Vlnr: Luc Meeuwisse, smid Frans Rensing, Paul Klaassen en wethouder Bart Porskamp. Foto: Theo Huijskes
Vlnr: Luc Meeuwisse, smid Frans Rensing, Paul Klaassen en wethouder Bart Porskamp. Foto: Theo Huijskes

Oost Gelre in de bres voor de Wederopbouw van Oekraïne

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Het was afgelopen zaterdag een drukte van belang op zowel het erf als in de werkplaats van Frans Rensing aan de Aaltenseweg in Lichtenvoorde. De aanleiding daarvoor was de deelname van Rensing als voormalig smid, laatstelijk mededirecteur van de Eeftink-Rensing Groep, aan het project ‘Smeden voor de Vrede/Spijkers met koppen slaan!’ Omdat het project zich momenteel met name richt op de oorlog, beter gezegd de vergaande, desastreuze gevolgen daarvan in Oekraïne, was een vertegenwoordiging van de gemeente Oude IJsselstreek, zijnde lid van de Ring van Europese IJzersteden, naar Lichtenvoorde getogen om de gemeente Oost Gelre in het algemeen en smid Frans Rensing in het bijzonder bij de doelstellingen van deze internationale organisatie te betrekken. Van de zijde van de gemeente Oost Gelre waren wethouder Bart Porskamp, alsmede VVD-raadslid Kees Porskamp aanwezig om kennis te nemen van het initiatief.

Door Theo Huijskes

Geldinzameling voor smeden in Oekraïne
Vanuit de gemeente Oude IJsselstreek was het Paul Klaassen uit Terborg, die bijgestaan door leerling Luc Meeuwisse uit Doetinchem, niet alleen tekst, uitleg en uitvoering gaf met betrekking tot de te smeden nagels, maar ook inging op de doelstelling van het project.

“Wij willen als lid van de Ring onze medeleden in Oekraïne een hart onder de riem steken. Om het een en ander daadwerkelijke vorm en inhoud te geven, hebben wij als werkgroep IJzeren Ring het project in het leven geroepen om geld in te zamelen voor de in Oekraïne gevestigde collega-smeden. Dit in eerste instantie door nagels c.q. spijkers te gaan smeden en deze unieke exemplaren, inclusief een officieel certificaat, te verkopen voor 100 euro per stuk. De opbrengst wordt na afloop van de oorlog gebruikt voor de Wederopbouw van het smeedleven in Oekraïne.”

Achttien Europese ijzersteden in elf landen
De Ring van Europese IJzersteden telt in elf Europese landen een totaal van achttien deelnemende steden. Binnen deze Ring zijn ook de gemeenten Ivano Frankivsk en Donetsk in Oekraïne lid. “De oorlog in Oekraïne is voor veel mensen verworden tot een verschrikkelijke, onhoudbare situatie. Daarom moeten wij ons voortdurend beraden over wat wij naast de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne nog meer kunnen doen om dit land bij te staan. Daarmee werd een aantal jaren geleden reeds een begin gemaakt, toen een aantal Duitse smeden, te weten Alfred Bullermann en Tom Carstens, het project ‘Schmieden für den Frieden’ in het leven hebben geroepen.” Aldus Paul Klaassen, die nog eens extra aandacht vraagt voor de toepasselijke slogan ‘Nagels met vredesduif als symbool!’ “De vredesduif is het internationale symbool van smeden voor vrede. En de nagel (spijker) staat symbool voor vriendschap onder de smeden, waar dan ook in deze wereld.”

‘De vredesduif
is het internationale
symbool van
smeden voor
vrede, de nagel
staat symbool
voor vriendschap onder
smeden waar
dan ook
ter wereld’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant