Frans en Fiene worden gefeliciteerd door Burgemeester Bronsvoort Foto: Dinès Quist

Frans en Fiene worden gefeliciteerd door Burgemeester Bronsvoort Foto: Dinès Quist 

Frans en Fiene Kruip vieren diamanten huwelijk

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Op 20 juni 1962 stapten Frans en Fiene Kruip in het huwelijksbootje. Als tieners werden ze verliefd en nu zestig jaar later zijn ze nog steeds dol op elkaar. Afgelopen zondag vierde het echtpaar hun diamanten huwelijk bij de Koppelpaarden, waar Frans een groot deel van zijn leven werkte.

Door Dinès Quist

Het echtpaar woont, tot groot verdriet van beiden, sinds ruim een jaar gescheiden van elkaar in aparte zorginstellingen. In Lichtenvoorde was voor Frans helaas geen plek op het moment dat hij zorg nodig had. Daarom woont Frans nu in Neede en Fiene in Lichtenvoorde. Maar op hun trouwdag afgelopen woensdag, bezoekt Frans zijn vrouw op de Patronaathof. Het appartement van Fiene is rijkelijk versierd met slingers en een ballonnenboog siert de ingang. Met thee en taart wachten ze op de komst van de burgemeester die klokslag 16.00 uur binnenkomt met een grote bos bloemen. “Zo’n bijzonder jubileum verdient extra aandacht,” vertelt burgemeester Bronsvoort. Onder het genot van een kopje thee vertelt Fiene de burgemeester over hoe de prille liefde tussen Frans en haar ontstond.

Bruine benen
Frans is een geboren en getogen Lichtenvoordenaar, Fiene Kruip-Wopereis komt uit Mariënvelde, maar beiden komen uit een groot gezin. “We waren niet anders gewend dan dat we een handje mee moesten helpen thuis,” vertelt Fiene. “Ik moest vaak op het land werken dus ik was zo bruin als een chocolaatje. Toen ik een jaar of 15 was ging ik werken bij cafetaria Meyer. Naast de cafetaria woonde en werkte familie Kruip, ofwel Café Kruup. Frans zat in die tijd in dienst, maar zijn broers en zussen hadden mij op het oog als vriendinnetje voor hun broer. Zodra hij thuis kwam, vertelden zij hem dat er een heel leuk meisje met mooie bruine benen naast hen was komen werken. Het duurde niet lang of Frans kwam een patatje bestellen en vroeg wanneer ik weer moest werken. Niet lang daarna was er de Vragender kermis en Frans had verteld dat hij daar naartoe ging. Ik was tot over mijn oren verliefd en wilde ook naar de kermis. Na het werk fietste ik stiekem richting Vragender. Buiten adem kwam ik nog net voor de laatste dans de feestzaal binnen, Frans was stomverbaasd. Samen dansten we de laatste dans en de avond was fantastisch. Veel te laat fietste ik weer terug naar huis, daar zwaaide natuurlijk wat, maar ik had het ervoor over.”

Koppelpaarden-ober 
Het harde werken en de liefde voor de horeca heeft het echtpaar gemeen. Frans heeft een groot deel van zijn leven als ober gewerkt bij de Koppelpaarden, waarvan zijn broer Anton Kruip eigenaar was. Frans kan het zich nog heugen als de dag van gisteren. “Ik was een manusje van alles, wat er gebeuren moest dat deed ik, maar altijd met toewijding en plezier. Als ik het nog kon, zou ik de Koppelpaarden zo overnemen. Jammer genoeg gaat dat niet meer, mijn linker arm functioneert niet meer zoals ik gewend was. Waarschijnlijk teveel dienbladen getild,” lacht hij. Hard werken is het echtpaar met de paplepel ingegoten. Fiene weet het nog goed en vertelt: “We kregen samen vier kinderen, twee zonen en twee dochters. Frans was altijd aan het werk, vooral ’s middag en ’s avonds. Ik vond dat de kinderen hun vader vaker moesten zien, dus fietste ik regelmatig met drie kinderen op de fiets en één ernaast naar de Koppelpaarden zodat ze even met hun vader konden knuffelen.”

Weer onder één dak
Fietsen is het echtpaar blijven doen na hun pensioen. Niet zomaar een ommetje, maar een tocht van zestig kilometer was meer regelmaat dan uitzondering. En nee, niet met een e-bike. Maar er waren meer gezamenlijke passies die ze deelden. Ze bridgeten veel en deelden de liefde voor voetbal. “Als we nu voetbal kijken bellen we elkaar voor, tijdens en na de wedstrijd op,” vertelt Fiene. Maar in de nabije toekomst kunnen ze weer samen kijken want als de nieuwe Antoniushove klaar is komt het echtpaar weer onder één dak te wonen. Vanuit haar appartementje kijkt Fiene op het nieuwe gebouw en ze wijst de burgemeester waar ze straks komt te wonen. “We kunnen niet wachten om weer bij elkaar te kunnen zijn.”

Frans wordt gefeliciteerd door Burgemeester Bronsvoort. Foto: Dinès Quist
Frans en Fiene worden gefeliciteerd door Burgemeester Bronsvoort.
De trouwfoto van Frans en Fiene Kruip in de kerk in Mariënvelde. Foto: privébezit

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant