De officiële opening van het Vincentiushuis met vlnr Gerard Kamp, Diny Boerkoel, Annette Bronsvoort en Jan Pape. Foto: Theo Huijskes
De officiële opening van het Vincentiushuis met vlnr Gerard Kamp, Diny Boerkoel, Annette Bronsvoort en Jan Pape. Foto: Theo Huijskes

Feestelijke opening van het Vincentiushuis

Maatschappij

Welkome aanwinst voor Groenlo op een toplocatie

Door Theo Huijskes

GROENLO - In navolging op de pro forma opening op 1 juli 2021, verricht door oud-voorzitter Antoon Rouw, vond dinsdag 17 mei eindelijk de officiële opening plaats van het nieuwe Vincentiushuis in Groenlo. Naast de vrijwilligers en andere betrokkenen waren tal van genodigden uit het hele land aanwezig, evenals burgemeester Annette Bronsvoort en wethouders Marieke Frank en Jos Hoenderboom. 

Een bijzondere mijlpaal in het inmiddels reeds 168-jarige bestaan van de vereniging die anno 2022 draaiende wordt gehouden door circa 85 vrijwilligers. Deze hebben een enorme prestatie geleverd met het realiseren van het nieuwe onderkomen waarin ook ZSOM, Stadskamer, Stichting Hulp Op Maat en anderen onderdak hebben gevonden.

Kartrekker
Na een welkomstwoord van ceremoniemeester Diny Boerkoel was het voorzitter Gerard Kamp, die niet alleen een duik nam in de geschiedenis van de Vincentiusvereniging, maar met name stil stond bij het lange traject dat heeft geleid tot de totstandkoming van de nieuwe locatie. Zoals diverse sprekers liet Kamp niet onopgemerkt dat er in eerste instantie een woord van dank moet worden gericht aan het adres van voormalig voorzitter Jan Pape, die niet alleen de initiatiefnemer is, maar ook met een onvoorstelbaar portie doorzettingsvermogen zich heeft geprofileerd als de belangrijkste kartrekker van de gehele operatie.

“Waar velen om ons heen zeiden of dachten ‘waar begin je aan, dat kan nooit of daar gaat Vincentius aan ten onder’, daar was Jan de belangrijkste kartrekker van een soort metamorfose waarbij een autogarage met showroom werd verbouwd in een droomlocatie voor de Vincentiusvereniging. Dit Vincentius-paradijs is mede tot stand gekomen door financiële en materiële medewerking van diverse bedrijven, sponsoren en instanties.”

Sociale gemeente
Burgemeester Bronsvoort ging in haar toespraak in eerste instantie in op de afgelopen corona-periode. “De coronapandemie lijkt geen schade te hebben berokkend op de voortgang van dit prachtige initiatief. Heel Oost Gelre is trots op hetgeen hier is gepresteerd. Zelfs gedurende de coronaperiode was het oud-voorzitter Antoon Rouw, die voor een voorschot zorgde op de officiële opening van vandaag. Mijn complimenten daarvoor”, aldus Annette Bronsvoort, die van de gelegenheid gebruik maakte om ook even het Vincentius-motto ‘Ieder mens moet meedoen!’ in haar toespraak te betrekken. “Wanneer dit motto ooit in de praktijk is gebracht, dan is het wel in de afgelopen jaren. Wat hier gerealiseerd is, is van een bijzonder hoog niveau. Een geweldige huisvesting, die mag worden aangemerkt met de aanduiding A-locatie. Zonder de Vincentiusvereniging zou Oost Gelre niet de sociale gemeente kunnen zijn, die wij vandaag de dag zijn!”

‘Groot voorbeeld voor heel Nederland!’
Ook pastoor Herman de Jong van de St. Paulus- en St. Ludgerparochie tipte nog eens het grote belang aan van de Vincentiusvereniging. “De veruit oudste vereniging binnen onze gemeenschap, maar nog steeds bijzonder actief. En wat is het dan mooi dat alleen maar vrijwilligers de spil vormen van het Vincentiushuis.”

Als voorzitter van Schuldhulpverlening Op Maat (SOM) belichtte Fons Hulshof ook nog eens het belang van de Groenlose Vincentiusvereniging voor het vele werk dat SOM verricht in de gemeenten Oost Gelre en Berkelland. Liet bestuurder, tevens directeur Everdien Boesveld van de Stadskamer de aanwezigen weten hoe goed en plezierig de samenwerking is binnen één en hetzelfde gebouw, Harry Scharrenborg, diocesaan diaconaal werker binnen het Aartsbisdom Utrecht, greep zijn spreekbeurt weliswaar aan om zijn gehele doopceel te lichten, maar ook om de Grolse Vincentiusvereniging te overladen met complimenten. Tenslotte was het Toine van den Hogen, landelijk voorzitter van Vincentius Nederland, die Groenlo aanmerkte als een voorbeeldvereniging voor alle vijftig actieve Vincentiusverenigingen. “Welk een initiatieven en werklust hier door vrijwilligers aan de dag worden gelegd, is ongekend. Ik ben hier naartoe gereisd om u allen daarvoor de gelukwensen aan te bieden en een groot compliment te maken.”

De voormalige autoshowroom is omgetoverd naar een moderne voorziening voor maatschappelijke organisaties. Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna