Opbrengst van de Haringparty wordt overhandigd ten bate van de electrocar. Foto: Jos Betting

Opbrengst van de Haringparty wordt overhandigd ten bate van de electrocar. Foto: Jos Betting 

Elektrocar blijft, met dank aan opbrengst Haringparty

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Een enorm bedrag is er opgehaald tijdens de Haringparty op 17 juni jongstleden. Maar liefst 17.622 euro wist de organisatie bij elkaar te veilen, bedoeld voor een goed doel. Dat doel betreft de electrocar van Careaz. De cheque werd afgelopen woensdag 24 november overhandigd aan Careaz, onder toeziend oog van alle elctrocar-chauffeurs en de Haringparty-organisatoren.

Door Dinès Quist

“We hadden niet durven dromen dat we zo’n ongekend hoog bedrag zouden ophalen met de Haringparty-veiling,” vertelt Merel Bijvoets. Merel is één van de organisatoren van de Haringparty, die afgelopen juni voor het eerst plaatsvond bij Tapperij Van Ooijen. “We wilden graag een netwerkevent organiseren voor en door ondernemers, waarbij we iets terugdoen voor de gemeenschap. Tijdens de Haringparty werden 15, grotendeels door lokale ondernemers gesponsorde kavels geveild. Met de opbrengst daarvan wilden we een bijdrage leveren aan de lokale samenleving. De electrocar paste precies in dat plaatje, daarmee hadden we ons perfecte goede doel gevonden.”

Hoofdsponsor achter het stuur
Een flinke duit in het sponsorpotje deed Joris Waalder van Joris-Jan Waalder Hypotheken en Financieel Advies. Tijdens de veilig bood hij op de fictieve titel ‘hoofdsponsor’ en vergaarde deze eretitel. Reden genoeg om hem op de dag van de cheque-overhandiging te verrassen met een ritje in de electrocar. Organisatoren van de Haringparty Merel Bijvoets en Maurice Rietberg reden naar zijn adres waar zij de ‘hoofdsponsor’ ophaalden, Joris kreeg de eer hen terug naar Careaz Antoniushove te chauffeuren. De overvolle electrocar arriveerde bij Antoniushove waar medeorganisatoren Roy Lensink en Robin Schulte hen opwachtte, evenals de gehele delegatie vrijwillige electrocar-chauffeurs. De beweegreden van Joris om dit goede doel te steunen ligt in het warme hart dat hij toedraagt aan de Oost Gelrese gemeenschap, “Ik draag graag bij aan lokale welzijnsdoelen. De electrocar biedt ouderen en minder validen de mogelijkheid de deur uit te komen. Als er iets is dat belangrijk is, is dat het wel.”

Oud besje
Het geld is meer dan welkom, want de huidige electrocar is inmiddels een oud besje aan het worden. Al sinds 2016 vervoert de car mindervaliden binnen Oost Gelre naar hun bestemming. Dat kan zijn een boodschap in het dorp, een retourtje naar het terras of een bezoekje aan familie. Careaz heeft de elecrocar in beheer en coördineert de vrijwillig chauffeurs. Mireille Wopereis
Coördinator informele zorg, is enorm blij met de gift en vertelt, “Hiermee kunnen we met de electrocar de toekomst in. De regelgeving omtrent, de toegestane wegen waarop de electrocar mag rijden, zijn veranderd. Dat houdt in dat een volgende aanschaf een ander soort vervoersmiddel zal moeten worden. Met de cheque van 17.622 euro zijn we al een eind op weg, want we zijn volledig afhankelijk van giften om deze vorm van vervoer te faciliteren.”

Electrocar, deur naar de samenleving

De electrocar is niet meer weg te denken uit Oost Gelre. Het wagentje draait met regelmaat overuren, op een gemiddelde dag tikken de chauffeurs als snel zo’n 70 kilometer weg. Aan chauffeurs is geen gebrek, een gezellige club van 21 veelal gepensioneerde mannen rijdt bij toerbeurt rond. “Tijdens de rit komen er allerlei verhalen los”, vertelt één van hen, “passagiers vertellen over waar zij als kind woonden, hoe het er vroeger aan toeging of waar je de lekkerste ijsjes kunt kopen.” Ook uitgenodigd bij de overhandiging van de cheque is mevrouw Jurjus, zij is één van de trouwe passagiers. Om de week maakt zij een ritje naar haar favoriete kapper. “Zonder de electrocar kom ik de deur nog nauwelijks uit. Vroeger fietste is overal naar toe, maar dat durf ik niet meer. De electrocar is toegankelijk en gezellig bovendien, voor mij en heel veel dorpsbewoners is het een uitkomst. Hoewel de ritten gratis zijn, doneer ik elke rit een paar euro, want de electrocar moet blijven bestaan.”

Sponsoren
Met dank aan de sponsoren is de Haringparty een succes geworden. Stuk voor stuk dragen zij de lokale samenleving een warm hart toe. Als het aan de organisatoren ligt wordt deze goede-doelen-veiling een jaarlijks terugkerend evenement. Die mogelijk gemaakt is door sponsoren: Anfors-Imperial, BKS Bouwgroep, Obbink B.V., Leo restaurant & To Go, Tapperij Van Ooijen, Restaurant Kruidt, Trendy Bloemen, Drink Natt, Masters in Process, Den Leeuw Koffie, Herberg Het Plein, Vishandel Bomers, EventBar, Buro Food / Buro, Meerwaarde, Westerhuis Verhuur.

Vlnr. achter de cheque; Maurice Rietberg, Merel Bijvoets en Joris Waalder. Foto: Jos Betting
Alle vrijwillige electrocar-chauffeurs bij elkaar in Antoniushove. Foto: Jos Betting
Mireille Wopereis ontvangt Joris Waalder in die arriveert met electrocar. Foto: Jos Betting
Joris Waalder (rechts) komt zojuist uit electrocar waaraan hij een financiële bijdrage deed. Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna