Yvonne, Bertus, Frans, Wim en Hans (vlnr). Foto: Barbara Pavinati

Yvonne, Bertus, Frans, Wim en Hans (vlnr). Foto: Barbara Pavinati

Zomermarkt Lichtenvoorde, al 40 jaar een en al gezelligheid

Economie

LICHTENVOORDE - Dit jaar vindt traditiegetrouw in het eerste weekend van juli de Zomermarkt plaats. Het is de veertigste editie. Door corona kon het evenement de afgelopen twee jaar niet doorgaan. Een goede reden om nu flink uit te pakken. Met leden van het eerste uur blikken we terug op een mooie, lange en vooral gezellige geschiedenis van braderie, kermis, entertainment en speciale acts. Er worden herinneringen opgehaald en mooie verhalen verteld. 

Door Barbara Pavinati

Bertus van Halteren, Wim Pothof, Frans Gilsing, Hans Pillen en Yvonne Cuppers (zij is gevraagd om in plaats van haar overleden man Joop Cuppers deel te nemen aan het gesprek) hebben zich jaren ingezet voor de Zomermarkt. Hans doet dat nog steeds. Bertus: ”De Zomermarkt is een van de vier hoogtepunten van Lichtenvoorde. De andere drie zijn: de Kermis, Kerstklokkenzondag (nu: Let it Snow, BP) en het Keifestival. Het is een mooie markt, omdat het vlak voor de grote vakantie is. De zomer begint en mensen willen erop uit.”

Markt
Frans was in 1979 een van de oprichters van de Zomermarkt: ”Wij waren de eerste Zomermarkt in de regio en organiseerden dingen die niemand nog had meegemaakt. Daarom kwamen mensen van heinde en verre erop af. We zijn gestart omdat we in de luwte van de zomermaanden iets voor de winkeliers en inwoners wilden doen en begonnen met ongeveer tien kramen. Later groeide dat uit naar 150, met in de hoogtijdagen zelfs 200. We maakten dan een plattegrond van de kramen en tekenden die de avond ervoor met krijt op de grond.” Hans, Wim en Yvonne vullen aan: “Marktkooplui zijn best bijdehand. Soms gingen ze niet op de plek staan die wij voor ze bedacht hadden en dreigden ze op te stappen als wij vonden dat ze op de hun aangewezen plek moesten staan. Iedereen moest betalen voor een kraam, ook de winkeliers waar de kraam voor de winkel stond. Omdat we wilden voorkomen dat overal hetzelfde werd verkocht, mochten de kraamhouders alleen die goederen verkopen waarvoor ze hadden ingeschreven. Maar bij slecht weer bleek iedereen toch paraplu’s en bij mooi weer toch zonnebrillen te hebben. Die kwamen dan van onder de kraam vandaan. Dat zorgde dan voor de nodige problemen. Er waren in het verleden ook Zuid-Amerikaanse panfluiters. Zij verkochten stiekem cd’s. Dat mocht niet van ons, want ze waren er voor de muziek. Dus stuurden we ze weg. Dan doken ze ergens anders in het centrum weer op. Uiteindelijk vonden we het toch maar goed, omdat ze zulke mooie muziek maakten en de langslopende mensen zichtbaar genoten.”

Entertainment
Het optreden van André Hazes in 1980 staat iedereen nog levendig voor de geest. Hij trad een half uur op voor 5000 gulden. Er was een voorverkoop en de Markt was afgezet. De entree was toen slechts zes gulden, maar niet iedereen wilde dat betalen vanwege het feit dat de Markt tot de openbare weg behoort. Uiteindelijk werden alle mensen gewoon doorgelaten, want ze waren niet te houden. Er is zo’n dertig jaar geleden ook gesteggel met de gemeente geweest, omdat de Zomermarkt een Lunapark wilde neerzetten. Dat mocht toen niet, omdat de gemeente Oost Gelre het alleenrecht voor het plaatsen van het Lunapark aan een andere kermisexploitant had verkocht. Met hulp van een advocaat kon het Lunapark toch doorgaan en werd het als vanouds een geslaagde Zomermarkt. In de beginjaren was er ook een standwerkersconcours. Dat waren verkopers die zo origineel mogelijk en met mooie praatjes een artikel moesten verkopen. Er was bijvoorbeeld iemand die lekkere suikerspekjes verkocht en die prachtig uitgedost vaak won. Er was ook een man die zo een hele kar met bloemen verkocht. De dweilorkesten hebben door de jaren heen de sfeer verhoogd, ook dit jaar zijn ze op zaterdagmiddag in het centrum van Lichtenvoorde weer te bewonderen. Toen Nederland in 2010 in de finale van het WK stond, is daar door de Zomermarkt handig op ingespeeld. Er was een levensgroot scherm op de markt. Nederland won en het hek ging van de dam. Er was een grote feeststemming.

40ste editie
Hans Pillen besluit: ”De Zomermarkt was een initiatief van de Lichtenvoordse Ondernemersvereniging (LOV), maar is later in een aparte stichting ondergebracht. In de loop der jaren zijn er meer regels van de overheid gekomen waar we ons aan moeten houden en is het entertainment een stuk prijziger geworden. Door dat laatste is het moeilijker om grote namen te strikken. We blikken dit jaar een beetje terug naar het verleden door dit jaar het succes van André Hazes te herdenken en de Hazes Coverband op te laten treden. De organisatie van de Zomermarkt is een gezellige en hechte club mensen die er met elkaar elk jaar weer een feest van maakt.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna