsel inkopen. Ook dat vind ik belangrijk.”

Dyon sluit af: “Je kunt erover praten of je het kunt doen. Buurtmarkt Goed Volk laat zien dat goed en gezond eten uit de buurt prima mogelijk is. Het is noaberschap pur sang en daarom past het concept ook zo goed bij Lokalen.”

Lid worden of eerst meer informatie? Kijk op de website of bezoek Buurtmarkt Goed Volk bij Lokalen aan de Frans Halsstraat 35 in Lichtenvoorde. Goed Volk is iedere zaterdag tussen 10.00 en 12.00 geopend.


www.buurtmarktgoedvolk.nl

Foto: Annekée Cuppers
Belangstellenden komen kijken, proeven en informatie inwinnen op de open dag van de Buurtmarkt Goed Volk.  Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna