Wethouder Ellen Dusseldorp en Dini Heringa voor het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Foto: Fotostudio Jurgen Pillen
Wethouder Ellen Dusseldorp en Dini Heringa voor het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Foto: Fotostudio Jurgen Pillen

Laagdrempelig op stap met AutoMaatje

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Boodschappen doen in het dorp, op de koffie bij kennissen of de wekelijkse repetitieavond van je club bijwonen. Zomaar wat zaken die zo gewoon zijn maar die vaak wegvallen als je voor je mobiliteit van anderen afhankelijk raakt. Om deze mensen uit hun sociale isolement te halen startte de ANWB in 2015 met het project AutoMaatje; een vervoerservice voor en door inwoners van de eigen gemeente. Vanaf vrijdag 25 november is de service ook voor inwoners van Oost Gelre beschikbaar. 

Door Annekée Cuppers

Met de aankomst van wethouder Ellen Dusseldorp die fungeerde als AutoMaatje voor de fysiek beperkte Dini Heringa uit Groenlo, wordt het project deze ochtend officieel geopend. De dames worden ontvangen in de ontmoetingsruimte van het gemeentehuis alwaar naast vrijwillig chauffeur Peter een divers gezelschap bestaande uit chauffeurs van de electrocar, afgevaardigden van de ANWB, de Winterswijkse Uitdaging, KBO, lokale pers en andere geïnteresseerden zich verzameld hebben. Matthijs Groot Nibbelink, ouderenadviseur van de gemeente Oost Gelre, leidt de bijeenkomst en legt na het welkomstwoord en een inleidend filmpje uit wat het project AutoMaatje precies inhoudt.

“AutoMaatje is een vervoerservice voor inwoners van Oost Gelre die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen en daardoor teveel moeten thuisblijven. Het is een aanvulling op bestaande faciliteiten zoals de Regiotaxi en de electrocar. Voor AutoMaatje gelden er namelijk geen kilometer- of tijdsbeperkingen. Voor het project werken we als gemeente samen met de Winterswijkse Uitdaging. Daar draait het project al een tijdje succesvol”, zo vertelt Groot Nibbelink.

‘Samen nog
even een kopje
koffie drinken
als ik mijn
maatje weer
heb thuis-
gebracht, dat
sociale aspect
vind ik erg
belangrijk’


Inwoners van Oost Gelre kunnen voor de vervoerservice contact opnemen met het telefoonteam in Winterswijk dat vervolgens een vrijwillige chauffeur uit de poule benadert voor de gewenste rit. “Chauffeurs kunnen vooraf voorkeuren aangeven maar ook weigeren als een rit toch niet uitkomt. Als het telefoonteam een beschikbare chauffeur heeft gevonden, krijgt de deelnemer bericht over de match en de te verwachten kosten.” Die kosten komen neer op 35 cent per kilometer gerekend vanaf het woonadres van de chauffeur inclusief eventuele parkeerkosten. Voor de financiële afhandeling zijn chauffeur en deelnemer niet afhankelijk van AutoMaatje. Afrekenen gebeurt à contant bij thuiskomst.

Sociale aspect
Dini en wethouder Dusseldorp hebben de rit als erg geslaagd ervaren. “Je raakt al snel met elkaar in gesprek. Dini vertelde onderweg vol trots over haar familieleden.” Vrijwillig chauffeur Peter heeft zich ook aangemeld voor het project. Voor hem is naast dat hij graag rijdt, het sociale aspect erg belangrijk. “Ik heb na mijn vroege pensionering jarenlang als directiechauffeur gewerkt en ook vaak kennissen rondgereden. Door corona kwam alles stil te liggen en ook de kennissen worden ouder. Ik rij graag en geniet ervan anderen te helpen. Samen een kopje koffie te drinken als ik mijn maatje weer heb thuisgebracht.”

Maatschappelijke betrokkenheid
Xander van Pelt is regiomanager bij de ANWB. Hij vertelt dat het project al in 2015 gestart is vanuit de wens van de ANWB om meer maatschappelijke betrokkenheid te creëren. “Inmiddels zijn er 112 gemeentes aangesloten, een derde van alle gemeentes in Nederland, telt het project zo’n 36.000 deelnemers en 2500 chauffeurs. AutoMaatje is er voor iedereen die geen auto of geen eenvoudig alternatief heeft om zich te verplaatsen, dus niet alleen voor ouderen. De bedoeling is niet alleen dat mensen uit hun isolement komen maar ook met elkaar in gesprek raken en zo elkaars wereld vergroten.”

De ochtend wordt afgesloten met het uitreiken van bloemen aan Dini en Peter, een korte fotosessie en de oproep om belangstellenden op dit project te attenderen. Daarna kon er nog worden nagenoten van de overgebleven petit fourtjes en een tweede kopje koffie.

Meer informatie over het project AutoMaatje vindt u op www.sameninoostgelre.nl

Wethouder Dusseldorp reikt een bloemetje uit aan vrijwillig chauffeur Peter. Foto: Fotostudio Jurgen Pillen
Harrie van de Winterswijkse Uitdaging vertelt over de succesvolle lancering van het project AutoMaatje in Winterswijk. Foto: Annekée Cuppers
ANWB regiomanager Sander van der Pelt (links) reikt de informatieplaquette uit aan ouderenadviseur gemeente Oost Gelre Matthijs Klein Nibbelink. Foto: Annekée Cuppers
Dini en Peter ontvangen voor hun bijdrage een rugzakje van de Winterswijkse Uitdaging. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant