Wethouder Ellen Dusseldorp opent de avond met op de achtergrond Francien Regelink. Foto: PR Bibliotheek Oost-Achterhoek

Wethouder Ellen Dusseldorp opent de avond met op de achtergrond Francien Regelink. Foto: PR Bibliotheek Oost-Achterhoek

Indrukwekkende dag over ‘sexting’ met Francien Regelink

Maatschappij

OOST GELRE - Een frisse jonge meid, die jaren geleden iets overkwam, dat nog steeds behoorlijk veel invloed heeft op haar leven, en die goed haar verhaal kan vertellen. Die openstaat voor pubers en hun belevingswereld, maar ook ouders kan boeien en ondersteunen. Dit was in een notendop de beschrijving van maandag 28 november, de dag dat Francien Regelink Scholengemeenschap Marianum bezocht. Overdag was ze er voor de leerlingen van leerjaar 2, in de avonduren vertelde ze op uitnodiging van de Bibliotheek Oost-Achterhoek haar verhaal over het thema ‘sexting’ aan ouders en professionals. De dag werd georganiseerd in het kader van ‘Orange the World’.

Orange the World
Orange the World is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt elk jaar plaats van 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (Internationale Mensenrechtendag). In dit kader was schrijfster en ervaringsdeskundige Francien Regelink uitgenodigd om een themadag over het onderwerp ‘sexting’, het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten of foto’s of video’s van jezelf via mobiele telefoons of andere media, te begeleiden.

In gesprek met leerlingen
Regelink was overdag aanwezig om aan zes klassen tweedejaars haar verhaal te vertellen en te luisteren naar verhalen van de leerlingen. In drie indrukwekkende bijeenkomsten, waarbij Regelink gebruikmaakte van zeer aansprekende en veelzeggende video’s, werden de leerlingen door haar uitgedaagd om actief mee te denken aan de hand van prikkelende vragen. Er was ook volop ruimte voor vragen van de tweedejaars.

Avondprogramma eyeopener voor velen
In de avond waren ouders en andere belangstellenden uitgenodigd. De avond werd geopend door wethouder Ellen Dusseldorp, die namens de gemeente Oost Gelre aangaf hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan het geweld tegen vrouwen. Ook was ze blij met de samenwerking van de organiserende partijen (Scholengemeenschap Marianum, de gemeente Oost Gelre, de Soroptimisten, de GGD Noord- en Oost-Gelderland en de Bibliotheek Oost-Achterhoek) en deed een oproep voor andere partijen om zich aan te sluiten bij dit initiatief.
Zo’n 90 belangstellenden luisterden daarna aandachtig naar het indrukwekkende en persoonlijke verhaal van Francien. Ze maakte duidelijk dat kinderen tegenwoordig een groot deel van de dag online zijn. “U stelt ze vast en zeker de vraag als ze uit school thuiskomen: “Hoe was je dag?”, maar waarom vraagt u niet: “Hoe was je dag online?”. Als ouders weet je tegenwoordig niet wat je kinderen online beleven, omdat jij je als ouder vaak niet zelf op deze social platforms begeeft. Blijf met ze in gesprek met hen over wat er zich online kan afspelen en doe dit op een veilige manier”. Ook besteedde Regelink, aangevuld met informatie die Anne Nales namens de GGD Noord- en Oost-Achterhoek gaf, aandacht aan wat je als ouders kunt doen, als je kind toch slachtoffer wordt van ‘sexting’.
“Een bijzonder zinvolle avond”, aldus één van de aanwezige ouders. “Heel fijn om handreikingen en tips te hebben gekregen, waarmee ik thuis het gesprek aan kan gaan. Ook heel fijn om te weten dat ik als ouder ook altijd bij school en de GGD Noord- en Oost-Gelderland terecht kan. Ik hoop ook dat school aandacht blijft geven aan het onderwerp ‘sexting’. Misschien in het kader van het thema pesten, waar sexting toch wel een heftige vorm van is”.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant