Op de Markt waren honderden mensen en een aantal tractoren verzameld. Foto: Annekée Cuppers
Op de Markt waren honderden mensen en een aantal tractoren verzameld. Foto: Annekée Cuppers

Bezorgde burgers op de been voor vrijheid en verbinding

Maatschappij

‘Het moment dat die trekkers de Markt op kwamen rijden, kippenvel...’

LICHTENVOORDE - Ruim 300 mensen uit Lichtenvoorde en omgeving waren donderdag 12 januari op de Markt in Lichtenvoorde bijeengekomen voor een zogeheten fakkeltocht voor vrijheid en verbinding. Onder begeleiding van zo’n 20 tractors maakten zij een wandeling door Lichtenvoorde. Een officiële organisatie kwam er niet aan te pas, deelnemers deden mee op persoonlijke titel naar aanleiding van een oproep op social media. 

Door Annekée Cuppers

Het is voor de meesten weer even wennen om met zo’n grote groep bijeen te zijn in het centrum van Lichtenvoorde. De groep bestaat uit inwoners uit diverse dorpen in Oost Gelre maar ook leden van Wakker Aalten, ‘de groep uit Borculo’ en mensen uit Ruurlo zijn deze avond aanwezig. Er is zelfs een delegatie vanuit Duitsland gekomen die hun steun willen betuigen. Voor sommigen is het de eerste keer dat zij zichtbaar uitdragen niet langer achter het coronabeleid te staan, anderen strijden al langer tegen de maatregelen. 

“Dat er zoveel mensen aan de oproep gehoor zouden geven, dat had ik niet verwacht. En het moment dat die trekkers de Markt op kwamen rijden, kippenvel... Ja, dat doet je toch wel even wat.” Voor de boomlange kerel met een kaars in zijn hand is het de eerste keer dat hij met een fakkeltocht meeloopt. Hij vreest voor een te grote macht van de overheid en het verlies van zijn zelfbeschikkingsrecht. “De regering stort al die maatregelen over ons uit en bepaalt in steeds grotere mate hoe we moeten leven. Dat is niet de toekomst die ik voor mijzelf wil en zeker niet voor mijn zoon en daarom sta ik hier.”

Net na zevenen vertrekt de groep in colonnes tussen de tractoren richting de Varkensmarkt om daarna via de Richterslaan de weg te vervolgen door en langs de wijken Hooiland, het Veld, Flierbeek en Muziekbuurt. Onderweg treffen de wandelaars nieuwsgierige inwoners die naar buiten komen om te kijken wat daar toch loos is. De reacties zijn wisselend. Van een bejaard echtpaar dat hun steun betuigt door met een kaarsje in de hand bij de deur te staan tot een boze buurtbewoner die de wandelaars een verwensing toeroept. Er haken spontaan wat mensen aan maar de meesten blijven op hun oprit staan of kijken vanuit de woonkamer naar de stoet. Niet iedereen snapt direct wat er aan de hand is. “Waar is dit voor? Tegen de lockdown? Wat een onzin! Zaterdag gaat toch alles weer open?”

Een lid van de groep Wakker Aalten is positief verbaasd over het aantal deelnemers. “Onlangs hebben we in Aalten een lichtjestocht gelopen met de kinderen. Daar deden zo’n man of 50 aan mee. We doen met een aantal Aaltenaren ook hier mee omdat we met elkaar in verbinding willen komen. Veel mensen zijn het spoor helemaal bijster en zien er geen gat meer in. Ze zijn klaar met de coronamaatregelen. Het is bemoedigend om te zien dat zoveel mensen dezelfde zorgen hebben.”

Een dame die al 30 jaar in de zorg werkt, heeft sterk haar twijfels bij het coronabeleid van de overheid. “Ieder jaar was het al druk in de verpleeghuizen want ondanks dat 90 procent van de bewoners de griepprik had gekregen, werden toch veel mensen ziek. Ik vind dat de regering de mensen te eenzijdig informeert en hen haast dwingt de coronaprik te nemen. Maar vaccineren doe je altijd voor jezelf, nooit voor een ander, zo is het altijd geweest. Het kabinet geeft veel geld uit om extra boa’s op te leiden om de coronamaatregelen te handhaven, tegelijkertijd kort zij nog verder op de zorg. En die druk in de zorg was voor corona al hoog. Al jaren. Allemaal zaken waarbij ik het gevoel krijg; dit klopt niet.”

De tocht eindigt na het spontaan zingen van ‘boeren bedankt’ door de wandelaars bij het gemeentehuis in alle rust weer op de Markt. De boa’s laten desgevraagd weten: “De mensen gaven aan dat zij op persoonlijke titel meelopen en dat er geen organisatie is. Vanuit de gemeente beschouwen we de tocht echter wel als een demonstratie. Op wat geluidshinder en oponthoud voor het verkeer na, is het allemaal goed verlopen. Er werden door een enkeling wat dingetjes naar ons geroepen en het was ons niet helemaal duidelijk hoe de route ging lopen. Daarom was het jammer dat de tocht niet was aangemeld, we hadden graag van te voren wat zaken overlegd maar onderweg bleek er goed te communiceren met de deelnemers. Over het geheel genomen kunnen we zeggen dat de tocht gemoedelijk is verlopen.”

Een van de leden van de groep Bezorgde Burgers Oost Gelre vertelt dat men ondanks dat een ieder voor zichzelf en op eigen risico meedeed aan de fakkeltocht, toch gezorgd heeft voor wat begeleiding onderweg. “Toen het er naar uitzag dat er vanavond toch wel een behoorlijke groep zou ontstaan, hebben een paar man zich aangeboden om voorop te lopen. Veiligheid gaat boven alles. En de sfeer was prima. Ik vind dat de burgemeester trots kan zijn op haar burgers die zich zo goed gedragen hebben. We zoeken verbinding met elkaar in deze moeilijke tijd en iedereen die ook die behoefte heeft, kan aansluiten.”

Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant