Een aantal afgevaardigden van de deelnemende bedrijven rond de nieuwe AED met derde van links Jurriën Neerhof van Kleventa. Foto: Annekée Cuppers

Een aantal afgevaardigden van de deelnemende bedrijven rond de nieuwe AED met derde van links Jurriën Neerhof van Kleventa. Foto: Annekée Cuppers

‘Hopelijk wordt dit de enige zinloze investering die we ooit gedaan hebben’

Economie

Negen bedrijven schaffen samen AED aan

Door Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE - Natuurlijk hopen ze het apparaat nooit nodig te hebben maar dat ie er sinds half april hangt, geeft toch wel een veilig gevoel. De nieuwe AED aan de buitenmuur van Kleventa aan de Newtonstraat 10 in Lichtenvoorde. Maar liefst negen bedrijven uit de buurt investeerden samen ruim 2500 euro voor de aanschaf en 170 euro per jaar voor het onderhoud van het reanimatieapparaat waarmee mogelijk levens gered kunnen worden. “Hopelijk wordt dit de enige zinloze investering die we ooit gedaan hebben”, zo klinkt het onder de afgevaardigden die hun werk even hebben onderbroken voor de foto.

Jurriën Neerhof, operationeel coördinator bij Kleventa, vertelt hoe dit initiatief tot stand is gekomen. “Zo’n twee jaar geleden, in de coronatijd, hebben wij onze bedrijfsprocedures waaronder de BedrijfsHulpVerlening (bhv) nader onder de loep genomen. Tijdens een van die sessies kwamen we erachter dat de dichtstbijzijnde AED zich op 500 meter afstand van ons bedrijf bevindt. Daarop besloten we er zelf één aan te schaffen, voor aan de buitenmuur zodat deze 24/7 ook door anderen gebruikt kan worden. Om de kosten van aanschaf en onderhoud te delen hebben we toen samen met buurman Rensing Bouw omliggende bedrijven aangeschreven en daarop mochten we maar liefst 7 positieve reacties ontvangen. En nu is de AED een feit en hebben we hem ook geregistreerd bij www.hartslagnu.nl.”

Groepswhatsapp
De AED-actie was voor andere bedrijven aanleiding om ook hun bhv-procedures nog eens onder de loep te nemen. “Een van de deelnemers aan de AED heeft onder zijn 6-koppige kantoorbezetting één bhv-er. Hoe gaan zij handelen in geval van nood op het moment dat deze persoon er een dag niet is? Ook daarin kunnen we samenwerken, bijvoorbeeld met een Whatsappgroep met meerdere bhv-ers uit de buurt. Een uitstekend idee dat spontaan naar boven kwam tijdens het verzamelen voor de foto. Dat gaan we nu dus ook in gang zetten”, besluit Jurriën.

Bedrijven die meedoen aan de AED aan de Newtonstraat zijn: Schildersbedrijf Lefering, Auto & R-coService Lichtenvoorde, Bewo Motoren, Rensing Bouw, Kleventa klimaatbeheering, technische groothandel Vihamij, GROWA automaterialen, Knufing Transport en bakkerij Tonnie Knippenborg.

Zelf ook een cursus reanimeren volgen? Meer info op hartsafelichtenvoorde.com/reanimatie-aed of opleidingen@ehbo-lichtgroen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna