Achter het portret zat een envelop met een aantal foto's. Annekée is benieuwd wie die mensen zijn. Foto: Esra van 't Hooft
Achter het portret zat een envelop met een aantal foto's. Annekée is benieuwd wie die mensen zijn. Foto: Esra van 't Hooft

Kringloopschilderij herbergt bijzondere schat aan informatie

Maatschappij

Wie kan meer vertellen over dit portret of over de foto’s?

Onze redacteur Annekée Cuppers deed een merkwaardige vondst in haar zoektocht naar de herkomst van schilderij dat ze had aangeschaft bij de kringloopwinkel. Ze roept de lezers van deze krant op: Wie kan er meer vertellen over dit portret en deze mensen?

ZIEUWENT/GROENLO - “Het was op een zaterdag, ik schat een goed jaar geleden. Samen met mijn dochter bracht ik een bezoekje aan de winkel van Kringloop Aktief in Groenlo. Een uitje dat we wel vaker ondernemen en dat, als het even kan, traditioneel wordt afgesloten met koffie en gebak bij Wissink. Terwijl mijn dochter tussen de tweedehands kleding struinde op zoek naar vintage items, slenterde ik verder richting de afdeling wanddecoraties en deed daar, naar wat later bleek, een vondst met een staartje.”

Tussen de geborduurde merklappen, een daimond painting van het zigeunermeisje met de traan en wandborden die ooit als souvenir meekwamen van een tripje naar Oostenrijk, hing ie. De prachtige houtskooltekening van een jonge vrouw in klederdracht. “Wat me direct trof was de serene oogopslag van de vrouw op de afbeelding. Ze deed me denken aan mijn oma Anneke, de oma van moederszijde. Een vrouw die ik alleen kende van de foto’s; ze overleed al toen mijn moeder 7 jaar was. Het was diezelfde vrome, zelfverzekerde blik die me raakte. Ik bedacht me geen moment en laadde het portret in de winkelwagen. Niet dat ik er al een plekje voor in gedachten had maar voor die paar euro kon ik me er geen buil aan vallen.”

‘Mijn
schrijvershoofd draaide
direct op
volle toeren.
Wie waren
deze mensen?’


Thuisgekomen met het portret waren niet alle gezinsleden van Annekée even enthousiast. “De kinderen hadden pas een griezelfilm gezien over een schilderij dat tot leven kwam en de commentaren op het portret dat ik zolang maar aan een vrije spijker in de muur bij de eettafel had gehangen, kon dan ook rekenen op het nodige commentaar. Die starende blik, zo konden ze niet eens meer rustig eten! Toch hield ik voet bij stuk, ‘Anneke’ zoals ik het schilderij in gedachten had genoemd, bleef hangen waar ze hing.”

Envelop met foto’s
Naarmate de tijd verstreek raakte Annekée meer en meer geïntrigeerd door het portret van de jonge vrouw. “Het portret is zo mooi getekend, wie is die vrouw en wie doet zo’n portret nu naar de kringloop? Ik ging aan het zoeken op internet. Dat mutsje leek niet op de Achterhoekse knipmutsen en die oorijzers, zijn die Fries? Vele plaatjes kwamen voorbij maar ik wist er te weinig van om ze goed te kunnen interpreteren.” In een poging meer over de tekening te weten te komen, maakt Annekée de achterzijde van de lijst open. Wie weet had de kunstenaar het werk gesigneerd en stond er ergens een jaartal vermeld. “De achterzijde van de lijst was verzegeld met bruine repen papier die weliswaar links en rechts al wat waren vergaan maar onmiskenbaar niet bedoeld waren om de lijst als wissellijst te gebruiken. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik achter de tekening en het passe partout een envelop met foto’s aantrof.”

Vijf foto’s en een pasfoto komen uit de envelop tevoorschijn. Slechts één ervan is gedateerd: 14.06.08 en toont een gezellig samenzijn van een aantal familieleden in de keuken van een boerderij. De overige foto’s lijken portretten van een man en vrouw in hun jonge en oudere jaren. “Mijn schrijvershoofd draaide direct op volle toeren. Wie waren deze mensen? Waarom zitten deze foto’s ‘verstopt’ achter dit houtskoolportret? Is de vrouw op de tekening een familielid en zo ja, wat is het verhaal hierachter? Zoveel vragen waarop ik nog geen antwoord heb en misschien ook wel nooit ga krijgen. Toch doe ik een poging en roep hierbij lezers die mij meer kunnen vertellen over het portret en/of de mensen op de foto’s op om contact met mij op te nemen. Misschien is het portret met de foto’s wel onbedoeld bij de kringloop terecht gekomen en willen de erfgenamen het graag terug. En wie weet, zit daar dan weer een mooi verhaal in. Dat zal ik onze lezers dan ook zeker laten weten.”

Weet u meer over het portret of de personen op de foto? Reageren kan (bij voorkeur) via mail aan acuppers@hotmail.nl of telefonisch op 0638 65 8099. 

(apart kader)

Heeft u ook al eens een aankoop gedaan op de rommelmarkt of in een kringloopwinkel waar een bijzonder verhaal aan vast bleek te zitten? Mail naar redactie@elna.nl en wie weet staat u dan binnenkort met uw speciale vondst in deze krant. 

Het houtskoolportret. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Annekée Cuppers met haar kringloopaanwinst. Foto: Esra van 't Hooft
Op de achterzijde van het portret staan een aantal (plaats)namen vermeld. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna