Een aantal leden van de Rainbowband, en orkestleider Tonnie Weikamp (4ee van links), met Sebastian Stierman en dochter Mila temidden van blije muzikanten. Foto: Rainbowband

Een aantal leden van de Rainbowband, en orkestleider Tonnie Weikamp (4ee van links), met Sebastian Stierman en dochter Mila temidden van blije muzikanten. Foto: Rainbowband

Jubilerende Rainbowband blij met microfoongift en zoveelste nieuwe locatie

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Voor verenigingen en allerhande goede doelen en instanties is het veelal ‘bedelen’ geblazen om het hoofd boven water te houden. Soms word je ook wel eens zomaar uit het niets verrast met een mooi of gul gebaar. Dat laatste overkwam Tonnie Weikamp met zijn Rainbowband, het orkest voor mensen met een verstandelijke beperking uit Lichtenvoorde en omstreken. 

Door Henri Walterbos

“We zijn in november gebeld door iemand rondom de Jostiband, want er was een bedrijf in Oostenrijk dat allerhande soorten microfoons maakt, dat ieder jaar met Kerst iets doet voor de medemens. Meestal in de vorm van een gift van bijvoorbeeld snoep of chocolade, maar ze wilden graag een keer groots uitpakken. Zij benaderden de Jostiband als ‘goed doel’ om hen een gift te doen in de vorm van microfoons. Iemand van de Jostiband nam contact met ons op of wij er ook belangstelling voor hadden. Dat hadden we wel. Zij maakten het bedrijf erop attent dat er nog een soortgelijk orkest meer was, de Rainbowband, en dat wij er ook wel belangstelling voor hadden.”

Niet veel later kreeg Tonnie telefoon uit Oostenrijk. “De eigenaar van het bedrijf, een Nederlandse man, belde me. Hij bood inderdaad microfoons aan. Dat is hartstikke mooi want nu kunnen we alles mooi uitversterken, zoals drums. Daar krijg je een mooi geheel en goede balans van. Niet veel later belde Sebastian Stierman, Managing Director van de Nederlandse vestiging van het bedrijf, Total Sonic BV uit Nieuw Vennep, om een afspraak te maken om de spullen te brengen. Zij verzorgen in Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg exclusief de import- en distributie van muziek- en audiomerken.” Tonnie werd zeer verrast door de omvang van de gift. “Ik dacht ‘dat zullen wel 1 of 2 microfoons zijn’, maar hij kwam aan met twee koffers vol, met in totaal 10 microfoons, waaronder 4 voor zang. Goed professioneel spul. We moeten wel zelf de snoeren nog aanschaffen. Even kijken hoe we dat nog moeten doen. Misschien hebben we ook nog een nieuw mengpaneel nodig of een deel erbij wat we er op aan kunnen sluiten, want ik heb geen 10 aansluitingen meer.”

Jubileumconcert
Aankomende Kerst bestaat de Rainbowband 30 jaar. Het jubileumconcert wordt echter gegeven op zondag 4 juni, in de Swite op het Switeterrein in Lichtenvoorde. “Ik ben 30 jaar geleden bij de Rainbowband begonnen met een kerstviering, dat gaan we dit jaar ook weer doen. We halen het jubileumfeest echter bewust naar voren, want met Kerst is iedereen al druk met andere dingen en in de Swite is dan ruimte. Een kerstviering kost veel tijd. Van de eerste keer weet ik nog dat we in de zomer al aan het repeteren waren. Bloedheet buiten, stonden wij ‘Stille nacht’ te spelen,” lacht Tonnie er nu om.

Het orkest zal zelf niet optreden op haar eigen feestje. “We willen een mooie invulling aan de middag geven. Zodanig dat we zelf feest kunnen vieren. Het koor ‘Zo gek nog niet’, dat ook bestaat uit mensen met een beperking en uit Lichtenvoorde komt, verzorgt een optreden. Hartstikke mooi. Onze drummer Peter Dibbets vormt een duo met Martijn Firing op keyboard. Zij gaan allen belangeloos een optreden verzorgen, evenals zanger Denys (Dennis Rietberg, HW) uit Lichtenvoorde. Dat vinden we geweldig dat hij dat wil doen. Hij maakt geweldige vrolijke liedjes. Daar zien we nu al naar uit. We willen er een leuke gezellige middag van maken. We hopen dat er nog meer zijn die een klein optreden willen verzorgen die middag. Een zangclubje of zanger of zangeres of misschien krijgen we nog wel een serenade. We laten ons verrassen. We zullen ook nog een verloting of loterij organiseren om een beetje geld in kas te krijgen. Daar gaan we de Lichtenvoordse ondernemers voor benaderen. We hopen dat we weer op hen mogen rekenen.” 

Nieuwe locatie
Voor de zoveelste keer diende de Rainbowband onlangs weer te verhuizen naar een andere repetitie- en opslagruimte. “We zitten nu sinds kort in de Renteniersstraat, in een voormalig winkelpand, waar een dierenspeciaalzaak en Expert in gevestigd is geweest. Het pand is eigendom van de protestantse kerk. Ik werd getipt hen te vragen omdat het voorzien is van alle faciliteiten die voor ons van belang zijn. We mogen hier nu repeteren en onze spullen opslaan tot en met augustus en hebben er inmiddels al een paar keer gerepeteerd. We zijn er erg blij mee, al is het maar tijdelijk. Van de gemeente krijgen we subsidie zodat we de huur kunnen betalen. Hoe het na september verder moet weten we nog niet. We moeten dan weer naar een nieuwe locatie zoeken.”

De geschonken microfoons. Foto: Rainbowband

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna