Jane (links) en Lisa op de racefiets voor Oeganda. Eigen foto
Jane (links) en Lisa op de racefiets voor Oeganda. Eigen foto

Lisa en Jane fietsen voor Oeganda van Rotterdam naar Zieuwent

Maatschappij

‘De focus komt te liggen op uitleg over kijkoperaties‘

Door Barbara Pavinati

ZIEUWENT/EERBEEK – De twee operatieassistentes Lisa Stoverinck uit Zieuwent en Jane van Alphen uit Rotterdam fietsen op zaterdag 7 mei van Rotterdam naar Zieuwent. Dat is 180 kilometer. Ze willen hiermee geld ophalen voor ‘Stichting Vrienden van Mutolere Hospital’ in Oeganda. Van 21 mei tot en met 2 juli doen ze vrijwilligerswerk in het St. Francis Hospital in Oeganda. “We willen graag geld ophalen om daar mee naar toe te nemen zodat we ter plekke dingen kunnen aanschaffen. Denk daarbij aan operatiejassen en – dekens, nieuwe matrassen en spullen voor kijkoperaties. Deze spullen kunnen zij goed gebruiken voor een betere OK.”

Kijkoperaties
Lisa en Jane zijn voormalige collega’s uit de Gelre Ziekenhuizen in Zutphen. Toen ze hoorden dat ze naar Oeganda mochten, kwamen ze op het idee om een fietstocht te ondernemen. Dit omdat ze allebei een racefiets hebben. Lisa: ”Jane is in Rotterdam geboren en ik woon in Zieuwent. Zo ontstond het idee voor deze route. Een paar jaar geleden zijn twee verpleegkundigen van Gelre Ziekenhuizen ook naar Oeganda geweest, zodoende wisten we met wie we contact konden opnemen. We gaan met drie andere artsen en twee co-assistentes die verspreid over heel het land wonen. Twee andere operatieassistentes komen ons na zes weken aflossen. Zij blijven vier weken.” Jane legt uit: “We werken daar aan een project waarbij we de mensen gaan helpen zodat ze straks zelfstandig verder aan de slag kunnen. Hun wordt wat kneepjes van het vak geleerd. De focus komt te liggen op uitleg over kijkoperaties. Daar weten ze daar nog nauwelijks iets van. Ze zullen deze manier van opereren helemaal moeten leren.”

Doneren
De dames oefenen vanwege de afstand ieder in hun eigen woonplaats vanaf februari elke week voor deze tocht die op racefietsen gaat plaatsvinden. In 2020 hebben ze wel een keer samen een tocht op de Veluwe gefietst in het weekend dat de Zwarte Cross niet doorging. De route is opgedeeld in vijf etappes van elke ongeveer 35 kilometer. Familie en vrienden fietsen af en toe een etappe mee. Plamenco sponsort de fietsoutfit. “We hebben al 2600 euro opgehaald. 1000 euro middels een tulpenactie onder onze collega’s en 1600 met donaties. We zouden het mooi vinden als meer mensen geld doneren. Dat kan via deze link. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven, volg ons dan op Instagram,” besluiten de dames.


Instagram: @fietsenvooroeganda2022

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant