Het Centrum viert tienjarig bestaan met kraampjes in hun portaal. Foto: Dinès Quist

Het Centrum viert tienjarig bestaan met kraampjes in hun portaal. Foto: Dinès Quist 

Het Centrum viert tiende verjaardag

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Een kraampje gevuld met koeken, koffie en zelfgemaakte creaties sierden afgelopen vrijdag het portaal van activiteitencentrum ‘Het Centrum’ aan de Patronaatstraat. Reden hiervoor was dat zij al tien jaar bestaan. Passanten en bezoekers konden met een kopje koffie proosten op deze verjaardag. Fotoboeken lagen klaar om te bekijken en geven een beeld van de activiteiten die mensen die ondersteuning krijgen van zorgorganisatie Sius zoal doen.

Door Dinès Quist

Het Centrum biedt werk en activiteiten aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking. In het vrolijk beschilderde portaal aan de Patronaatstraat is het op vrijdagmiddag een drukte van belang. Bezoekers komen proosten op het tien jaar bestaan en cliënten staan achter de kraampjes om eigen gemaakte creaties te verkopen. Binnen hangen handgemaakte slingers en ruikt het naar soep, die ze eveneens zelf hebben gemaakt. Zo’n 25 cliënten scheppen lustig van het ijs met warme kersen, dat ze op deze speciale dag hebben gekregen. Met live muziek is de ochtend muzikaal opgeleukt, met succes want de liedjes werden uit volle borst meegezongen. En een polonaise door het hele pand mocht ook niet ontbreken.

Zelf doen
“Het ‘zelf doen’ staat centraal in ons activiteitencentrum,” vertelt begeleidster Hilde Mellink. “We proberen iedereen hier zoveel mogelijk te prikkelen zodat de cliënten het beste uit zichzelf kunnen halen. In het atelier maken ze creaties zoals schilderijen, mozaïeken en kaartjes maken. Al dit moois verkopen we in het winkelrek in het portaal van ons pand. De klant kan het geld in een kistje doen of binnenkort pinnen en het gekozen artikel meenemen. Aanbellen mag ook, dan komt één van de cliënten naar buiten om te helpen en dan zijn ze maar wat trots dat ze iets verkocht hebben. Maar ze doen nog meer. Zo kunnen er appeltaarten besteld worden die zij zelf bakken, er worden doosjes gevouwen voor een bedrijf en magneetjes in elkaar gezet. Van het geld dat we daarmee verdienen, kopen we weer artikelen die we nodig hebben voor nieuw activiteiten. Ook worden ze betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden, van koken tot was opvouwen. We doen allerlei ontwikkelingsgerichte activiteiten zodat ze zich blijven ontwikkelen. Het is altijd maatwerk, dat zorgt voor een kleurrijk gezelschap.”

Gezelligheid
En gezellig is het, zo laten de cliënten weten. “Ik heb hier een vriendin gemaakt,” vertelt een dame en trots wijst ze op een vrolijke jonge vrouw met Downsyndroom. Aan de tafel zit een oude man, hij is met pensioen en komt elke dag koffie drinken, de krant lezen en kletsen. Aan activiteiten doet hij niet mee, dat is niks voor hem. “Dat mag ook bij ons”, vertelt begeleidster Hilde, “wij zijn heel flexibel, mensen moeten zich hier fijn voelen.” Een jonge vrouw met roodgelakte nagels aait liefkozend haar meegenomen hondje. Ze komt hier sinds een maand en vindt het fijn dat ze zich hier veilig voelt en zichzelf kan zijn. Af en toe maakt ze gebruik van één van de belevingsruimtes waar ze zich even terug kan trekken. “Het verschil in leeftijd is hier groot.”, vertelt Hilde, “Op dit moment is de jongste 18 jaar en de oudste in de 90. Daardoor hebben we een heel gevarieerd gezelschap met veel verschillende niveaus.”

Plek vrij voor nieuwe cliënten
Het Centrum is onderdeel van zorgorganisatie Sius, voorheen heette de organisatie De Lichtenvoorde. Het hoofdkantoor verhuisde naar Groenlo. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking die ondersteuning nodig hebben kunnen terecht bij Sius voor allerhande hulpvraag. Het Centrum is een belangrijk onderdeel waar mensen gezelschap vinden en er gewerkt wordt aan persoonlijke ontwikkeling. Bij het activiteitencentrum in Lichtenvoorde is nog plek vrij voor nieuwe cliënten. Kijk voor meer informatie op: www.sius.nl of mail naar zorgadviseurs@sius.nl.

Belevingsruimte in activiteitencentrum Het Centrum, Foto: Dinès Quist
Het Centrum viert tien jaar bestaan met kraampjes in hun portaal. Foto: Dinès Quist
Atelier in Het Centrum. Foto: Dinès Quist
Atelier in Het Centrum. Foto: Dinès Quist
Winkelkraampje voor Het Centrum. Foto: Dinès Quist
Cliënten van Het Centrum achter hun kraampje. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna