Sonja, Herman en Tilda Beerten bij  de wilgenerehaag. Foto: Annekée Cuppers
Sonja, Herman en Tilda Beerten bij de wilgenerehaag. Foto: Annekée Cuppers

Slagerij Beerten hangt vleesmes aan de wilgen

Economie

ZIEUWENT - Na 92 jaar en drie generaties komt er een einde aan Slagerij en Slachterij H. Beerten aan de Dorpsstraat 17 in Zieuwent. De almaar strenger wordende regulering binnen de branche in combinatie met de sterk stijgende energiekosten hebben Herman en Sonja Beerten doen besluiten te stoppen met de winkel en naastgelegen slachterij. “Ik heb het mooiste beroep van de wereld maar de laatste twee jaar ging ik met steeds minder zin naar mijn werk. Geen baas meer kunnen zijn in je eigen bedrijf, dat doet mentaal wat met je.”

Door Annekée Cuppers

Herman refereert aan de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit waardoor het bedrijf vanwege de slachtaantallen onder permanent toezicht staat. “Met ons bedrijf horen we niet bij de kleintjes maar ook niet bij de groten. Vanwege de slachtaantallen staan we onder permanent toezicht. Dat wil zeggen dat er continue een dierenarts in het bedrijf aanwezig is die iedere handeling nauwlettend volgt. Onder het motto ‘bij twijfel direct schrijven’ heb je om het minste of geringste een boete aan je broek. Ik ging er gewoon slecht van slapen. Lag om 5 uur ‘s ochtends al te prakkiseren over hoe de dag nu weer zou verlopen. Na de laatste bijeenkomst van de adviesgroep thuisslachters waarin weer nieuwe regels werden aangekondigd, heb ik onderweg naar huis besloten te stoppen. Ik had het zin eraf.”

Zwaar werk en lange dagen
Het was opa Beerten die in 1930 begon met Slagerij en Slachterij Beerten aan de Dorpsstraat in Zieuwent. Na zijn plotselinge overlijden in 1956 waren Hermans vader Henk, oom Jan en oma Beerten genoodzaakt het bedrijf over te nemen. In 1987 kwam Herman erbij waarna met de komst van Sonja vader en moeder terugtraden uit de maatschap. Langstwerkende in het familiebedrijf is ongetwijfeld Hermans moeder Tilda die vanaf haar twintigste meehielp in de zaak en er zo’n 62 jaar tussen de boterhamworst en de braadworsten op heeft zitten. Sonja vertelt: “Voor Zieuwent is het erg jammer dat we stoppen met de zaak, maar voor ons voelt het goed zo. Het werk in de slagerij is zwaar en de dagen zijn lang. Vooral in de jaren dat de kinderen klein waren. Dan ging ik overdag met hen naar de speeltuin maar moest dan ‘s avonds nog weer aan de slag om worsten te maken of gehakt te draaien. Fijn dat we nu meer vrije tijd krijgen om van het leven te genieten.”
Helemaal stoppen met werken gaat voor Herman nog niet op. “Ik blijf hier in Zieuwent nog wel huisslachtingen afsnijden van vee dat in Lichtenvoorde geslacht is. Daar kan ik dan rustig mijn tijd voor nemen.”

Toekomst
Zaterdag 23 juli was de zaak van Herman en Sonja voor het laatst geopend. In aanloop naar de laatste verkoopdag had de buurt van de Dorpsstraat een erehaag van wilgen gemaakt. Menige klant nam even de moeite om de kaartjes met ludieke teksten te lezen. Wat er in de toekomst met de panden en het terrein gaat gebeuren, is nog niet bekend. “Een tijd geleden heeft zich wel een potentiële koper gemeld, maar wat hij met het bedrijf voor ogen had, daar zou de buurt hier niet blij van worden en we willen de zaak wel graag op een goede manier overdragen. Onze wens zou zijn dat er op termijn woningen op dit terrein gebouwd kunnen worden, daarover hebben we al eens contact gehad met de woningbouw. Echter is dat van zoveel factoren afhankelijk, dat is nog toekomstmuziek. Zelf gaan we na alle drukte eerst maar eens een beetje bijkomen en dan genieten van een weekje Sauerland. Daarna zien we wel weer verder.”

Langs deze weg willen Herman en Sonja en medewerkers iedereen bedanken voor alle attenties en belangstelling die zij in de afgelopen periode hebben ontvangen.

Ludieke teksten aan de erehaag van wilgentakken. Foto: Annekée Cuppers
Ludieke teksten aan de erehaag van wilgentakken. Foto: Annekée Cuppers
Een foto van Herman en Sonja aan de erehaag van wilgentakken. Foto: Annekée Cuppers
Sonja, Herman en Tilda Beerten bij  de wilgenerehaag. Foto: Annekée Cuppers
Sonja, Herman en Tilda Beerten bij  de wilgenerehaag. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna