Een aantrekkelijk Lichtenvoords  centrum is voor iedereen van belang. Foto: Mark Ebbers
Een aantrekkelijk Lichtenvoords centrum is voor iedereen van belang. Foto: Mark Ebbers

Ondernemersfonds Lichtenvoorde: centrale partner tussen ondernemers en gemeente

Economie

Voorzitter Voorhuis kijkt terug én vooruit

LICHTENVOORDE - 2022 is ook voor ondernemend Nederland op zijn minst een enerverend jaar te noemen. Ook voor winkeliers en andere ondernemers in Lichtenvoorde. De coronacrisis ging, de energiecrisis kwam. Voorzitter Benno Voorhuis van het Ondernemersfonds Lichtenvoorde blikt terug en kijkt vooruit.

Door Mark Ebbers

De Stichting Ondernemersfonds Lichtenvoorde werd in 2016 opgericht als opvolger van de Lichtenvoordse Ondernemersvereniging. “We wilden de belangen van de Lichtenvoordse ondernemers meer centraal behartigen. Met deze stichting hebben we meer onderhandelingskracht”, vertelt Voorhuis. “Ondernemers, met name centrumondernemers, zijn verplichtingen aangegaan waar ze veel voor terugkrijgen. Ze zien in: een goed functionerend en aantrekkelijk centrum is voor iedereen van belang.”

De coronatijd
Tijdens de coronatijd heeft het Ondernemersfonds zich als vast aanspreekpunt voor de ondernemers en gesprekspartner met de gemeente Oost Gelre bewezen, constateert hij. De gemeente verdient wat hem betreft ook een pluim: “Oost Gelre heeft bereidwillig meegewerkt om problemen van ondernemers te verzachten en het fonds te steunen. Zo is de reclamebelasting niet geheven bij de ondernemers, maar is het bedrag wel door de gemeente naar de stichting overgemaakt. Mede daardoor hebben we met de ondernemers activiteiten kunnen ontplooien om de coronacrisis beter door te komen. Zoals het bestellen en het afhalen tijdens de winkel- en horecasluitingen. Ook hebben we het lokaal kopen gestimuleerd.”

De energiecrisis
Ook in de huidige energiecrisis stelt de gemeente zich coöperatief op: “Ook nu is de reclamebelasting en ook de precariobelasting niet bij de ondernemers geheven, maar is het bedrag door de gemeente wel in het fonds gestort.”

Duurzaamheid
Vooruitkijkend naar 2023 vertelt Voorhuis dat duurzaamheid een belangrijker thema wordt. “We doen dat in samenwerking met onder andere Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Concreet is er al wat gebeurd: de bordjes voor de winkels – ook in Groenlo – waarop vermeld staat dat ook al zijn de deuren gesloten, iedereen van harte welkom is. We zijn in overleg met de gemeente over de mogelijkheid van het verstrekken van leningen aan ondernemers tegen een lage rente. Dat kan ook een oplossing zijn voor ondernemers die in een gehuurd pand zitten.”

Samenwerking met horeca en Groenlo
Hoewel het Ondernemersfonds Lichtenvoorde gericht is op de kern Lichtenvoorde, is er wel degelijk sprake van samenwerking binnen de gemeente, tot tevredenheid van Voorhuis. “Een goed voorbeeld is de symbolische sleuteloverhandiging op de markt in Lichtenvoorde aan het begin dit jaar. Door ondernemers die na twee jaar coronamaatregelen ten einde raad waren. We deden dit samen met het Groenlose Ondernemers Verbond en de Horeca Oost Gelre. Het college van B en W was daar voltallig bij aanwezig.” Als ander voorbeeld van samen optrekken noemt hij de geïntroduceerde gemeenschappelijke cadeaubon die zowel in Lichtenvoorde als in Groenlo te besteden is. “De kerstverlichting is ook een mooi voorbeeld: vorig jaar hebben we in Lichtenvoorde al vele bomen in het centrum verlicht, dit jaar gebeurt dat ook in Groenlo.”

Schilderingen en wandelingen
In Lichtenvoorde zelf is het Ondernemersfonds ook betrokken bij projecten en evenementen, als Street Art Oost Gelre en een historische wandelroute door het dorp. “Die laatste was een opmerkelijk succes”, kijkt Voorhuis terug. “We hadden onverwacht veel aanmeldingen en dat terwijl Lichtenvoorde veel minder dan bijvoorbeeld Groenlo, Bredevoort of Borculo wordt geassocieerd met historie.”

Al met al kijkt Benno Voorhuis ondanks de moeilijke tijd tevreden terug en met vertrouwen vooruit: “We hebben als Ondernemersfonds Lichtenvoorde laten zien dat een centraal aanspreekpunt voor de ondernemers zijn vruchten afwerpt, waarbij we dankbaar zijn voor de welwillende opstelling van de gemeente.”

Ook in Groenlo is de kerstverlichting dit jaar uitgebreid. Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna