De busreizen zijn erg populair bij het KBO (dit was in 2009). Foto: archief Oudvragender.nl

De busreizen zijn erg populair bij het KBO (dit was in 2009). Foto: archief Oudvragender.nl 

KBO Vragender viert 70-jarig bestaan

Maatschappij

‘De senioren van nu zijn met 70 en 80 jaar nog heel vitaal ‘

Door Barbara Pavinati

VRAGENDER – “Dit jaar vieren we feestelijk onze zeventigste verjaardag en daarmee zijn we een van de oudste KBO’s van Nederland,” vertellen Jan Dirk Focker, Marja Boterman en Wim te Molder. Zij zijn bestuursleden van KBO Vragender, “Onze vereniging is ontstaan in 1952 toen het dorp praktisch alleen uit de Winterswijkseweg en de kerk bestond.” In die tijd heette het nog geen KBO, maar Ouderen- of Bejaardenbond. De officiële naam werd in 1979 vastgelegd bij de notaris door pastoor Fortuin, Jan Wopereis en Johan Smeenk. Toen schreef de KBO zich in bij de Kamer van Koophandel. 

De activiteit bestond in de beginjaren uit een jaarlijks uitje dat werd gefinancierd door het hele dorp, want er was nog geen AOW. Later ging men contributie betalen en bekostigden de deelnemers het zelf en nog later kwam er ook de gemeentelijke subsidie. Het was vroeger anders oud worden. De mensen werden eerder oud, want ze werkten hele dagen hard op het land en de levensverwachting was minder hoog. Jan Dirk: ”De senioren van nu zijn met 70 en 80 jaar nog heel vitaal.”

De echte verjaardag van de vereniging is op 25 november, maar op zaterdagmiddag 26 november staan ze met genodigden officieel stil bij het heuglijke feit bij Zaal Overkamp. Wim Rutgers en Hans Veldkamp geven dan een fotopresentatie met oude en nieuwe foto’s uit het Vragenderarchief. Deze foto’s geven sfeerimpressies en achtergrondinformatie en laten zien waar de KBO voor stond en staat en wat ze doet. De mannen van het archief zijn hier speciaal door het KBO-bestuur voor benaderd en ze hebben hard gewerkt om een mooi verhaal over de geschiedenis te laten zien en te vertellen. Sommige verhalen zullen in het plat worden verteld.

Bustochtjes
“De uitjes van het KBO bestaan voornamelijk uit bustochten in een straal van 100 kilometer rond Vragender. Eerst was dat met bussen van de Geldersche Tramwegen, later van Baks uit Groenlo en weer later van Gelderesch Reizen,” weten de drie bestuursleden. Wim vertelt: ”Een verhaal dat nog steeds de ronde doet is die van een uitstapje in de jaren zestig naar Julianatoren op de Veluwe. Pastoor Reiber wilde toen rond 16.30 uur de mensen bij elkaar roepen om weer huiswaarts te keren, maar er bleken er nog een paar in het reuzenrad vast te zitten. Daardoor werd het die dag een latertje.” “De laatste jaren zijn er in verband met corona geen busreizen georganiseerd. Dit jaar was er daarvoor in de plaats een fietstocht naar Wakel Slat in Aalten, met aansluitend een dinertje bij Overkamp. Een uitstapje waarbij iedereen het naar zijn zin heeft gehad”.

Diverse activiteiten
Een keer in maand kunnen de 170 leden die het KBO telt bijeenkomen op donderdagmiddag. Meestal verzamelen ze bij Café Overkamp. De opkomst is altijd goed. Dan is er iets leerzaams, interessants of iets leuks te doen. Denk daarbij aan een presentatie van een fysiotherapeut, muziekvoorstelling, excursie, cabaret of museumbezoek. Er is ook een gezellige kaartclub en zes jaar geleden is fietsclub Hen en Wear gestart. De tweewekelijkse fietstochten trekken veel sportievelingen en er wordt altijd uitvoerig over nagepraat en naar uitgekeken. Met de kermis en met carnaval zijn er speciale activiteiten voor ouderen en lang was het traditie dat het schooltoneel of toneelvereniging Tof Volk voor de generale repetitie leden van de KBO uitnodigden om te komen kijken. Hans: ”In 2015 was Zomer in Gelderland in Vragender. Bij de opdracht die uitgevoerd moest worden kwam heel de gemeenschap, maar zeker ook de ouderen, in de benen. Het goed uitvoeren van de speciale opdracht laat zien dat de saamhorigheid in Vragender erg groot is en dat iedereen erbij hoort, ook de ouderen”.

Sinds acht jaar werkt KBO Vragender geregeld samen met de afdeling KBO in Lievelde. Dit omdat de kernen steeds kleiner worden. Jan Dirk: ”Uit een enquête die ik in het begin van mijn aanstelling als voorzitter heb gehouden onder de leden blijkt dat zij het belangrijk vinden dat de belangen van ouderen landelijk behartigd worden en dat ze elkaar blijven ontmoeten. Iets waar wij ons daarom ook met hart en ziel voor inzetten”.

Jubileum
In mei dit jaar is er door de vrijwilligers en het bestuur al stilgestaan bij het 70-jarig jubileum. De leden van de KBO zelf hadden in september een geslaagde start van 70 jaar KBO Vragender en nu op 26 november is er dan een officiële receptie voor genodigden en leden vanaf 14.30 uur tot 17.30 uur waarbij burgemeester Bronsvoort ook aanwezig zal zijn. “Mensen die vragen hebben over de dag of gewoon meer willen weten mogen voor informatie altijd mailen naar moaneskiene@hotmail.com,” besluit Jan Dirk.

De fietstochten van Hen en Wear zijn populair (2022). Foto: archief Oudvragender.nl
Foto uit 1955. Foto: archief Oudvragender.nl
Luchtfoto van Vragender uit de jaren 1964. Foto: archief Oudvragender.nl
Officiële oprichting in 1979.  Foto: archief Oudvragender.nl
De ouderen doen ook mee met Zomer in Gelderland in 2015. Foto: archief Oudvragender.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna