Ludieke opening van Woonzorg Zieuwent. Foto: Lieva Hillen
Ludieke opening van Woonzorg Zieuwent. Foto: Lieva Hillen

‘Fiets ‘m d’r in!’ Woonzorg Zieuwent eindelijk geopend

Maatschappij

ZIEUWENT – Met een halve, blauw geschilderde omafiets, fietsten zorgondernemer Els Grevers en burgemeester Annette Bronsvoort door een aaneengeregen lint van slingers die bewoners van Woonzorg Zieuwent vasthielden richting de hoofdingang van het ‘Koetshuis’ binnen. Woonzorg Zieuwent kon eindelijk officieel opengaan. Onder het mom van ‘fiets ‘m d’r in’, hebben zorgbehoeftige ouderen een goed ‘thuuskommen’ in Zieuwent gekregen.

Het Koetshuis van de zorginstelling is het deel dat dienst doet als gezamenlijke huiskamer met daarbij een keuken voor de bewoners van de 13 appartementen in de voormalige pastorie. Daar waar eens de pastoor en vijf kapelaans sliepen en leefden direct naast de imposante Werenfriduskerk, wonen nu ouderen die de zorg krijgen in een kleinere familiaire setting van een verpleeghuis. Voor het dorp Zieuwent was het een wens om de monumentale pastorie een maatschappelijke functie te geven. Voor zorgondernemer Els Grevers is een lang gekoesterde droom werkelijkheid geworden. Zij zag in de zorgbehoefte voor kwetsbare ouderen een gapend gat tussen thuis wonen en de grote verpleegzorg in de vorm een aloud bejaardenhuis, waar ouderen de intensievere zorg waar ze om vragen kunnen krijgen. Zo bevinden zich drie ruime appartementen voor echtparen met eigen toilet en douche in de voormalige pastorie.

Tien jaar heeft de pastorie leeggestaan maar de afgelopen jaren hebben Zieuwents Belang en Els veel tijd gestoken in dit monumentale pand om het bewoonbaar te maken. Zo is bijvoorbeeld een lift geplaatst en zijn er ramen gerealiseerd in het koetshuis voor de gezamenlijke woonkamer. In samenwerking met verschillende instanties, waaronder de gemeente Oost Gelre is het gelukt de pastorie nieuw leven in te blazen.

.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna