Marc Alyousef, Dorien Wellink en Katja Tamantseva nodigen iedereen van harte uit naar het benefietconcert en -wandeltocht te komen. Foto: Kyra Broshuis

Marc Alyousef, Dorien Wellink en Katja Tamantseva nodigen iedereen van harte uit naar het benefietconcert en -wandeltocht te komen. Foto: Kyra Broshuis

Benefietconcert en -wandeltocht voor Turkije, Syrië en Oekraïne

Maatschappij

Vrijdagavond vanaf 19.00 uur (inschrijven wandeltocht vanaf 18.30) bij De Mattelier in Groenlo

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Kom massaal naar het benefietconcert voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië en de oorlog in Oekraïne! De organisatoren doen deze oproep vanuit de grond van hun hart. “Alle beetjes helpen en de nood is hoog”, zo zeggen Dorien, Marc en Katja. 

Het wordt aanstaande vrijdag (10 maart) een avondvullend programma in de Mattelier in Groenlo met optredens, een verloting, een veiling en voor de kinderen een grabbelton. Het is een initiatief van Dorien Wellink en wordt mede mogelijk gemaakt door het Taalcafé Groenlo en De Mattelier. Aanstaande vrijdag om 19.00 uur gaan de deuren open en is iedereen van harte welkom om te genieten van een gevarieerd aanbod. De entree, voor het goede doel, bedraagt minimaal 10 euro voor 18 plussers. De Mattelier sponsort een consumptie voor elke bezoeker.

“De beelden van de aardbeving zijn natuurlijk verschrikkelijk”, vertelt Dorien Wellink, “Marc, die in Groenlo onderdak kreeg bij mijn zangvriendin Inge Reijrink, zat in grote onzekerheid over zijn familie in Syrië en Turkije en dat greep me erg aan. WIj hebben het hier zo goed, ik wil graag iets betekenen voor de mensen daar. Ik kan niet achterover leunen en niets doen. Een benefietconcert zou fantastisch zijn, ik heb Tonnie Zieverink benaderd en hij wilde direct meewerken.” De organisatie is verder aangevuld met Marc Alyousef en Katja Tamantseva. 

‘Mijn familie vangt slachtoffers op’ 
Marc Alyousef is afkomstig uit Syrië en woont al 5 jaar in Groenlo. Hij was als vrijwilliger betrokken bij De Mattelier en Dito en heeft inmiddels een vaste baan. Zijn familie woont in Turkije en Syrië. “Ik ben zelf vanwege de burgeroorlog gevlucht uit Syrië. De mensen daar leven al zo lang in oorlog en nu is er ook nog die vreselijke aardbeving geweest. Het leven is daar echt heel moeilijk. Aleppo was ooit een prachtige stad maar daar is nu niets meer van over.” Na de aardbeving lukt het Marc niet om contact te krijgen met zijn familie. “Van mijn tante hebben wij nog steeds geen bericht ontvangen… de rest van de familie is veilig. Mijn moeder en broers wonen in Ankara, daar is alles in orde. Zij vangen nu mensen uit het rampgebied op.”

Herkenning
Katja Tamantseva uit Charkov ontvluchtte met man en kat de oorlog in Oekraïne en woont in Groenlo in De Rank. Katja begrijpt als geen ander hoe de mensen uit het rampgebied in Turkije en Syrië zich voelen. “Natuurlijk zijn de oorzaken anders, in Oekraïne de oorlog en in Turkije en Syrië de aardbeving, maar de gevolgen zijn even verschrikkelijk. Wij willen deze mensen graag steunen. In Groenlo hebben we een warm welkom gekregen en dat is heel bijzonder. Het blijft een moeilijke tijd en is het belangrijk om elkaar te blijven steunen en bij elkaar te blijven.” Marc herkent zich in het verhaal van Katja. “Je thuis achter je laten, dat is heel moeilijk. Ik ben dankbaar dat we in hier in Groenlo welkom zijn.”

Kleinschalig
Vanaf vrijdag zamelt de organisatie geld in voor de slachtoffers. “Natuurlijk is er giro 555 maar wij willen graag kleinschalig helpen”, vertelt Dorien. “Dankzij Marc en Katja hebben we contacten in de rampgebieden en weten we waar we heel gericht een bijdrage kunnen leveren.” De actie blijft ook na vrijdag doorlopen. Er zijn al verschillende ideeën om geld op te halen. Het benefietconcert vrijdag wordt een bijzondere avond en de presentatie is in handen van Patrick Pos. De avond start om 19.00 uur met een optreden van Dansschool Penta en vervolgens gaan Adam uit Syrië en Bardia uit Iran piano spelen. Daarna wordt er een zeer gevarieerd programma geboden met De Knolle, de Grolse Hofzangers, Zanggroep Colorful en het Elegia Ensemble uit Kiev. De optredens worden afgewisseld met beelden van de rampen en met bijdragen van mensen uit de getroffen gebieden, waaronder het verhaal van Marc Alyousef.

Voorafgaand is er een wandeltocht rondom de gracht, de inschrijving hiervoor is tussen 18:30 en 19:00 uur. Er is een fotowandeltocht van ca. 45 minuten uitgezet. Als het weer minder goed is, of voor deelnemende kinderen, is er ook een kortere variant van ca. 25 minuten! Begin de avond dus met een leuke en veilige wandeling en sluit daarna aan in de Mattelier voor de rest van het afwisselende programma. Deelname 18+ € 10,00 (of meer) inclusief consumptiemunt. Deelnemers 18- vrije gift. Inschrijven voor de wandeltocht is bij de Mattelier. Na de tocht zijn ook de wandelaars van harte welkom bij het Benefietconcert. 

Sponsoren
“Het zou enorm leuk zijn wanneer deelnemers aan de wandeltocht zich laten sponsoren door b.v. hun werkgever, familie, buren en bekenden. Daarnaast hebben inmiddels veel bedrijven hun hulp toegezegd door bijvoorbeeld producten voor de grabbelton, veiling en loterij beschikbaar te stellen. Indien u ons wilt helpen dan graag een email aan dorienwellink@gmail.com”, vertelt Dorien.

Voor bedrijven, instanties en particulieren die graag financieel hun steentje willenbijdragen is er een bankrekening beschikbaar gesteld van Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier met nummer NL93RABO0316499293. Donaties kunnen hieropgestort worden onder vermelding van Benefiet De Mattelier. De totale opbrengst gaatnaar de slachtoffers van Turkije, Syrië en Oekraïne. Onder verantwoordelijkheid van het bestuur van De Mattelier met toezicht van de organisatie van het Benefietconcert zal de financiële verantwoording van de opbrengsten opgemaakt worden en middels publicatie op haar website openbaar gemaakt worden. De organisatie is vervolgens belast met de bestedingen binnen de doelstelling van het Benefietconcert met toetsing door een accountant.

Dorien, Marc en Katja hopen op een grote opkomst en natuurlijk op een mooi bedrag voor kleinschalige hulp aan de slachtoffers. “We roepen heel Oost Gelre op om te komen en te doneren, samen maken we er een mooie avond van en helpen we de mensen die het zo hard nodig hebben.”

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna