Normen Hemmink en Carla klein Breteler maken Nyima blij met de cheque voor haar schoolopleiding.
Normen Hemmink en Carla klein Breteler maken Nyima blij met de cheque voor haar schoolopleiding. SKB4Gambia

Tiende missie SKB4Gambia geslaagd

Maatschappij

WINTERSWIJK/GROENLO/BELTRUM - Met de korte broek aan stapten ze het vliegtuig in. Helemaal gewend aan de hitte aldaar na twee weken, en om nog zoveel mogelijk warme minuten mee te pikken, voordat de lange broek, trui en winterjas weer aan kunnen in koud Nederland. Het team dat voor de 10de keer een missie heeft gedraaid in Gambia is sinds zondagochtend terug in Nederland en al weer werkzaam in thuisbasis SKB. 

Door Henri Walterbos

“We kunnen spreken van een geslaagd bezoek aan het Kanifing Hospital, waar we geopereerd hebben, wondzorg en diagnostiek uitgevoerd, en gerepareerd en geïnstalleerd”, begint Carla klein Breteler haar terugblik op de missie. “Er zijn 8 schildklierpatiënten geopereerd. Dit zijn langdurige operaties, die 3 tot 4 uur in beslag nemen. Allemaal vrouwelijke patiënten, die naast de klachten, zich ook erg schamen en soms zelfs niet geaccepteerd worden. ‘You have changed lives in many ways’, werd ons verteld. Daarnaast zijn nog 18 algemene chirurgische ingrepen en 8 gynaecologische operaties uitgevoerd, waarbij ook mooie resultaten zijn bereikt. Ook enkele van de gynaecologische ingrepen vergden veel tijd, maar waren van grote meerwaarde voor de patiënten. En wederom alle ingrepen zonder complicaties!”

Tussen de bedrijven door zijn bovendien de anesthesiemachine en de bewakingsmonitor die verscheept waren naar Gambia geïnstalleerd. “Nu kan er weer op twee operatiekamers geopereerd worden”, is Carla verheugd. “Ook is in het andere anesthesieapparaat een ventiel gerepareerd waar liters zuurstof door weglekten. Helaas kon een console niet geplaatst worden vanwege verschillende omstandigheden, waaronder kortsluiting en een defecte generator. Eigenlijk moet er een nieuwe generator komen, maar dat past niet in ons, maar ook niet in het Gambiaanse budget. Het bestuur gaat zich hierover nog buigen, want er zijn nagenoeg geen mogelijkheden om röntgenfoto’s te maken. Uiteraard in overleg met het Gambiaanse bestuur, er moet namelijk een oplossing komen.”

Weerstand
Niet alles loopt bij aankomst direct van leien dakje, weten de Gambia-gangers uit ervaring inmiddels. Ook deze keer niet. “De wondzorg moest zich eerst een weg banen door wat weerstand op de afdeling, maar na twee dagen werd er naar ze uitgekeken, door de patiënten, die uiteindelijk allemaal naar hun zorg en behandeling vroegen en enthousiaste verpleegkundigen die mee leerden.”
Vooral in brandwonden is aldaar winst behaald. “Het mooiste voorbeeld hiervan was een vrouw die op onze eerste dag binnenkwam met een groot oppervlak aan verbrandingen, maar die binnen twee weken ontslagen kon worden. De behandelend arts gaf tijdens de evaluatie aan dat het hen een maand of meer kostte, terwijl ze grotendeels eenzelfde behandeling uitvoeren. Kleine aanpassingen in behandelingen maken het verschil en zijn veelvuldig uitgelegd. Ook is er veel materiaal achtergelaten. En gevraagd of we asjeblieft terug willen komen!”

‘Kindje Nyima’ is ook bezocht, en blij verrast. “Ze was overdonderd, want ze verwachtte dat ze de school niet af kon maken vanwege het ontbreken van voldoende financiële middelen. Namens de mensen die haar gesponsord hadden mochten we een symbolische cheque overhandigen. Ze kan nu de ‘primary school’ afmaken en het eerste jaar van de junior school is eveneens geborgd. Heel voorzichtig kwam er toch een lach op haar gezicht”, vertelt Carla. “Daar doe je het voor.”

Lange werkdagen
De werkdagen werden langer dan vooraf verwacht. “Maar iedereen zette zijn/haar schouders eronder. De vele reacties op onze berichten via social media, maar ook van het thuisfront, deden ons goed, naast de ontlading na, soms emotionele, werkdagen onder het genot van een drankje. We zijn iedereen ontzettend dankbaar die meegeleefd heeft en ons ondersteunde, op welke manier dan ook! Even bijkomen en dan op naar de 11de missie,” zucht Carla lachend, maar haar vuist gebald.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna