Een driewerf hoera voor Lien Oolthuis (links) en Rikie te Brake. Foto: Annekée Cuppers
Een driewerf hoera voor Lien Oolthuis (links) en Rikie te Brake. Foto: Annekée Cuppers

Klinkerhofje viert jubileum met borrel én huldiging

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Een driewerf ‘hoera!’ klonk er afgelopen maandag voor Lien Oolthuis en Rikie te Brake, vrijwilligsters van het eerste uur bij Het Klinkerhofje in Lichtenvoorde. Bewoners van De Klinke, Franciscanerhof en Patronaatshof vierden onder het genot van een aangeklede borrel het 12,5 jarige jubileum van hun inloopvoorziening waarbij de genoemde vrijwilligsters uitgebreid in het zonnetje werden gezet.

Door Annekée Cuppers

Fleur Wieggers, coördinator vanuit de BMV Mariënvelde waaronder Het Klinkerhofje sinds vorig jaar ressorteert, viel de eer te beurt om de aanwezigen toe te spreken. Lovende woorden waren er voor de vrijwilligers die de sfeervolle aankleding en organisatie van de feestelijke middag op zich hadden genomen waarna de jubilarissen naar voren werden geroepen.

Lien Oolthuis werd geprezen om haar niet aflatende enthousiasme als begeleidster van de spelmiddagen en de koffie-inloop op woensdag. Zij heeft steevast de bereidheid om mensen te helpen en hen een prettige tijd te bezorgen. Ook de man van Lien werd nog genoemd. Als vrijwilliger bij de Vrienden van Antoniushove was hij achter de schermen meerdere malen betrokken bij het Klinkerhofje, met name bij de uitstapjes.

Van alle markten thuis en iemand die bezoekers aan het Klinkerhofje weet te verbinden, dat is Rikie te Brake ten voeten uit. Het is haar kracht om nieuwe bewoners te informeren over de inloopvoorziening en hen over de drempel te helpen. Samen met Hetty Lawant neemt zij vrijwillig de coördinatie van de inloopvoorziening op zich. 

Beide dames ontvangen behalve de mooie woorden een bos bloemen en een groot applaus van de bewoners. Daarna heffen alle aanwezigen het glas op het koperen jubileum waarbij de wens wordt uitgesproken ‘elkaar te blijven ontmoeten in het Klinkerhofje’.

Geschiedenis
Het Klinkerhofje is 12,5 jaar geleden ontstaan als onderdeel van de Antoniushove van Careaz. Een van de appartementen in gebouw De Klinke was als gezamenlijke ontmoetingsruimte hiervoor vrij gemaakt. De voorziening voor de bewoners van De Klinke, Franciscanerhof en Patronaatshof was dagelijks geopend en werd gerund door professionele krachten. Medio 2008 kwam de voorziening vanwege bezuinigingen te vervallen. Een jaar later leidde een succesvolle lobby-actie van enkele bewoners bij eigenaar Prowonen en de gemeente Oost Gelre ertoe dat het Klinkerhofje weer openging. Deze keer met behulp van een team aan vrijwilligers waaronder de aanstichters, met ondersteuning van een beroepskracht van Careaz. In 2013 kwam deze te vervallen en kwam VIT hulp bij mantelzorg als coördinerende organisatie in beeld. Deze organisatie werd in het najaar van 2021 opgeheven waarna de BMV Mariënvelde de ondersteuning van de vrijwilligers overnam.

Door de jaren heen werden onder de noemer Klinkerhofje + verschillende maatschappelijke samenwerkingen aangegaan, onder andere met Graafschapcollege, Hamaland, Het Bariet en SDOA. De voorziening heeft een eigen klusjesman, maandelijks nieuwsblad en 17 vrijwilligers die iedere week weer garant staan voor de organisatie en begeleiding van de verschillende activiteiten en uitjes. Dit alles onder het motto: ‘Bij Het Klinkerhofje is er alle tijd, voor een kopje koffie en gezelligheid!’

Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna