Gonny Spexgoor (l) en Ienke Spoor willen in Oost Gelre een Oké Café opzetten. Foto: Kyra Broshuis

Gonny Spexgoor (l) en Ienke Spoor willen in Oost Gelre een Oké Café opzetten. Foto: Kyra Broshuis

Plannen voor LHBTI café voor mensen met een beperking

Maatschappij

Locatie in Lichtenvoorde

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE- In Enschede draait Café Oké Mercury al tien jaar naar volle tevredenheid. Hoog tijd om ook in Oost Gelre een dergelijk café op te zetten, vinden Gonny Spexgoor en Ienke Spoor uit Eibergen. Beiden hebben tientallen jaren werkervaring met de doelgroep en strijden voor meer acceptatie en integratie. Op 5 juli aanstaande houden ze een infoavond bij Den Diek in Lichtenvoorde.

Een Oké Café biedt een gezellige ontmoetingsplek voor LHBTI+’ers met een verstandelijke beperking/autisme. “Dit is een brede doelgroep”, legt Spexgoor uit, “en vooral een groep is die nog vrij onzichtbaar is maar heel  graag mee wil doen en gezien wil worden.” Het Oké Café, dat in Lichtenvoorde moet komen, valt onder het COC-Zonder Stempel’. Zonder Stempel komt op voor de belangen van deze groep mensen,  “Het is een bestaand concept dat we hier in Oost Gelre willen uitrollen”, vertelt Spoor. “De dichtstbijzijnde Oké Cafés zijn in Enschede en Nijmegen en dat is te ver weg.” 

Onbegrip / onwetendheid
Er heerst, ondanks de toenemende aandacht voor het onderwerp, nog steeds veel onbegrip en onwetendheid voor deze LHBTI+ groep. “We merken in het werkveld dat er vaak nog te weinig kennis is maar ook handelingsverlegenheid bij ondersteuners. De eigen genderidentiteit van deze mensen blijft nog te vaak onbesproken en daardoor liggen. Het gaat hier om kwetsbare mensen die steun en veiligheid nodig hebben maar daarnaast dolgraag mee willen doen in de maatschappij. Ze zijn nu helaas vaak nog onzichtbaar. Ze willen ook een “betekenisvol leven” leiden.

‘Als die
belangstelling
er inderdaad
is, gaan we
het verder
uitrollen’


Spexgoor zette 10 jaar geleden een dergelijk café op in Enschede en dat loopt goed “Het gaat niet alleen om het vinden van een relatie maar om elkaar te ontmoeten, een kopje koffie te drinken, een spelletje te doen of gewoon gezellig samen tijd door te brengen en plezier maken. Wij willen dat deze kwetsbare groep elkaar in een veilige setting kan ontmoeten. Als mensen zich niet zeker genoeg voelen, kan de begeleiding, vrijwilliger of familie mee komen. Het is allemaal heel laagdrempelig. We willen werken vanuit veiligheid en gezelligheid.” De invulling van de avonden wordt in overleg met de deelnemers bepaald. “Je kunt denken aan playback, een muziekquiz, spelletjes of thema-avonden. Het gaat erom dat we willen verbinden en dat mensen mogen zijn wie ze willen zijn.”

Draagvlak
Het doel van de openbare informatieavond op 5 juli is kijken of er draagvlak is voor een Oké Café in Oost Gelre. “Als die belangstelling er inderdaad is, gaan we het verder uitrollen”, we willen dan in het najaar starten, we hebben al een geschikte locatie op het oog, zegt Spexgoor. “De informatieavond start om 19:30 uur en is vrij toegankelijk. Ook mensen die twijfelen over hun geaardheid zijn van harte welkom. Als er voldoende draagvlak is voor het Oké Café  hebben we de hulp nodig van vrijwilligers. Wij zetten het op maar het is de bedoeling dat we het straks samen met vrijwilligers, die affiniteit hebben met deze doelgroep, verder gaan draaien en begeleiden. Daar zoeken we nog mensen voor. We hopen dat we veel mensen mogen ontmoeten bij de infoavond!”, zo besluiten Spexgoor en Spoor.

Dinsdagavond 5 juli om 19:30 uur bij Den Diek aan de Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. Parkeren en ingang aan de Hamalandzijde, Van de Meer de Walcherenstraat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant